Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Referandum kararını Ukraynalılar aldı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Referandum kararını Ukraynalılar aldı

DÜNYA Haberleri  / İHA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde konuştu. Lavrov, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde alınan referandum kararını bölge halkının kendi kendine aldığını söyledi. Rus Bakan, Ukraynalıların Zelensky'e bir cevap verdiğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'ne katılmak üzere ABD'nin New York şehrine gitti. Burada ikili görüşmeler gerçekleştiren Lavrov, konseyde de konuştu. 

"KİEV REJİMİ DÜZENLİ OLARAK SUÇ İŞLİYOR"

Rus Bakan Lavrov, Kiev yönetiminin sivil noktalara silah yerleştirdiğini iddia etti. Ukrayna'nın, Donbass bölgesinde savaş suçu işlediğine dair ellerinde çok sayıda delil olduğunu belirten Lavrov "Kiev rejiminin 2014'ten beri düzenli olarak işlenen suç eylemlerine dair elimizde birçok delil var. Rus kolluk kuvvetleri, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'nden meslektaşlarıyla işbirliği içinde ve dikkatli bir şekilde bunları kayıt altına alarak araştırıyor" dedi.

"SİLAHLI DARBE YAPIP İKTİDARA GELDİLER"

"Anladığım kadarıyla bugünkü toplantı Ukrayna'da yaşananların cezasız bırakılmamasıyla ilgili. Bence bu çok yerinde bir adım" diyen Sergey Lavrov "2014'ten beri bu ülkede yaşananlar konuyu tam da yansıtıyor. Radikal güçler, Rus düşmanları ve neo-Naziler, daha sonra Batılı ülkelerin doğrudan desteğiyle bir silahlı darbe sonucu iktidara geldiler. Hemen ardından yasal hukuksuzluk ve temel insan haklarını hiçe sayma yoluna girdiler. Yaşam hakkı, bilgi erişimi, konuşma özgürlüğü, ifade, vicdan ve anadil gibi özgürlükler ellerinden alındı" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'YA TOPLU MEZAR SUÇLAMASI

Kiev'in, Rus ordusu tarafından insanların öldürülerek toplu mezarlara gömüldüğü iddialarını da cevaplayan Lavrov "Genel Sekreter ve saygıdeğer bakanların huzurunda bir kere daha söylüyorum: Lütfen, Ukraynalı yetkililere Buca şehrinde cesetleri gösterilen kişilerin isim listesinin yayınlanması için bir çağrıda bulunun. Bir aydır bu talebimize kimse cevap vermiyor. Sayın Genel Sekreter en azından yetkinizi kullanın. Bu sahnelemenin hemen ardından Batılı meslektaşlarımız bir öfke nöbeti geçirerek, Rusya Federasyonu'na karşı yeni bir yaptırım paketi sundu. Bizi asılsız bir şekilde sivilleri öldürmekle suçladıklarına dikkatinizi çekiyorum" şeklinde konuştu.

"REFERANDUM KARARINI, UKRAYNALILAR KENDİ ALDI"

Ukrayna'ya yönelik suçlamalarına devam eden Lavrov "Ukrayna'nın sonunda uluslararası insancıl hukuk normlarının cezasız bir şekilde ihlal edildiği, totaliter devlete dönüştüğünden şüphemiz yok" yorumunda bulundu. Lavrov, konuşmasını şöyle noktaladı: Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde, Rus topraklarına katılım yönünde alınan referandum kararını bölge halkı kendi iradesiyle verdi. Onlar aslında bu kararı Zelenskiy'e cevap olarak aldı. Geçtiğimiz 5 Ağustos'ta Bay Zelenskiy'nin Rus olduğunu hisseden herkese Rusya'ya gitmelerini tavsiye eden bir röportajı vardı. Bana öyle geliyor ki, şu anda Ukrayna'nın bazı bölgele sakinlerinin referandum yapmayı kabul ettiği kararlar, onun (Zelenskiy'in) talebine bir cevaptır.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...