Suriye Millî Ordusu yeniden yapılanıyor

- Güncelleme:
Suriye Millî Ordusu yeniden yapılanıyor

Dünya Haberleri

Türk tarafı, rejim muhalifi grup komutanlarıyla Gaziantep’te dört saatlik görüşme gerçekleştirdi. Muhaliflere, yeni bir ordu yapılanmasına gidildiği belirtilerek nizami ordunun detayları anlatıldı.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Suriye’de Beşar Esad rejimi karşıtı gruplar, sil baştan dizayn ediliyor. Türk tarafı, rejime karşı 2011 yılında başlayan başkaldırı sürecinde aktif rol oynayan bütün muhalif grup komutanları ile Gaziantep’te dört saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.  

ASKER KIŞLADA KALACAK

Suriyeli muhalif askerî yapılanma açısından milat olarak değerlendirilen Gaziantep toplantısında Türkiye’nin desteği tekrarlandı ve askerî sistem açısından mevcut durumun devam etmeyeceği bütün muhataplara iletildi. Türk yetkililer, bunun bir mecburiyet olduğunu, kişi eksenli ve lokal bazlı yapılanmaların nizami orduya dönüştürülmesinin mecburi olduğunu anlattı. Yeni dönemde özgür bölgelerin güvenliği yenilenen polis yapılanmasına devredilecek. Kişi merkezli silahlı gruplar merkezi ordu bünyesine alınacak ve kolordu sistemi ve ast-üst hiyerarşisine tabi olacak. Bununla birlikte silahlı askerî unsurların kışla dışına çıkması engellenerek müstakil hareket eden grupların bütün silah, cephane, karargah ve benzeri varlıklarını millî orduya devretmesi sağlanacak. 

ASKERİ MAHKEMEDEYARGILANACAKLAR

Suriye’nin silahlı muhalifleri ile yapılan kritik toplantıda yeni ordu modeli ile özgür bölgelerde gruplar arası çatışmaların sona ereceği, nizami ordu sürecinde suça karışan kişileri lokal yapılar veya kendi grubunun değil kurulacak askerî mahkemede yargılanacağı belirtildi.

Yeniden dizayn döneminin en dikkat çekici yanlarından birisi de geçmiş dönemlere ait yerleşim birimlerine seçilen polis ve istihbarat gibi unsurların o bölgede etkili grup üyelerinden seçilmesi uygulamasını sona erdirme kararı oldu. Bununla birlikte kurulacak askerî mahkemeler de ordu içi olayları genel geçer askerî hukuk kuralları dâhilinde ele alacak. Sürece dair itirazı olan komutanlara daha detaylı bilgilendirmenin yapılacağı açıklanırken farklı ülke ya da mihraklarla bu sürecin sabote edilmemesi,

Suriye’nin selameti için ilk günden bu yana devam eden ittifakı daha güçlü bir biçimde sürdürmenin gerekliliği de açık bir biçimde vurgulandı. Saha dinamikleri açısından hayati önem taşıyan kararların el-Bab, Re’sülayn, Tel Abyat, Afrin, Mare, Çobanbey ve Azez başta olmak üzere bütün beldelerde güvenlik ve istikrarı daha da güçlendireceği kaydedildi. Sivil ve askerî sınırların netleşmesinin bundan sonraki askerî hamlelere de olumlu yansıyacağı, güvenlik ve istikrarın tersine göç dalgasına da doğrudan yansıyacağı beklentisi hâkim.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...