Rumlara soğuk duş: EastMed Projesi için Türkiye’ye ihtiyaç var

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Rumlara soğuk duş: EastMed Projesi için Türkiye’ye ihtiyaç var

DÜNYA Haberleri

Türkiye ve Yunanistan son yıllarda Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon enerji kaynaklarının paylaşılması konusunda fikir ayrılığı yaşıyorlar. Türkiye’nin Libya hamlesine karşılık Yunanistan da kendi adımlarını atıyor. İtalya enerji devinin yaptığı açıklama ise Akdeniz’deki Türkiye gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.

Türkiye, “Mavi Vatan"daki haklarını korumak ve çıkarlarını garanti altına almak için son yıllarda gereken ne varsa yapıyor.

Türkiye ve Libya arasında imzalanan deniz yetki anlaşması Doğu Akdeniz’deki dengeleri değiştirdi.

Türkiye’nin bu jeopolitik hamlesi karşısında YunanistanEastMed” adımını attı.

EastMed”, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile birlikte Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının GKRY ve Girit üzerinden önce Yunanistan’a oradan da İtalya’ya ulaştırmayı hedefliyor.

ABD başta bu projeye destek vermesine rağmen daha sonra projenin ekonomik durumunu ve uygulanabilirliğini sorgulayarak geri adım attı.

Rumlara soğuk duş: EastMed Projesi için Türkiye’ye ihtiyaç var

"TÜRKİYE'SİZ HAYATA GEÇİRİLEMEZ"

ABD’nin ardından İtalya’dan da gelen açıklamalar Yunanistan’ı ve Rumları rahatsız etti.

Bir parlamento oturumunda konuşan İtalyan enerji devi başkanı, denizaltı boru hattının inşasının “Türkiye'nin jeopolitik desteğini” gerektirdiğini belirtti.

Decode39 isimli bir analiz-haber üreten internet sitesi, İtalyan enerji devi Eni’nin CEO’su Claudio Descalzi'nin "EastMed" projesi hakkındaki değerlendirmelerini aktardı.

Türkiye’nin bölgedeki önemine vurgu yapan Descalzi, “İsrail, GKRY ve Yunanistan'ın Türkiye'nin katılımı olmadan bir anlaşmaya varabileceklerini hayal edemeyiz” yorumunda bulundu.

Kaynak: Decode39

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...