Rum başpiskopostan soykırım tehdidi

- Güncelleme:
Rum başpiskopostan soykırım tehdidi

Dünya Haberleri

Eski Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos’un ölümü sonrası yerine getirilen Yeorgios, Rumlara “silahlanın” çağrısı yaptı.

Ege’de Yunan tahrikleri artarak devam ederken bir provokasyon da Kıbrıs Rum Kesimi’nden geldi. Eski Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos’un ölümü sonrası yerine getirilen Yeorgios, Türklere saldırdı ve Rumlara silahlanın çağrısı yaptı. KKTC içerisinde bazı odakların birleşme ve işbirliği çabası sergilediği Rumların yeni başpiskoposu Yeorgios, binlerce Kıbrıs Türkü’nü katleden Makarios’u hatırlattı ve ondan daha fazlasını yapacağını söyledi. Eski KKTC Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Talip Atalay, bu atamayı “felaket” olarak nitelendirdi. KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın başdanışmanı Sabahattin İsmail, Rum tarafını İsrail’le birlikte Batılı aktörlerin şımarttığını ve bu tehditlerin Ege ve Akdeniz’de yaşanan gelişmelerden bağımsız olmadığını belirtti. 

KİLİSENİN EN ŞAHİN İSMİ

KKTC Eski Dinişleri Yüksek Kurulu Başkanı Atalay “Rum Kilisesi en şahin ismi başpiskopos olarak seçti” dedi. Lefkoşa’daki Apostol Varnava Katedralinde 8 Ocak günü gerçekleşen taç giyme töreni Türkiye karşıtı şova dönüştürülürken, Rum Kilisesi’nin yeni lideri Yeorgios, bütün Rumlara silahlanın çağrısı yaptı. Yeorgios’un konuşmasında dikkat çeken bir başka boyut kendisinden önceki başpiskoposların yaptıklarından daha fazlasını gerçekleştirme tehdidi oldu. Talip Atalay, Yeorgios’un en kötü tercih olduğunu vurguladı ve “Seçilmesinin hemen ardından Helen ideallerini tekrar ederek gerçek kişiliğini gösterdi. Bir din adamı olarak barış yolunu tercih etmek yerine şiddeti ve düşmanlığı körükleyen açıklamalar yaptı” dedi. 

MAKARİOS’UN YOLUNDA

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın danışmanlarından Sabahattin İsmail “Yeni başpiskopos Yeorgios, binlerce Türk’ün katledilmesi emrini veren Makarios’un yolunda gideceğini ilan etti. Verdiği militan demeçlerle bir din adamı gibi değil; savaş kışkırtıcısı gibi konuştu ve bir tür soykırım çağrısı yaptı” dedi. Rum başpiskoposu Batılı güçlerin cesaretlendirdiğini savunan İsmail “Fransa, ABD, İtalya ve İsrail bunlarla tatbikat yarışına girdi. Rum Kesimi üzerinden ambargonun kaldırılması Rum tarafını şımartan bir diğer gelişme. Onlar da bu cesaretle Enosis ve katliam niyetlerini açığa vuruyor. Rum yönetim hiyerarşisinde başpiskopos, cumhurbaşkanının çok daha üzerinde bir siyasi konuma sahip. Millî dava olarak gördükleri Kıbrıs meselesinde gerçek otorite kilisenin başı olan kişidir. Diğer siyasi makamlar formaliteden ibaret. Bu sebeple Yeorgios’un söyledikleri açık bir soykırım tehdididir, dikkate alınmalı” diye konuştu. YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...