Putin Gazze için düğmeye bastı! BRICS'den olağanüstü toplantı sonrası 'Gazze' bildirisi

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
Putin Gazze için düğmeye bastı! BRICS'den olağanüstü toplantı sonrası 'Gazze' bildirisi

DÜNYA Haberleri  / Ajanslar

Hamas ile İsrail arasındaki rehine takasında yeni gelişmeler yaşanıyor. Hem İsrail cephesi hem Hamas cephesi anlaşmanın yakın olduğunu duyurdu. İsrail, sivillerin sığındığı okulu ve kampları vurdu, çok sayıda insan hayatını kaybetti. Kremlin, BRICS üyelerinin Gazze için olağanüstü toplanacağını açıkladı. Toplantı sonrası yayınlanan bildiride, "Filistinlilerin kendi topraklarından zorla çıkarılmasını kınıyoruz" denildi.

İşgalci İsrail savaşın 46.gününde de Gazze'de katliamlarını sürdürüyor. Şu ana kadar 13 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin 5 bin tanesini çocuklar oluşturdu. 

Kremlin, ise Rusya Devlet Başkanı Vladimirlideri  Putin'in BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu ülkeler grubu) liderleri ile Filistin-İsrail anlaşmazlığını görüşeceğini duyurdu. 

Zirveye Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de katılırken, toplantı sonrası BRICS ülkeleri bir bildiri yayınladı. Bildiride Filistinlilerin kendi topraklarından zorla çıkarılması kınandı.

İşte dakika dakika İsrail-Filistin savaşındaki gelişmeler

20.11 Gazze'deki hükümet, İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı 828 artarak 14 bin 128'e yükseldiğini açıkladı. Hükümet, ölenlerin 5 bin 840'ı çocuk, 3 bin 920'si kadın oldğunu belirtti.

19:55 BRICS Zirvesi Sonuç Bildirgesi: Filistinlilerin kendi topraklarından her türlü kitlesel veya bireysel biçimde zorla çıkarılmasını kınıyoruz

18.01 Filistin Kızılayı, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki El-Avde Hastanesi'ne düzenlediği saldırıda 4 doktor öldürüldüğünü açıkladı.

16.14 ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Askeri Hava Üssü, İHA ile hedef alındı. 'Irak İslami Direniş' adlı grup saldırıyı üstlendi. Gruptan yapılan açıklamada İHA'nın hedefe ulaştığı belirtilerek, saldırının "Düşman güçlerin Gazze'ye yaptığı saldırılara karşılık olarak gerçekleştirildiği" ifade edildi. ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamada, Irak ve Suriye'de bulunan ABD ve koalisyon güçlerine yönelik 60'tan fazla saldırı düzenlendiği bildirilmişti.

15.41: Lübnan Başbakanı Najib Mikati, Güney Lübnan'da iki Al Mayadeen TV çalışanı ve çok sayıda sivilin ölümüne yol açan İsrail saldırısını kınadı. Mikati 'Bu saldırı, İsrail'in suçlarında sınır olmadığını ve amacının İsrail'in suçlarını ve saldırılarını ifşa eden medyayı susturmak olduğunu bir kez daha kanıtlıyor' dedi.

10.19: Hizbullah, İsrail'in kuzeyinde askerlerin konuşlandığı bir eve saldırı düzenlediğini, sınırda çıkan çatışmalarda ise bir mensubunun daha öldüğünü duyurdu.

09.54: İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaklaşık 250 noktanın hava saldırılarıyla hedef alındığını duyurdu.

09.35: Filistin resmi haber ajansı WAFA: İsrail savaş uçakları Gazze'de yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı bir okulu ve dokuz evi hedef aldı, çok sayıda ölü ve yaralı var.

08.51: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldürülen asker sayısının 68'e çıktığını bildirdi.

07.37: Japonya hükümeti, İsrail'in yoğun saldırılarının sürdüğü Gazze Şeridi'ndeki insani krize çözüm amacıyla gıda, su, tıbbi bakım ve yakıta engelsiz erişimin sağlanması için acil eyleme geçilmesi çağrısını yineledi.

07.29: Filistin haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze'nin orta kesimlerindeki el-Beric Mülteci Kampı ve kuzeydeki Beyt Lahiye bölgesinde evleri hedef alınan kadın gazeteciler Ala Tahir el-Hasanat ile Ayat Haddura bombardımanda hayatını kaybetti.

06.37: Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan ve İsrail kuşatması altında olan Endonezya Hastanesinden Han Yunus'taki Nasır Hastanesine gece 100 yaralı nakledildiği belirtildi.

NETANYAHU ATEŞKES HAKKINDA KONUŞTU

Gazze'de yaşanan katliamların ardından ateşkes söylemleri son günlerde arttı. Dün İsrailli kaynaklar, Hamas ile 5 günlük ateşkes karşılığında rehine anlaşmasının yapılacağını duyurmuştu. Bugün de Hamas lideri İsmail Heniyye sessizliğini bozdu. İlerleyen saatlerde Katar'ın rehine anlaşmasının detaylarını açıklaması bekleniyor. Öte yandan İşgalci İsrail ordusu bugün sivillerin sığındığı bir okulu ve mülteci kampını hedef aldı. Saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Netanyahu, ateşkes anlaşması hakkında konuştu.

İsrail Başbakanı Netanyahu bugün Alexandroni Tugayı'na bağlı Yedek Tabur 8101'in savaşçılarıyla yaptığı toplantıda ateşkes ile ilgili açıklamalarda bulundu. Netanyahu, "Kaçırılanların geri dönüşüne yönelik ilerleme kaydediyoruz. Şu anda bile çok fazla konuşmaya değeceğini düşünmüyorum ama umarım yakın zamanda iyi haberler gelir" ifadelerini kullandı. Öte yandan İsrail savaş kabinesi bugün TSI ile 19:00 da başlayacak. Bu toplantıdan 1 saat sonra da Siyasi Güvenlik Kabinesi toplanacak. İsrail'in kabine toplantıları sonrası 'ateşkes' anlaşması hakkında açıklama yapılması bekleniyor.

KATAR ATEŞKES YAKIN

Katar Dışişleri bakanlığı sözcüsü Majed Al-Ansari, 'Anlaşmaya varma konusunda bugüne kadarki en yakın noktadayız' dedi ve müzakerelerin son aşamaya ulaştığının altını çizdi.

Putin Gazze için düğmeye bastı! BRICS'den olağanüstü toplantı sonrası 'Gazze' bildirisi

İSRAİL SİVİLLERİ HEDEF ALMAYA DEVAM EDİYOR

İşgalci İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’nda iki evi hedef aldı. İşgalci İsrail ordusunun Nuseyrat Mülteci Kampı’na gerçekleştirdiği saldırı sonucu 20 kişi hayatını kaybetti. İsrail savaş uçakları dün de Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan 3 katlı bir evi bombalamıştı.

HAMAS 'ATEŞKES' YAKIN

Hamas lideri İsmail Haniyye, Telegram'daki bir gönderide "Ateşkes konusunda anlaşmaya varmaya yakınız" dedi. Katar'ın arabuluculuğunda burada bir araya gelen müzakereciler, 7 Ekim'de ele geçirilen çoğu İsrailli yaklaşık 240 esirin serbest bırakılmasına ve İsrail saldırılarında 13 binden fazla kişinin öldürüldüğü Gazze'de ateşkes sağlanmasına izin verecek bir anlaşma imzalamak için görüşüyor. İsrail hapishanelerinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu bazı Filistinlilerin serbest bırakılması da anlaşma maddeleri arasında bulunuyor. 

İSRAİL KAYNAKLARI ANLAŞMAYI DUYURDU

İsrail kaynaklarına göre, Hamas'ın elindeki rehinelerin bazıları farklı örgütlerin elinde bulunuyor. Hamas, rehinelerin bulunması için ateşkes sürecine ihtiyaç duyuyor. İsrail ile Hamas'ın rehineler konusunda anlaşmaya yakın oldukları ifade ediliyor. 

Anlaşmaya göre, İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması ve 5 günlük ateşkes karşılığında, Hamas elindeki rehineleri serbest bırakacak. İsrailli bir yetkiliye göre anlaşma kabine toplantısı sonrası duyurulacak.

İSRAİL SİVİLLERİN SIĞINDIĞI OKULU VURDU

İsrail, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Hafsa Okulu'na hava saldırısı düzenledi. Saldırıda aralarında çocuk ve kadınların da olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Açıklamada, "Gazze'de yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı bir okulu ve dokuz evi hedef aldı, çok sayıda ölü ve yaralı var" denildi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
ad..21 Kasım 2023 16:13

acele etmeseydin..

Sonraki Haber Yükleniyor...