Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Putin'den dikkat çeken açıklama: Avrupa'da savaş istemiyoruz
Dünya

Putin'den dikkat çeken açıklama: Avrupa'da savaş istemiyoruz

Son Güncelleme: 15 Şubat, 2022 - 18:16
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Putin'den dikkat çeken açıklama: Avrupa'da savaş istemiyoruz
Fotoğraf Başlığı Putin'den dikkat çeken açiklama: Avrupa'da savas istemiyoruz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'ı Moskova'da ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bölgede yaşanan krize dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Putin açıklamalarında; 'Avrupa'da savaş istemiyoruz. Tatbikat yapan askerlerimizin bir kısmını çekmeye karar verdik' ifadelerini kullandı.

Kaydet
a- | +A

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Rusya’nın savaş istemediğini ve bu yüzden batılı ülkelere güvenlik garantileri anlaşmasını önerdiklerini ifade etti. Scholz ise, sürdürülebilir kalıcı bir Avrupa güvenliğinin Rusya'ya karşı değil, Rusya’yla birlikte sağlanabileceğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın başkenti Moskova’da Almanya Başbakanı Olay Scholz ile bir araya geldi. Kremlin Sarayı’nda ikili görüşme gerçekleştiren Putin ve Scholz’un Ukrayna’daki kriz ve Rusya’nın batıya sunduğu güvenlik garantileri başta olmak üzere önemli konuların ele aldığı aktarıldı.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, “Bugünkü görüşmede ikili ilişkiler de dahil bir dizi konuyu ve ekonomik gelişme yönünde beklentileri ele aldık. Birkaç kez Almanya’nın, Rusya’nın kilit ortaklarından biri olduğunu söyledim ve her zaman ülkelerimiz arasındaki etkileşimi arttırmaya çalıştık. Benim izlenimim, Almanya’nın, Rusya ile daha fazla pragmatik ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliği yönünde kararlı olduğudur” dedi.
Rusya’dan, başta Almanya olmak üzere batılı ülkelere gaz taşıyacak olan “Kuzey Akım - 2” boru hattıyla ilgili kendilerine yönelik yapılan eleştirilere cevap veren Putin, “Bu projenin tamamen ticari bir proje olduğunu defalarca söyledim. Burada siyaset yok, siyasi ima yok" dedi.
Almanya’ya, Ukrayna üzerinden sağlanan doğalgaz sevkiyatıyla ilgili sözleşmenin 2024 yılında sonlanacağını hatırlatan Putin, “Ayrıca Ukrayna üzerinden yapılan sevkiyata dair anlaşmanın sona ereceği 2024 yılından sonra dahi talep olması durumunda gaz tedarikini sürdürmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim” dedi.

“Rusya’nın güç kullanarak kontrol altında tutulması ulusal güvenliğimize tehdit olarak algılanıyor”
Batılı ülkeler tarafından kendilerine güç uygulanarak kontrol altında tutulmaya çalışıldıklarının altını çizen Putin, “Rusya, ABD ve NATO'nun Avrupa'nın birçok ortak belgesinde yer alan eşit ve bölünmez güvenlikle ilgili temel prensipleri son derece keyfi olarak ve kendi çıkarına olacak şekilde yorumlamasına göz yumamaz. Bu prensip sadece kendi güvenliğini sağlama yöntemlerini özgürce seçme ve herhangi askeri birliklere ve ittifaklara özgürce katılma hakkına ilişkin hükmü değil aynı zamanda bir ülkenin güvenliğinin diğer ülkelerin güvenliğine zarar vererek pekiştirmeme yükümlülüğünü de içeriyor. Moskova, Rusya’ya karşı güç kullanarak kontrol altında tutulmasını doğrudan ulusal güvenliğine tehdit olarak algılıyor” ifadelerini kullandı.

“Donbass'ın sorunlarının çözümü için her şeyi yapmalıyız”
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin Rusya tarafından tanınmasına yönelik kabul edilen taslağa dair konuşan Putin, “Rusya halkının büyük bir çoğunluğu Donbass halkını destekliyor. Donbass'ın sorunlarının çözümü için her şeyi yapmamız gerekiyor. Bunu Başbakan Scholz'un da ifade ettiği gibi öncelikle Minsk anlaşmalarının uygulanmasıyla ilgili kullanılmayan fırsatlardan yola çıkarak yapmamız gerektiği gerçeğinden yola çıkacağız” dedi.

Putin, Donbass Bölgesi’ndeki olayları “soykırım” olarak nitelendirdi
Donbass Bölgesi’nde yaşananlarla ilgili Ukrayna yönetimini eleştiren Putin, Ukrayna'nın Donbass Bölgesi’nde meydana gelen olayları "soykırım" olarak nitelendirerek, “Ukrayna’da insan hakları kitlesel ve sistematik bir şekilde ihlal ediliyor. Ukrayna’da Rusça konuşan nüfusa yönelik ayrımcılık yasalarla pekiştirilmek isteniyor” dedi.
Rus birliklerinin Ukrayna sınırından ayrılarak ana üslerine dönmeye başlamasıyla ilgili gelen soruya cevap veren Putin, “Rusya bundan sonra nasıl hareket edecek? Plana göre. Peki bu neye dayanacak? Yereldeki fiili duruma. Durumun nasıl olacağına kim cevap verebilir? Henüz hiç kimse. Bu sadece bize bağlı değil” ifadelerini kullandı.

“Rusya savaş istemiyor”
Sözlerinin devamında Rusya’nın savaş istemediğini dile getiren Putin, “Rusya savaş istemiyor ve bu nedenle güvenlikle ilgili teklifler sunduk. Ancak dün Dışişleri Bakanı'nın yaptığı sunuma göre bu yanıtlarda tartışmaya karşı olmadığımız ve önceki yıllarda Avrupa'nın güvenliğiyle ilgili konularda partnerlerimize önerdiği bir dizi husus yer alıyor, yani kısa ve orta menzilli füzelerle, askeri şeffaflıkla ilgili. Bu önerileri tekrar istişare etmeye hazırız” dedi.

Putin ve Scholz, İran’ın nükleer programını da ele aldı
Almanya Başbakanı Scholz ile görüşmelerinde İran nükleer programı konusunu da ele aldıklarını söyleyen Putin, “Bu konuda dışişleri bakanlıkları düzeyinde sürekli temas halindeyiz ve bu konuda oldukça yakın bir pozisyonda olduğumuzu söylemeliyim” ifadelerini kullandı.

“Diplomatik olanaklar henüz tükenmedi”
Basın toplantısında konuşan Scholz ise, Rusya'nın birliklerin bir kısmının Ukrayna sınırından çekileceğini duyurmasını memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, “Diplomatik olanaklar henüz tükenmedi. İçinden çıkılamayacak bir duruma girmek hepimiz için talihsizlik olurdu. Rusya'nın birliklerin bir kısmının Ukrayna sınırından çekildiğini açıklaması 'iyi bir işaret' ve devamının gelmesini umuyoruz" dedi.

“Sürdürülebilir barış ancak Rusya’yla birlikte sağlanabilir”
Ukrayna ve Moskova'ya yaptığı ziyaretlerin temel nedeninin “diplomatik çözüm arayışı” olarak nitelendirilen Scholz, sürdürülebilir kalıcı bir Avrupa güvenliğinin Rusya'ya karşı değil, Rusya’yla birlikte sağlanabileceğini belirterek, “Zor bir durum olsa bile umutsuz olarak tanımlamak istemiyorum” ifadelerini kullandı. Scholz, Avrupa'da muhtemel bir savaşı önlemenin devlet ve hükümet başkanlarının görevi olduğunu vurguladı.
Rusya-Ukrayna arasındaki durumun acilen yumuşatılması gerektiğini söyleyen Scholz, Ukrayna sınırında konuşlanan çok sayıda asker için hiçbir sebep bulunmadığını belirtti. Scholz, "Avrupa'da savaş benim kuşağım için düşünülemez hale geldi. Politikacılar böyle kalmasını sağlamalı” ifadelerini kullandı. Scholz ayrıca, ikili ekonomik ilişkilerin büyük bir potansiyele sahip olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Scholz, Deutsche Welle tepkisi
Rusya'da sivil toplum alanlarının daralmasını da eleştiren Scholz, Deutsche Welle'nin Rusya'da faaliyet göstermeye devam etmesini beklediğini de vurguladı.

Yazar : SEVDA ALTUNBAS
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 15 Şubat, 2022 - 18:16
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Galatasaray Fenerbahçe maçı nerede izlenir, hangi kanalda? Derbinin şifresiz yayın bilgileri belli oldu
    Galatasaray Fenerbahçe maçı nerede izlenir?
    Kaydet
  • 2
    Türkiye'de bir ilk! Proje tamamlandığında iki kent arası mesafe 2,5 saate düşecek
    Türkiye'de bir ilk! Mesafe 2,5 saate düşecek
    Kaydet
  • 3
    Kar yola çıktı geliyor! Orhan Şen okulları işaret etti, 48 kente sarı kod
    Kar yola çıktı geliyor! Orhan Şen okulları işaret ...
    Kaydet
  • 4
    Güller ve Günahlar yeni bölüm ne zaman? 13. bölüm fragmanıyla tarih belli oldu
    Güller ve Günahlar yeni bölüm ne zaman?
    Kaydet
  • 5
    Altın fiyatları en az bin lira düşecek! İslam Memiş'ten
    İslam Memiş: Altın fiyatları en az bin lira düşece...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Mehmet Emin Uluç
    Mehmet Emin Uluç Bu Fener çok güzel
    Kaydet
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Halep’te kaybeden CHP
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Suriye'de ya mutabakat ya tasfiye; Üçüncü yol yok!
    Kaydet
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl Borsa nereye?
    Kaydet
  • Halime Gürbüz
    Halime Gürbüz Dil belası
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Sessiz başlıyor, 9 büyüklüğünde depremle yıkıma gidiyor: Fay hatlarının sırrı ortaya çıktı
    Sessiz başlıyor, 9 büyüklüğünde depremle yıkıma gidiyor: Fay hatlarının sırrı ortaya çıktı
    Kaydet
  • Süper Kupa'da 4. kez şampiyon Fenerbahçe!
    Süper Kupa'da 4. kez şampiyon Fenerbahçe!
    Kaydet
  • ABD'li banka platin ve paladyum tahminlerini yükseltti
    ABD'li banka platin ve paladyum tahminlerini yükseltti
    Kaydet
  • 'Şişmanlar hapishanesi'nde 28 gün!
    'Şişmanlar hapishanesi'nde 28 gün!
    Kaydet
  • Fenerbahçe'den olay Okan Buruk paylaşımı
    Fenerbahçe'den olay Okan Buruk paylaşımı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Fenerbahçe'de yıldız isimden kötü haber: 1.5 ay forma giyemeyecek
Fenerbahçe'de yıldız isimden kötü haber: 1.5 ay yok
Kaydet
Fırtına ve sağanak sonrası kar sürprizi! Yer yer 10 santime ulaştı
Fırtına ve sağanak sonrası kar sürprizi! Yer yer 10 santime ulaştı
Kaydet
Fenerbahçe dev finale ev sahipliği yapacak
Fenerbahçe dev finale ev sahipliği yapacak
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası