Rusya-Ukrayna savaşı korkuttu! Polonya, Avrupa'nın en güçlü ordusunu kuracak

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Rusya-Ukrayna savaşı korkuttu! Polonya, Avrupa'nın en güçlü ordusunu kuracak

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi, komşu ülkelerde silahlanma yarışına neden oldu. Ukrayna ile uzun kara sınırına sahip Polonya, son bir yılda silahlanmaya on milyarlarca dolar bütçe ayırdı. Polonya Başbakanı Morawiecki yaptığı açıklamada, "Avrupa'nın en güçlü kara ordularından birini kurmak istiyoruz." dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal girişimi başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok bölgesinde silahlanma yarışına neden oldu. İkinci dünya savaşından bu yana en kanlı çatışmaların yaşandığı Ukrayna ile uzun bir sınıra sahip Polonya, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında silahlanmaya daha fazla bütçe ayırıyor.

Başkent Varşova'nın 50 kilometre doğusundaki 23. Taktik Hava Üssü'nde Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo ile basın toplantısı düzenleyen Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Avrupa’nın en güçlü ordularından birini kurmak istediklerini söyledi.

Polonya ile Güney Kore'nin dost iki ülke olduğunu söyleyen Morawiecki, "Avrupa'da, Asya'da ve tüm dünyada güvenlik için birlikte çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

GÜNEY KORE'DEN SİLAH TEDARİKİ

Morawiecki, geçen yıl Güney Kore'den alınan ilk K2 tankları ve K9 obüslerinin Polonya'ya ulaştığını dile getirerek, temmuzda ilk FA-50 uçağı ve ağustosta da ilk Chumnoo fırlatıcının teslim alındığını anımsatarak iki ülke arasındaki ilişkilerin çok kapsamlı olduğuna dikkat çekti. 

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 10 milyar dolara ulaştığını ve Polonya'da 600 Güney Koreli şirketin olduğunu kaydeden Morawiecki, "Avrupa'nın en güçlü kara ordularından birini kurmak istiyoruz. Bugün yüksek düzeyde teknolojiye sahip olanlardan yararlanmak istiyoruz. Güney Kore ile stratejik ortaklığımız da bu amaca hizmet ediyor." diye konuştu.

Rusya-Ukrayna savaşı korkuttu! Polonya, Avrupa'nın en güçlü ordusunu kuracak

ABD VE TÜRKİYE'DEN GELİŞMİŞ SİLAH ALIMI

Polonya, son dönemde Güney Kore’den yaptığı silah alımına ek olarak ABD ve Türkiye’den de büyük savunma alımları yaptı. ABD, Ağustos ayında Polonya’nın 12 milyar dolar değerinde 96 adet AH-64E Apaçi taarruz helikopteri siparişine onay verdiğini duyurmuştu. Polonya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD’den 10 milyar dolar değerinde 486 adet HIMARS çoklu roketatar sisteminin tedariki için çerçeve sözleşmesinin onaylandığı bildirdi.

Polonya, Türkiye’den de 4 sistem Bayraktar TB2 SİHA sistemi (24 hava aracı) alımını kapsayan bir anlaşma imzalamıştı. Baykar grubu, Doğu Avrupa ülkesine şu ana kadar 2 parti TB2 teslim ettiğini duyurdu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...