Rekor sayıda mülteci dünyanın en zorlu deniz rotasını aşarak Avrupa'ya ulaştı

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Rekor sayıda mülteci dünyanın en zorlu deniz rotasını aşarak Avrupa'ya ulaştı

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Dünyanın en ölümcül göç rotasını aşarak Kanarya Adaları'na ulaşanların sayısı 32 bine yaklaşarak 17 yılın rekorunu kırdı. Fas'ın batısında yer alan Kanarya Adaları, İspanya'ya bağlı ve Avrupa'ya açılan kapı olarak görülüyor.

Bu yıl şimdiye kadar yaklaşık 32 bin kişi dünyanın en ölümcül göç rotası üzerinden tekneyle Kanarya Adaları'na ulaştı. Böylece, İspanya'ya bağlı takımadalarına ulaşan göçmen sayısında 17 yılın rekoru kırıldı.

Cuma ve Cumartesi günü toplam 739 kişiyi taşıyan dört tekne, Kanarya Adaları'nın en küçüğü ve en batısı olan El Hierro'ya ulaştı. Afrika'dan gelen göçmenler, tehlikeli Atlantik rotasını aşmayı başardı ancak teknede iki kişi de hayatını kaybetti. Kanarya Adaları'na ulaştıktan sonra da hastanede iki kişi hayatını kaybetti.

Kanarya Adaları'na ulaşan son kişilerle birlikte toplam sayı 31 bin 933'e kadar çıktı. 2006'da adaya ulaşan göçmen sayısı 31 bin 678 idi.

İspanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, yalnızca Ekim ayında Kanarya Adaları'na 14 bin 976 kişi giriş yaptı ve bu da adaların altyapısı üzerindeki büyük baskıyı artırdı.

2006 REKORU KIRILDI 

Kanarya Adaları bölge başkanı Fernando Clavijo ise, adaların karşılaştığı insani zorluğun arttığını söyledi ve İspanya hükümetinin yanı sıra Avrupa Birliği'nden daha fazla yardım almak için çağrıda bulundu. X'teki (Twitter) paylaşımında Clavijo şu şekilde bir değerlendirme yaptı:

"Rakamlar her şeyin gölgesinde kalmamalı ancak bu durum da Kanarya Adaları'ndaki insani acil durumu tanımlıyor. 2006 rakamları aşıldı ama devletin ve AB'nin tepkisi aynı değil. Güney sınırındaki göçü yönetmek hem İspanya'nın hem de Avrupa'nın gündeminde bir öncelik olmalı."

Gemi kazalarının sık yaşandığı Kanarya Adaları'na göç yolu, Akdeniz'de kontrollerin sıkılaştırılması nedeniyle son yıllarda oldukça yoğun. İspanya İçişleri Bakanlığı'na göre, gelenlerin çoğu Sahra altı Afrika'dan, özellikle de Senegal'den geliyor.

Ekim ayının sonunda İspanyol hükümeti, Madrid yakınlarındaki üç askeri tesiste, ana karaya nakledilecek ve otellere yerleştirilecek yaklaşık 3 bin kişiyi barındıracak acil konaklama yerleri oluşturacağını açıkladı. İspanya İçişleri Bakanı vekili Fernando Grande-Marlaska, insanları Batı Afrika ülkesinden Kanarya Adaları'na taşıyan insan kaçakçılarıyla mücadeleye yönelik ortak stratejileri tartışmak üzere Senegal'deki mevkidaşıyla görüştü. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...