Son dakika! İsrail-Hamas çatışmasında 7. gün: Tel Aviv'den 1,1 milyon Filistinliye Gazze'yi boşaltın çağrısı! Can kaybı artıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
Son dakika! İsrail-Hamas çatışmasında 7. gün: Tel Aviv'den 1,1 milyon Filistinliye Gazze'yi boşaltın çağrısı! Can kaybı artıyor

DÜNYA Haberleri  / Ajanslar

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar 7. gününde de şiddetli bir şekilde devam ediyor. İsrail ordusu, 6 binden fazla bombanın atıldığı Gazze şeridinin boşaltılması için 24 saat verirken, BM "Böyle bir tahliye imkansızdır" yanıtını verdi. BM, bu adımın felakete yol açacağına da vurgu yaptı. İsrail, Gazze'yi bombalarken, Türkiye bölgeye insani yardım taşıyan uçak gönderdi. Hamas'ın askeri kanadı el-Kassam Tugayları, İsrail bombardımanı sonucu 13 İsrailli esirin öldüğünü duyurdu. Birleşmiş Milletlere bağlı UNICEF, Gazze'de yaşayan 1 milyondan fazla insanın gidecek yerinin olmadığını aktardı. İsrail polisi, Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmak isteyenlere engel olurken, karşı çıkanlara gaz bombasıyla müdahale etti. Rusya Devlet Başkanı Putin, İsrail'in Gazze'ye olası kara harekatının kabul edilemez olduğunu vurguladı ve harekatın çok büyük can kayıplarına yol açacağını duyurdu. Lübnan Hizbullah'ı da İsrail'in adımlarını izlediklerini belirterek, zamanı geldiğinde harekete geçeceğiz açıklamasında bulundu. İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 1799'a yükseldi.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ile İsrail arasındaki çatışmalar 7. gününe girerken bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyor. İsrail, 2 milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze Şeridi’ne havadan ve denizden yoğun bombardıman gerçekleştirirken, çok sayıda kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Gazze’de soykırım yapma girişiminde bulunduğunu duyururken, Tel Aviv yönetimi bölgeyi Filistinli varlığından arındırma politikası uygulamakla suçlanıyor. İsrail’in bombardımanı neticesinde yüzlerce yerleşim yeri hasar aldı ve 350 bin Filistinlinin yerlerinden edildiği bildirildi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntüler ve Filistinli yöneticiler, İsrail’in Gazze’de yasaklı beyaz fosfor kullandığını gösteriyor. Bölgede bunlar yaşanırken, ABD ve İngiltere Doğu Akdeniz’e İsrail’e destek amacıyla uçak ve savaş gemileri gönderiyor. Bu kapsamda başkent Tel Aviv’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Washington’ın her koşulda İsrail’in destekçisi olacağını duyurdu.

İşte İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika yaşanan son gelişmeler:

BLİNKEN, MAHMUD ABBAS İLE GÖRÜŞTÜ

16:57 İsrail'e destek amacıyla Tel Aviv'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Görüşme sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı.

GAZZE'DE CAN KAYBI 2 BİNE YAKLAŞIYOR! 583 ÇOCUK DA HAYATINI KAYBETTİ

16:28 Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı aralarında 583 çocuğun da bulunduğu 1799'a, yaralananların sayısı 6 bin 388'e yükseldiğini duyurdu.  Ayrıca, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki saldırılarda da 44 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

ERDOĞAN: GAZZE'YE SALDIRILARI KABUL ETMİYORUZ

15:30 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye- Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni'nde yaptığı açıklamada, “Gerginliğin artarak bölgeye yayılması ihtimalinden endişeliyiz. Camilerin hastanelerin ve sivil yerleşim yerlerin bombalanması gibi saldırıları kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi açıkça söylüyorum. 360 kilometrekareye sıkışmış 2 milyon insanın elektriğini suyunu gıdasını kesmek en temel insan haklarının ihlalidir.” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İSRAİL'E TEPKİ

15:45 Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun 2 milyondan fazla Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve sakinlerine Gazze’yi 24 saat içerisinde boşaltma çağrısıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, “İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyinde yaşayan Filistinli nüfusun 24 saat içinde Gazze’nin güneyine çekilmesi yönündeki duyurusu hiçbir şekilde kabul edilemez.” İfadesi kullanıldı.

İSRAİL ORDUSU GAZZE'YE BROŞUR YAĞDIRDI

14:56 İsrail ordusuna ait insansız hava araçlarının (İHA), Gazze’deki sivillere ‘derhal’ güneye kaçın çağrısında bulunduğu bildirildi.

Aljazeera, İsrail'in dağıttığı ilanlarda "Evlerinizi derhal boşaltın ve Gazze Vadisi'nin güneyine gidin" yazdığını belirtti.

ARAP BİRLİĞİNDEN BM'YE ÇAĞRI

14:45 Arap Birliği, İsrail'in Gazze'den 1,1 milyon Filistinlinin göç etmesi talebine tepki gösterdi. Biriik, Gazze nüfusunu sınır dışı etme "suçunu" önlemesi için BM'yi müdahaleye çağırdı.

HİZBULLAH: ZAMANI GELDİĞİNDE HAREKETE GEÇECEĞİZ

14:42 Lübnan’daki Hizbullah Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail'in Gazze saldırılarına ilişkin "eylem zamanı geldiğinde harekete geçeceklerini" söyledi. 

İsrail’in tüm planlarını izlediklerini belirten Naim, detay vermeksizin "Hizbullah kendi vizyonu dahilinde çatışmaya katkıda bulunuyor ve herhangi bir eylem zamanı geldiğinde biz de harekete geçeceğiz." dedi.

PUTİN: KARA HAREKATI KABUL EDİLEMEZ

13:32 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazze'ye kara harekâtının kabul edilemez olduğunu belirterek bunun çok büyük sivil kaybına yol açacağı konusunda uyarıda bulundu.

Son dakika! İsrail-Hamas çatışmasında 7. gün: Tel Aviv'den 1,1 milyon Filistinliye Gazze'yi boşaltın çağrısı! Can kaybı artıyor

MESCİD-İ AKSA'DA CUMA NAMAZINA İSRAİL ENGELİ

12:55 İsrail’in Gazze’ye ‘Demir Kılıçlar’ operasyonu başlattığı 8 Ekim’den bu yana ilk Cuma namazını Mescid-i Aksa’da kılmak isteyen Filistinlilere İsrail polisi engel oluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir Bölgesine gelen 50 yaş altı Filistinlilere zorluk çıkarıldığı bildiriliyor.

GAZZE'DE 1 MİLYON İNSANIN GİDECEĞİ GÜVENLİ YER YOK

12:13 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde bir milyon kişinin gidecek güvenli yeri olmadığını duyurdu.

GAZZE'NİN MERKEZİ TAŞINDI

12:05 Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze Şeridi'ndeki insani operasyonlarını sürdürmek için merkezini ve personelini Gazze'nin güneyine taşıdığını açıkladı.

Son dakika! İsrail-Hamas çatışmasında 7. gün: Tel Aviv'den 1,1 milyon Filistinliye Gazze'yi boşaltın çağrısı! Can kaybı artıyor

HAMAS: İSRAİL SALDIRISINDA 13 ESİR ÖLDÜRÜLDÜ

11:25 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 13 esirin öldürüldüğü duyuruldu. Öldürülenler arasında yabancıların da bulunduğu belirtildi. Yabancıların uyruklarına dair bilgi paylaşılmazken, İsrail'den de konuya dair açıklama yapılmadı.

MISIR ALARM DURUMA GEÇTİ

10:47 Mısırlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi Associated Press'e yaptığı açıklamada İsrail'in tahliye emri sonrası Mısır'ın binlerce güvenlik gücünü konuşlandırarak Gazze sınırındaki güvenlik önlemlerinin artırıldığını duyurdu.

ÜRDÜNLÜLER İSRAİL SINIRINA YÜRÜYOR

10:32 Yoğun Filistin nüfusunun olduğu Ürdün'de binlerce kişi İsrail sınırına doğru yürüyor. Yerel basında çıkan haberlere göre halk İsrail karşıtı sloganlar atarak ilerliyor.

https://twitter.com/aljarmaqnet/status/1712730665622380650?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1712730665622380650%7Ctwgr%5E8ac0b21749331c62bb19e978546fd9f02bec9bf0%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.hurriyet.com.tr%2Fdunya%2Flive-son-dakika-haberi-israil-hamas-savasinda-son-durum-israil-gazzeye-24-saat-sure-verdi-tansiyon-yukseliyor-42345138

TÜRKİYE'DEN GAZZE'YE İNSANİ YARDIM

10:25 Türkiye, 7 gündür yoğun bombardıman altındaki Gazze'ye insanı yardım gönderdi. Askeri uçakla gönderilen yardımlar Mısır'a ulaştı. Malzemelerin Mısır'dan Gazze'ye götürüleceği öğrenildi.

Son dakika! İsrail-Hamas çatışmasında 7. gün: Tel Aviv'den 1,1 milyon Filistinliye Gazze'yi boşaltın çağrısı! Can kaybı artıyor

CAN KAYIPLARI ARTIYOR

10:07 Gazze'de İsrail bombardımanı sonucunda hayatını kaybedenlerin 1537’ye, yaralananların sayısı 6.612’ye yükseldi. İşgal altındaki Batı Şeria'da 31 kişi hayatını kaybetti, 600 kişi yaralandı.

Gazze’den yapılan saldırılarda ise İsrail'de 1300 kişi hayatını kaybetti, 3200 kişi yaralandı.

İSRAİL BM’YE 24 SAAT SÜRE VERDİ

İsrail ordusu, Birleşmiş Milletler'e, Gazze'nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla kişinin bölgenin güneyine götürmesi için 24 saat süre verdi. BM ise, İsrail ordusunun Gazze nüfusunu yerinden ayrılmaya zorlamasının çok yıkıcı sonuçları olacağını bildirerek, karardan vazgeçmesini istedi:

"İsrail 1.1 milyon sivilin 24 saat içinde Gazze Vadisi'nin güneyine geçmesini istiyor. Böyle bir tahliye imkansızdır. Çok yıkıcı insani sonuçlara yol açar. BM güçlü bir şekilde İsrail ordusunun bu yönde talimatına karşı çıkıyor. BM olarak; böyle bir emrin geri çekilmesini istiyoruz. Yoksa mevcut trajedi, felakete doğru gidecek."

HAMAS'TAN PSİKOLOJİK GİRİŞİMLERE ALDANMAYIN ÇAĞRISI

09:07 Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümetine bağlı medya ofisi, kentteki vatandaşlara "işgalin psikolojik savaş kapsamındaki girişimlerine aldırış etmemeleri" çağrısında bulundu.

İSRAİL, 1,1 MİLYON FİLİSTİNLİLERDEN GAZZE ŞERİDİ’Nİ TERK ETMELERİNİ İSTEDİ

08:57 İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan ve yaklaşık 1,1 milyon kişiden oluştuğu belirtilen Filistinlilerden bölgenin güneyine geçmelerini istedi.

Son dakika! İsrail-Hamas çatışmasında 7. gün: Tel Aviv'den 1,1 milyon Filistinliye Gazze'yi boşaltın çağrısı! Can kaybı artıyor

YÜZBİNLERCE FİLİSTİNLİ ŞİFA HASTANESİNE SIĞINDI

08:53 İsrail ordusunun saldırılarına devam ettiği Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri kenti boşaltmaya çağırmasının ardından yüz binlerce Filistinli Şifa Hastanesi’ne sığınmaya başladı.

ÇATIŞMALARDA ÖLEN İSRAİL ASKERİ SAYISI ARTIYOR

08:50 İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalarda 4'ü Lübnan sınırında olmak üzere 246 askerin öldüğünü duyurdu.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN İSRAİL’E ÜST DÜZEY ZİYARET

 08:45 İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, Avrupa Birliği (AB) İsrail’e üst düzey ziyaret gerçekleştirecek. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola yarın İsrail'i ziyaret edeceği bildirildi. Açıklamada, ikilinin İsrailli yetkililer ile bir araya geleceği aktarıldı.

İSRAİL 7 GÜNDE 6 BİN BOMBA ATTI

08:42 İsrail, 7 Ekim'den bugüne kadar "Gazze'deki Hamas hedeflerine 4 bin ton ağırlığında 6 bin bomba attığını" açıkladı. İsrail Hava Kuvvetleri, hava saldırılarının 3.600'den fazla hedefi vurduğunu söyledi.

İRAN: İSRAİL, SALDIRILARINA KARŞILIK VERİLMEMESİNİ BEKLEYEMEZ

07:43 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına değinerek, "Gazze'yi tamamen kuşatma altına alıp vatandaşları bombalayıp savaş suçları işleyip karşılık verilmemesini bekleyemezler." dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...