Taliban güzellik salonlarını yasaklıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Taliban güzellik salonlarını yasaklıyor

DÜNYA Haberleri

Bir süredir kız çocuklarının eğitim hakkını elinden alan ve kadınlara istihdama izin vermemesiyle gündemde olan Taliban, bu kez de güzellik salonlarını kapatma kararı aldı. Yasak, kadın ve insan hakları savunucuları tarafından eleştiri topladı.

Taliban, Afgan kadınlarına katı kurallar koymaya devam ediyor. Bir hükümet sözcüsü, salı günü Taliban'ın Afganistan'daki kadın güzellik salonlarını yasakladığını söyledi. Taliban, yönetimi ele geçirdiğinden beri Afgan kız çocukları ve kadınların eğitimine engelleme, kamusal alanlardan ve istihdamdan men edilmesi gibi bir takım kısıtlamalar getirdi. Güzellik salonlarının kapatılması getirilen son yasak oldu.

Taliban tarafından yönetilen Fazilet ve Ahlak Bakanlığı sözcüsü Muhammed Sidik Akif Mahajar, yasakla ilgili ayrıntı vermedi.

İŞLERİNİ BİR AY İÇİNDE BIRAKMALARI GEREKİYOR

Bakanlık tarafından yayınlanan 24 Haziran tarihli mektupta, dini lider Hibatullah Akhundzada'nın birtakım emirleri aktarılıyor.

Emirlere göre; güzellik salonu yasağı, bütün eyaletleri kapsıyor ve ülke çapındaki güzellik salonlarına işlerini tasfiye etmek için bir ay süre tanıyor. Bu süreden sonra kapatılmaları ve kapatıldıklarına dair bir rapor sunmaları gerekiyor. Mektupta, yasağın gerekçeleri belirtilmiyor.

Akhundzada'nın hükümetinin Afganistan'daki kadınların hayatlarını iyileştirmek için gerekli adımları attığını iddia etmesinden günler sonra yayınlandı.

TALİBAN KARARLARIYLA DÜNYADAN TEPKİ TOPLUYOR

Devamlı kadınlara yönelik yasaklarıyla gündeme gelen Taliban yönetimi, yeni aldığı kararla sosyal medyada kadın ve insan hakları savunucuları tarafından eleştiri topladı.

Salı günü Birleşmiş Milletler (BM) güzellik salonlarına ilişkin yasağın geri alınması için Talibanlı yetkililerle görüştüğünü söyledi. Kadın haklarına getirilen bu yeni kısıtlamanın ekonomiyi olumsuz etkileyeceği ve kadın girişimciliğine verilen destekle çeliştiği belirtildi.

KATI BİR POLİTİKA UYGULANIYOR

Taliban, 1990'lardaki önceki iktidar dönemlerine göre daha ılımlı bir yönetim vaatlerine rağmen, ABD ve NATO güçleri çekilirken Ağustos 2021'de Afganistan'ı ele geçirdiğinden beri sert önlemler aldı.

Kadınların parklar ve spor salonları gibi kamusal alanlara girmesini yasakladılar ve medya özgürlüklerini kısıtladılar. Tedbirler, şiddetli bir uluslararası kargaşayı tetikleyerek, ekonomisinin çöktüğü bir dönemde ülkenin izolasyonunu artırdı ve bir insani krizi daha da kötüleştirdi. (Kaynak: npr - AP)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...