Rusya'nın F-35'e rakip olacak Su-75 savaş uçağı için net tarih verildi

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Rusya'nın F-35'e rakip olacak Su-75 savaş uçağı için net tarih verildi

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Rusya'nın ABD savaş uçağı F-35'e rakip olarak tasarladığı tek motorlu beşinci nesil savaş uçağı üretim sürecine başladı. Uçağın teknik açıdan ek varyantlarında çalışmalar hızlanırken uçuş için 2025 tarihi işaret edildi. Rusya'nın tek motorlu yeni nesil uçağına en çok Arap ülkeleri ilgi gösteriyor.

MUHABİR: MURAT MAKAS - Ukrayna’ya saldırılarını sürdüren Rusya, askeri teknolojiler alanında yatırımlar yaparak tek motorlu beşinci nesil savaş uçağının üretim sürecinde önemli bir adım attı. Su-75 'Checkmate' (Şah Mat) hayalet savaş uçağının teknik gelişiminin güzel haberi 13 Kasım'da, Rusya hükümetinin silah üretim kuruluşu Rostec State Corporation'ın basın servisi tarafından Dubai Airshow 2023 fuarında duyuldu.

Rusya, Su-75 'Checkmate'i 2021 Moskova Hava Gösterisi'nde resmen görücüye çıkarmıştı. Rostec'e göre, o tarihten bu yana projenin maliyetinde ince ayar yapmak, bireysel teknik çözümler sunmak ve potansiyel müşterilerden geri bildirim toplamak için çabalar devam ediyor.

2025'TE TANITILACAK

Temmuz ayında The EurAsian Times, Moskova'nın tek motorlu Su-75 Checkmate hayalet savaş uçağının ilk tasarımında değişiklik yaptığını bildirmişti. Orta Doğu’da silah ticareti konusunda bazı ülkelerle işbirliğine giden Rusya’dan üst düzey bir yetkili Afrika ülkeleri, Vietnam ve Hindistan ile iş birliğinin arttığını belirtmişti.

Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı başkanı Denis Manturov, Rus beşinci nesil hafif savaş uçağı Checkmate'in prototipinin 2025 sonuna kadar potansiyel olarak tanıtılacağını ve uçacağını öngörüyor.

F-35'İ İZLİYOR

Bir dönem Su-57 üretme konusunda zorluklarla karşılaşan Rusya, F-35 beşinci nesil savaş uçağına karşı başarısını Checkmate projesiyle yansıtmayı düşünüyor. Rusya'dan bir uzman daha önce bu projede yabancı ülkelerle iş birliği yapılmasının uygunluğunu vurgulayarak Lockheed Martin'in F-35 yaklaşımıyla paralellik göstermişti. 

Su-75 'Checkmate' için özellikle Arap ülkelerinin devrede olduğu belirtildi.

SU-57'DEN SONRA İKİNCİ

Rusya’nın Su-57 ‘Felon’dan sonra üreteceği ikinci beşinci nesil savaş uçağıdır. Rostec tarafından MAKS-2021 fuarında tanıtılan uçak, bir grup dron taşıma yeteneğine sahip olacak. 7 tondan fazla yük taşıması beklenen uçak, maksimum 1.8 Mach hıza sahip olacak. Tek motorlu uçağın, 3.000 km’ye kadar uzanan bir savaş yarıçapına sahip olması bekleniyor.

Ocak 2022’de EurAsian Times, ABD ile 23 milyar dolarlık bir silah anlaşmasını askıya alan Birleşik Arap Emirlikleri ile Rusya’nın Checkmate savaş uçağını ortak yapabileceğini iddia etmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...