Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Sırbistan’da siyasi deprem! Vucic, BM’deki “Evet” oyu için halkından özür diledi!

Sırbistan’da siyasi deprem! Vucic, BM’deki “Evet” oyu için halkından özür diledi!
Fotoğraf Başlığı Sirbistan’da siyasi deprem! Vucic, BM’deki “Evet” oyu için halkindan özür diledi!

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ülkesinin BM'de Rusya'nın Ukrayna'dan çekilmesini talep eden karar tasarısına “evet” oyu vermesinin hata olduğunu kabul ederek, "Hata yaptık ve bunun bedelini ödeyeceğiz." sözleriyle halkından özür diledi.

Kaydet
a- | +A

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ülkesinin BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın Ukrayna’dan çekilmesini talep eden karar tasarısına “evet” oyu vermesinin hata olduğunu itiraf etti ve halkından özür diledi. Canlı yayında yaptığı açıklamada, Sırbistan’ın tarafsız kalması gerektiğini, ancak yanlış bir karar verdiklerini belirten Vucic, “Bu benim sorumluluğum. Hata yaptık ve bunun bedelini ödeyeceğiz.” dedi.

Vucic, "Belki yorgundum, belki her şeye yetişemedim, ancak Sırbistan çekimser kalmalıydı” diyerek Avrupa’nın sunduğu tasarıya destek vermelerinin siyasi sonuçları olacağını vurguladı. ABD’nin sunduğu karar tasarısında çekimser kaldıklarını belirten Vucic, Avrupa'nın sunduğu tasarıda da aynı tutumu sergilemeleri gerektiğini ifade etti.

Sırbistan’da siyasi deprem! Vucic, BM’deki “Evet” oyu için halkından özür diledi! - 1. Resim
Başlık ResmiSırbistan’da siyasi deprem! Vucic, BM’deki “Evet” oyu için halkından özür diledi! - 1. Resim

BM OYLAMASINDA NELER OLDU?

BM Genel Kurulu’nda, Ukrayna’nın sunduğu ve Rus güçlerinin derhal geri çekilerek savaşın sonlandırılmasını talep eden karar tasarısı 93 “evet” oyuyla kabul edildi. 18 ülke “hayır” dedi, 65 ülke çekimser kaldı.

Türkiye, Ukrayna’nın tasarısına “evet” derken, ABD ve Rusya “hayır” oyu kullandı. Ancak, ABD’nin sunduğu ayrı bir tasarıda "Rusya-Ukrayna çatışması" ifadesi "Rusya’nın Ukrayna’yı tam kapsamlı işgali" olarak değiştirildiği için, ABD bile kendi tasarısında çekimser kaldı.

BAKMADAN GEÇME
BMGK
HABER

BMGK'da Rusya-Ukrayna tasarısı kabul edildi! ABD'den hayır oyu çıktı

SIRBİSTAN İÇİN BU KARARIN ANLAMI NE?

Vucic’in bu hamlesi, Sırbistan’ın geleneksel olarak Rusya ile yakın ilişkilerini sürdürme çabasıyla çelişiyor. Ülkede Rusya yanlısı grupların sert tepkisini çeken karar, Vucic’in siyasi desteğini sarsabilir. Ayrıca, AB ile ilişkilerini güçlendirmek isteyen Sırbistan’ın, bu adımla Batı’ya sinyal gönderdiği de konuşuluyor.

Ancak Vucic, “Bu karar bana siyasi puan kaybettirecek, ancak yine de Sırbistan’ın çıkarları doğrultusunda çekimser kalmalıydık” diyerek, ülkesinin bağımsız dış politika çizgisinden sapmaması gerektiğini savundu.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.