Tahran'da üçlü zirve sona erdi! Cumhurbaşkanı Erdoğan terörle mücadele mesajını yineledi

Düzenleyen: / Kaynak: İHA-AA
Tahran'da üçlü zirve sona erdi! Cumhurbaşkanı Erdoğan terörle mücadele mesajını yineledi

DÜNYA Haberleri  / İHA-AA

Tahran'da Türkiye, İran ve Rusya liderlerinin bir araya geldiği üçlü zirve sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan "Terör örgütleri arasında fark görmüyoruz mücadelemiz her daim sürecektir. Çözüm çabamızın merkezinde insani dram yer alıyor. Suriyelilerin evlerine onurlu, huzurlu şekilde dönmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Tahran'daki üçlü kritik zirve sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi toplantı sonrası mutabakata varılan noktalar ve zirvede konuşulan konular hakkında açıklamalarda bulundu.

'SURİYE'DEN TERÖRÜ SÖKÜP ATMAKTA KARARLIYIZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları:

Astana formatındaki üçlü zirvemizin yedincisi icra ettik. Suriye'deki durumu ele aldık. Ülkede çatışma ortamının sona ermesi amacıyla birlikte atacağımız adımları değerlendirdik. Suriye krizinde çözümün önünü açabilecek en etkili girişim olduğunu gördük.

Terör örgütleri arasında fark görmüyoruz. Terörle mücadele her daim sürecektir. Suriye'den terörü söküp atmakta kararlıyız. Bu mücadelede beklentimiz destek olunmasıdır.

PKK/YPG terörü hepimizin ortak meselesidir. Suriye'de siyasi çözüm mutabakatımız bakidir. Adımları etraflıca ele aldık. Astana ortaklarımıza ihtilafın kalıcı çözülmesi için çağrımızı tekrarladık.

Anayasa Komitesi ile ilgili Suriye rejimi uzlaşmaz bir tutum içinde. Suriyeli tarafların yapıcı bir çalışma gerçekleştirmesi için çabalarımızı artıracağız.

Çözüm çabalarımızın merkezinde insani dramın sona ermesi yer alıyor.

Bizler Suriye'nin kuzeyinde briket evler yaparak Suriyeli kardeşlerimizin taşınmaları için adımlarımızı atıyoruz. 4 milyondan fazla kişinin yaşadığı İdlib'deki durumu da değerlendirdik.

Hedefimiz Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine onurlu ve güvenli dönmelerini temin etmektir.

Türkiye'den 500 binden fazla kişi Suriye'de güvenliği sağladığımız bölgelere dönmüştür.

SURİYE'DE İNSANİ YARDIM VURGUSU

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin açıklamaları

Suriye'ye insani yardımların ulaştırılması konusuna vurgu yapıldı.

Tahran'da üçlü zirve sona erdi! Cumhurbaşkanı Erdoğan terörle mücadele mesajını yineledi

'ÜÇ ÜLKE DE HEM FİKİR'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamaları:

Üç ülke hem fikir ki Suriye krizi sadece diplomatik yöntemlerle çözülebilir.

Suriye'de terörle mücadelede kararlıyız.

Rusya ve Türkiye ilişkileri dinamik bir şekilde gelişmektedir.

İstanbul'daki görüşmeleirn neticeleri memnuniyetle değerlendirildi. Şükranlarımı sunmak istiyorum. Bugün kabul ettiğimiz mutabakatlar Suriye'de barışın ve istikrarın sağlayacaktır.

Tahran'da üçlü zirve sona erdi! Cumhurbaşkanı Erdoğan terörle mücadele mesajını yineledi

ZİRVE ÖNCESİ LİDERLERDEN AÇIKLAMA

Dünyanın takip ettiği Tahran'daki kritik zirve öncesi liderler açıklamalarda bulundu. 

Zirve öncesinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları şöyle oldu:

TERÖRÜN TAMAMEN SÖKÜLÜP ATILMASI GEREKİYOR

Astana zirvesi etkin çözümler üretebilen yegane oluşumdur. Terörle mücadele kesintisiz şekilde sürdürülmelidir. PKK, PYD terör eylemlerine devam ediyor. Suriye halkına yapılacak en büyük iyilik terörün bu topralardan tamamen sökülüp atılması olacaktır.

TÜRKİYE DÜZENSİZ GÖÇÜ ENGELLEMİŞ VE SİVİLLERİ KORUMUŞTUR

Türkiye güney sınırı boyunca terörden arındırdığı bölgelerde hem sivilleri korumu, hem düzensiz göçü engellemiştir. Tavizsiz mücadelemizi sürdüreceğiz.

SURİYELİLERİN GÜVENLİ GERİ DÖNÜŞÜ ÖNEMLİ

İhtilafın son bulması temennimizdir. Bu süreçte nasıl adımlat atabileceğimizi istişare edeceğiz. Suriye halkının acil ihtiyaçlarının kesintisiz idame ettirilmesi hepimiz için aciliyet arzediyor. Suriyelilerin güvenli ve onurlu geri dönüşü de bu anlamda önemlidir. Bugünkü istişarelerimizin, alacağımız kararların Suriye'deki siyasi geçiş sürecinin yürütülmesine yardımcı olmasını diliyorum.

SİZDEN SAMİMİ DESTEK BEKLİYORUZ

PKK'nın aldığı dış destekle Suriye'nin bölünmesini pekiştirecek adımlar attığını görüyoruz. Bu terör örgütü bu adımları atarken Türkiye'nin kayıtsız kalmasını beklemek mümkün değildir. Siz değerli dostlarımızdan Türkiye'nin güvenliğine ilişkin anlaşıldığımıza dair sözler duyuyorum. Buna müteşekkirim ancak sözler yalnız başına yeterli değildir. Tel Rıfat ve Münbiç terör yatağı haline dönüşmüştür. Terör örgütünün sığındığı bu limanların temizlenme vakti çoktan gelmiştir. Astana ortaklarımızdan beklentimiz Suriye'de bu temizliğin yapılmasına samimi destek vermesidir.

Tahran'da üçlü zirve sona erdi! Cumhurbaşkanı Erdoğan terörle mücadele mesajını yineledi

REJİME GEREKLİ TELKİNİ YAPMALISINIZ

Bugüne kadar düzenlenen 8 toplantıdan maalesef istenen sonuç çıkmamıştır. Rejimin tavrı da bu süreci baltalamak üzerinedir. Bu durum Astana mekanizmasının işlevinin sorgulanmasına neden olmaktadır.Bu kapsamda rejim nezdinde gerekli telkinlerde bulunacağınıza inanıyorum.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA-AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...