Rusya, Ukrayna'dan sonra gözünü Gürcistan'a dikti: Abhazya ve Güney Osetya'yı ilhak edebiliriz

Düzenleyen: / Kaynak: Reuters
- Güncelleme:
Rusya, Ukrayna'dan sonra gözünü Gürcistan'a dikti: Abhazya ve Güney Osetya'yı ilhak edebiliriz

DÜNYA Haberleri  / Reuters

Rusya’nın eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Gürcistan’dan ayrılan Güney Osetya ve Abhazya’nın Rusya tarafından ilhak edilebileceğini ifade etti. Rusya'nın geçmişte Kırım, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporizhzhia’nın ilhak etmesi nedeniyle açıklama endişelere neden oldu.

Ukrayna'nın çok sayıda şehrini ilhak eden Rusya, şimdi de gözünü Gürcistan'a dikti. Argumenty I Fakty gazetesinde yayımlanan makalesinde, Medvedev, ‘’Güney Osetya ve Abhazya’da Rusya’ya katılmanın hala popüler bir fikir olduğunu belirterek, iki bölgenin de Rusya tarafından ilhak edilebileceğini belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarından sonra kendisini Moskova’da en şahin isim haline gelen Medvedev, ‘’Eğer bunu yapmak için iyi bir gerekçe varsa yapılır’’ dedi.

Gürcistan, Güney Osetya ve Abhazya’daki kontrolünü Sovyet Birliği’nin yıkılmasından sonra kaybetti. Tiflis yönetiminin 2008 yılında bölgelerde kontrolü sağlamak için giriştiği askeri müdahale, Rusya’nın karşı saldırısında durdurulmuş, sonrasında da Moskova her iki bölgeyi de bağımsız devletler olarak tanımıştı.

NATO'YA SUÇLAMA

Son dönemde Gürcistan ile Rusya arasındaki ilişkiler gelişiyor. Medvedev, Batı’nın Gürcistan’ı NATO’ya olası üyeliğini tartışmaya açarak bölgede gerilimi artırdığını ifade etti.

Rusya Devlet Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Dimitri Medvedev, ‘’Endişelerimiz gerçek olmaya yakınlaşırsa beklemeyeceğiz’’ diyerek, Güney Osetya ve Abhazya’nın ilhakının zorunluluk olabileceğini yazdı.

GÜRCİSTAN, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN NATO'YU İSTİYOR

Gürcü yetkililer, sıklıkla NATO üyeliğini ülkelerinin ‘’toprak bütünlüğü’’ için istediklerini dile getirdiler.

Medvedev’in açıklamaları, Rusya’nın geçtiğimiz yıllarda Kırım, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporizhzhia’nın ilhak etmesi nedeniyle endişeler neden oldu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...