Wagner lideri için 'gizli emir' ortaya çıktı: Suriye'den silin

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar, turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Wagner lideri için 'gizli emir' ortaya çıktı: Suriye'den silin

DÜNYA Haberleri  / Ajanslar, turkiyegazetesi.com.tr

Putin'e karşı ayaklanan ve geçen hafta uçak kazasında ölen Wagner'in lideri Prigojin'le ilgili çarpıcı detaylar çıkmaya devam ediyor. Bir Rus gazeteci Moskova yönetiminin "Suriye'de Wagner'i silin" emri verdiğini ileri sürdü.

Uçak kazasında ölün Rus paralı asker yapılanması Wagner'in lideri Prigojin'in darbe girşiminin ardından faaliyetlerinin Moskova tarafından engellendiği ortaya çıktı.

İki ay önce Rusya lideri Putin'e karşı ayaklanma başlatan Wagner lideri Prigojin'in içinde olduğu helikopter geçen hafta düştü.  Rusya Soruşturma Komitesi, Tver bölgesinde özel jetin düşmesi sonucu ölenler arasında Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in bulunduğunu doğruladı.

Prigojin’in ölümüyle ilgili açıklamalar yapan Putin, “Prigojin kaderi karmaşık ama yetenekli bir adamdı ve hayatında ciddi hataları vardı. Son aylarda olduğu gibi kendisi için ihtiyaç duyduğu sonuçlara, ortak amaç için bunu yapmasını istediğimde ulaştı.” dedi.

Prigojin'in ölümüyle ilgili yeni ortaya çıkan yeni ayrıntılar dikkat çekti.

SURİYE'DEKİ "WAGNER'İ SİLİN" EMRİ

Rusya lideri Putin Wagner'in patronuna yurt dışında faaliyet izni verse de Rusya Savunma Bakanlığı grubun Suriye ve Afrika'daki hareketlerini engellediği ortaya çıktı.

Prigojin'in içinde bulunduğu uçağın düşmesinden kısa süre önce Sergey Şoygu'nun yardımcısı Yunus-bek Yevkurov Suriye'de olduğu anlaşıldı. Ziyaretin ardından Suriyeli yetkililer Wagner Grubu'nun paralı askerlerinden Eylül sonuna kadar ülkeyi terk etmesini istedi.

Şoygu Wagner Grubu'un kullandığı uçakların Suriye'nin başkenti Şam'a inişini durdurmayı denediği iddia edildi. Yine iddiaya göre Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan Şam Büyükelçiliği üzerinden söz konusu emri vermesini Şoygu istedi.

İddiaların sahibi Gazeteci Zakharov'a göre, böylece Orta Afrika Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı'nın Wagner Grubu'na tahsis ettiği uçaklar Suriye'yi kullanamayacaktı. Wagner'in cephane ve paralı asker sevkiyatı için Rus uçaklarını kullanması zaten yasaktı.

Sergey Şoygu'nun yardımcısı Yevkurov'un ayrıca Libya ile de temas kurarak buradaki Wagner varlığının bitmesi için çalışmalar yaptığı ortaya çıktı.

NE OLMUŞTU?

Rusya'yı iç savaşın kıyısına sürükleyen paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeny Prigojin'in de içinde olduğu belirtilen uçak Moskova yakınlarında düştü. Wagner lideri Prigojin'in de düşen özel jette bulunduğu belirtildi. Uçaktaki 3'ü mürettebat 10 kişinin öldüğü açıklandı. Yolcu listesini yayınlayan Rusya Sivil Havacılık Otoritesi, Prigojin ve Wagner'in iki numaralı ismi Dmitry Utkin'in de düşen uçakta olduğunu açıkladı.

PRİGOJİN KİMDİR?

Yevgeni Viktoroviç Prigojin 1 Haziran 1961 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Leningrad'ta dünyaya geldi.

Prigojin, özellikle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile biliniyordu. Putin'in aşçısı lakabıyla tanındı. Rus liderin hem aşçısı hem sağ kolu oldu.

1979'da henüz 18 yaşındayken hırsızlık suçlamasından hüküm giydi. 2,5 yıllık hapis cezasının infazı ertelendi.

Prigojin, 2 yıl sonra bu kez yine hırsızlık ve soygun suçlamalarından 13 yıl hapse mahkum edildi. 9 yıl demir parmaklıklarının arkasında kaldı.

Cezavinden çıktıktan sonra Sen Petersburg'da sosisli sandviç satmaya başladı. bu işi için zincir stantlar açtı. birkaç yıl sonraysa kentte lüks restoranların sahibi haline geldi.Bu restoranları sayesinde Rusya'nın zengin ve elit kesimiyle tanıştı. Neva nehrinde bir tekneyi de lüks bir restorona dönüştürdü. Bu restoran Vladimir Putin'in en sevdiği mekanlardan biri haline geldi. Öyle ki Putin, Devlet Başkanı olduğunda yabancı konuklarını buraya yemeğe getirmeye başladı.

Prigojin, Putin ile 2000 yıllında dönemin Japonya Başbakanı Yoshiro Modi'yi restoranına yemeğe getirdiğinde tanıştığını söylüyor.

Yıllar içinde Prigojin'in yemek firması Kremlin'e hizmet vermeye başladı. Yevgeni Prigojin, Putin'in Şefi lakabını aldı. Rus ordusu ve devlet okullarına da yemek sağlamak için ihaleler kazandı.

2014'te Prigojin'in sadece yemek işleriyle uğraşmadığı, sıradan bir işadamı olmadığı ortaya çıktı. Ukrayna'nın Rusya'yı ilk işgalinde Prigojin'e bağlı paralı askerlerin Donbas'ta Ukrayna güçleriyle savaştıkları konuşulmaya başlandı.

Bu paralı asker grubunun ismi "Wagner"di. Prigojin grup için Nazi Almanyası'ndan etkilenmişti.

Wagner, Kremlin'in hedeflerini yerine getiren bir güce dönüştü. Sadece Ukrayna'da değil Afrika genelinde de etkiliydi.

Suriye'de Beşşar Esad rejimini desteklerken Mali'de Fransa'nın etkisini azaltmak için faaliyetler yürüttü.

Prigojin, 2016'da ABD'deki başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdalahede ettiği yönündeki iddiaların da kilit isimdi.

Prigojin, beraberindeki paralı savaşçılarla 24 Haziran'da Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle bitmişti.

WAGNER GRUBU TARİHÇESİ

Wagner Grubu'nun, 2010'ların başında eski Rus Silahlı Kuvvetleri Genelkurmayı'na bağlı İstihbarat Genel Müdürlüğü (GRU) Spetsnazı Yarbayı Dmitri Utkin tarafından kurulduğu düşünülüyor. Wagner Grubu'nun, 2016 başlarında 1.000 kadar çalışanı olup Aralık 2017 tarihi itibarıyla 6.000'den fazla çalışanı var. Rusya yasalarına göre özel askeri şirketlerin faaliyetleri yasak olduğundan şirket 2016 itibarıyla Arjantin'de kayıtlıydı. Wagner'in Sankt-Peterburg ve Hong Kong'da da ofisleri olduğu iddia ediliyor.

Grubun ana yatırımcısının Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin ile yakın bağlantılara sahip bir iş insanı olan Yevgeni Prigojin olduğu iddia ediliyor. İlk 2014 yılında Kırım krizi sırasında ortaya çıktılar ve yarımadanın kansız ve sessiz bir şekilde ilhak edilmesi sırasında Rus birlikleri ile birlikte hareket ettiler.

Kırım'ın ilhak edilmesinden sonra Donbass Savaşı'nda ayrılıkçı güçlere destek verdiler. Ekim 2015 tarihinde Rusya'nın Suriye'de başlattığı askeri harekâtın ardından Suriye hükümeti güçleri tarafında yer aldılar. Wagner'in bu faaliyetlerinde GRU'dan destek ve koordinasyon aldığı söyleniyor.

2018 itibarıyla grup İkinci Libya İç Savaşı’nda Halife Hafter güçleri ile birlikte savaşıyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Ajanslar, turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...