Tel Aviv basını yazdı: İsrail ordusu bocalıyor, Hamas hala Gazze’de hakim! İsrailli büyükelçi sivil katliamlarını itiraf etti | Savaşta son durum

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
Tel Aviv basını yazdı: İsrail ordusu bocalıyor, Hamas hala Gazze’de hakim! İsrailli büyükelçi sivil katliamlarını itiraf etti | Savaşta son durum

DÜNYA Haberleri  / Ajanslar

İşgalci İsrail ordusu gece boyu Gazze’yi bombaladı. Saldırılarda yine çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bin aşarken ölenlerin yarısı çocuk, 4'te biri kadın... Öte yandan İsrail basınında çarpıcı bir analiz haber kaleme alındı. Haberde, İsrail ordusunun Gazze’de bocaladığı ve kentin kontrolünün hala Hamas’ta olduğu itiraf edildi. Haberde ayrıca ABD'nin sabrının tükendiğini belirtildi. İsrail’in ABD Büyükelçisi ise sivil katliamlarını itiraf etti. İşte 31. Gününde İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika güncel gelişmeler…

7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas çatışması 1 ayını doldurdu. Gazze’yi tam kuşatma altında alan işgalci İsrail ordusu, gece gündüz sivil katliamlarına imza attı. İsrail ordusu dün gece de Gazze’yi tonlarca bombayla vurdu. Saldırılarda yine çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti.

Dünyanın gözü önünde hastane, okul, ibadethane, mülteci kampı ve hatta yaralı taşıyan ambulansları vuran İsrail, savaş suçları işlemekten imtina etmezken Tel Aviv basınında, çarpıcı bir haber gündeme taşındı.

Haaretz gazetesi, çatışmaların başladığı tarihten beri İsrail’in binlerce ton bombayla saldırmasına rağmen Gazze’de hakimiyetin hala Hamas’ta olduğunu yazdı.

“İSRAİL’İN ZAYIF YÖNLERİNDEN BİRİ HAMAS’IN ÖLDÜRME YETENEĞİ”

"İsrail'in şiddetli saldırılarına rağmen Hamas hala Gazze'de hakim" başlığıyla servis edilen haberde, İsrail'in Gazze kentini fiilen kuşatmasıyla beraber Hamas mensupları ile İsrail ordusu arasında şiddetli çatışmaların devam ettiği vurgulandı.

Haaretz'in kıdemli askeri uzmanlarından muhabir Amos Harel'in analizlerine yer verilen haberde, İsrail ordusunun açıklamalarının aksine, "Zayıf yönlerden biri, kara operasyonunda birçok Hamas mensubunun öldürme yeteneğiyle ilgili" ifadeleri kullanıldı.

“İSRAİL HEDEFİ BELİRSİZ”

Analizde ayrıca İsrailli üst düzey askerlerin, yüzlerce Hamaslının öldürüldüğüne ilişkin raporların "kesin ve yeterli olmadığı düşüncesi" taşıdığına dikkat çekilerek, İsrail ordusunun Gazze'deki hedefinin tamamen belirsiz olduğu belirtildi.

HAMAS’IN ÇEKİNDİREN TAKTİKLERİ

Hamas'ın savaş taktikleri ve kara çatışmalarındaki avantajlarının da ele alındığı haberde, Hamas'ın, savunma tünelleri ağına güvendiği, savaşçılarını anti tank füzeleri fırlatmak için açıklıklardan gönderdiği ve İsrail ordusunun zırhlı araçlarının yakınına patlayıcı cihazlar yerleştirdiği belirtildi. Hamas'ın aynı zamanda saldırılarında insansız hava araçları da kullandığı ifade edildi.

Analizde, "Bu durum birçok soruna yol açabilir. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyine büyük güçler getirdi ve çok sayıda zırhlı aracı ileri sürdü. Bu da yeraltında saklanan gerilla güçlerine karşı savaşta düşmana birçok hedef sağlıyor" denildi.

Tel Aviv basını yazdı: İsrail ordusu bocalıyor, Hamas hala Gazze’de hakim! İsrailli büyükelçi sivil katliamlarını itiraf etti | Savaşta son durum

ABD'NİN SABRI AZALDIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

Analizde, İsrail'in yürüttüğü operasyona ilişkin 'ABD'nin sabrının azaldığı' şeklinde bir çıkarım yapılarak "Uzun süren çatışmalar göz önüne alındığında Washington'un İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarına karşı sabrının azalmaya başladığı satır aralarında hissediliyor" ifadelerine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail'e Gazze Şeridi'ne daha fazla insani yardımın girişine izin vermesi çağrısı hatırlatılan analizde, Blinken'ın Gazze'de insani bir felaket uyarısı yaptığı, savaşı durdurmanın İsrailli esirlerin serbest bırakma çabalarına yardımcı olacağını belirttiği aktarıldı.

İSRAİLLİ BÜYÜKELÇİDEN SİVİL KATLİAMI İTİRAFI

Bölgedeki gelişmeler takip edilirken İsrailli büyükelçiden çarpıcı itiraflar geldi. İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Herzog, CBS News televizyon kanalının Face the Nation programına katılarak gündeme ilişkin soruları cevapladı. 

Muhabirin, "ABD'ye göre Gazze'nin kuzeyinde 400 bin kişi mahsur kalmış durumda. Binlerce Filistinli sivil kayıp var. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a göre 70'ten fazla Birleşmiş Milletler (BM) çalışanı ve 30 ya da daha fazla gazeteci öldürüldü. ABD'nin istediği gibi ordunuz taktik değiştirecek mi?" sorusuna bu rakamlar konusunda kesin bir yorum yapamayacağı cevabını verdi.

Herzog, rakamlara ilişkin, "Bu sayıları değerlendirirken çok dikkatli olacağım çünkü ne siz ne de ben bunların kaçının silahlı terörist, kaçının sivil olduğunu biliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Her savaşta istenmeyen sonuçlar ve sivil zayiat olur." diyen Herzog, ateşkesin ancak Hamas tarafından esir alınanların serbest bırakılmasıyla mümkün olacağını söyledi.

Tel Aviv basını yazdı: İsrail ordusu bocalıyor, Hamas hala Gazze’de hakim! İsrailli büyükelçi sivil katliamlarını itiraf etti | Savaşta son durum

İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika güncel gelişmeler…

18.26 Lübnan topraklarından atılan yaklaşık 30 roket nedeniyle İsrail'in kuzeyinde sirenlerin çaldığı bildirildi.

17.27 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun Nasr Çocuk Hastanesi, Rantisi Hastanesi, Ruh Sağlığı Hastanesi ve Göz Hastanesini hedef aldığını açıkladı.

16:47 İran lideri Hamaney, Irak Başbakanı Sudani ile İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını görüştü

15:55 İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini geçti. Hayatını kaybedenlerin 4 bin 104'ü çocuk, 2 bin 641'i çocuklardan oluşuyor.

15:29 Ürdün Başbakanı Hasavne: "Filistinlileri tehcir etmeye yönelik her türlü girişim veya koşul kırmızı çizgidir. Ürdün bunu bir savaş ilanı olarak değerlendirecektir"

15:26  İsrail'in Gazze kentine düzenlediği saldırılarda iki hastanede geniş çaplı yıkım meydana geldiği belirtildi.

14:53 Gazze Şeridi'ndeki Filistin hükümeti, tedavi için Mısır'a yaralı taşıyan ambulansların, İsrail saldırılarına maruz kalmaması için Birleşmiş Milletlere (BM) ait araçların eşlik etmesini istedi.

11:44 Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmalarda 1 Hizbullah mensubu daha öldü. Sınırda 8 Ekim'den bu yana süren çatışmalarda ölen Hizbullah mensuplarının sayısı 61'e yükseldi.

11:10 İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatının başlamasından bu yana 30 askerin hayatını kaybettiği bildirildi.

11:03 İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da bir Filistinliyi gerçek mermiyle vurarak öldürdü, 3'ü ağır 5 kişiyi de yaraladı.

10:54 ABD Merkez Komutanlığı, donanmaya ait bir nükleer denizaltının bölgeye konuşlandırıldığını duyurdu.

10:45 İsrail ordusu son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 450 yeri havadan vurduğunu bildirdi.

10:13 İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ın Gazze'de acil ateşkes çağrılarını ısrarla reddetmesi üzerine 11 belediye meclisi üyesi partisinden istifa ettiğini açıkladı.

10:03 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Almanya'da Yahudilere saldıran herkes, hepimize saldırıyor demektir." ifadesini kullandı.

09:44 Birleşmiş Milletlerin (BM) başını çektiği ve insani yardım kuruluşlarının yer aldığı Kuruluşlar Arası Daimi Komite ( IASC), İsrail'in yoğun saldırılarına maruz kalan Filistin'de "acil insani ateşkes" çağrısında bulundu.

08:00 İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde, "Filistinli cesur kız" Ahid et-Temimi'yi (23) gözaltına aldı.

07:09 İsrail ordusuna bağlı savaş uçakları, Gazze Şeridi'ndeki birçok bölgeyi gece boyunca bombalaması sonucu onlarca Filistinli hayatını kaybetti.

07:04 İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrailli aşırı sağcı Miras Bakanı Amihai Eliyahu'nun, "Gazze Şeridi'ne nükleer bomba atılmasının olasılıklardan biri" açıklamasını kınadı.

03:49 Ürdün Kralı 2. Abdullah, Gazze Şeridi'ndeki Ürdün Sahra Hastanesi'ne acil tıbbi malzeme ve ilaç yardımlarının hava yoluyla ulaştırıldığını açıkladı.

03:01 Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail'in yoğun bombardımanı nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğü Gazze'de, sahra hastanelerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

02:49 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in Filistin halkına yönelik eylemlerinin kınanması, uluslararası hukukun ağır ihlallerinin tekrarlanmasının önlenmesi ve acil tedbirlerin alınması için uluslararası kuruluşlara mektup gönderdi.

02:36 Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin "saklanma yeri" olarak kullanıldığı ve buraların altına "tüneller kazıldığı" iddialarını yalanlayarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i, bu iddiaları soruşturmak üzere uluslararası komite kurmaya çağırdı.

01:38 İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Gazze'de sivillerin insani koridorlardan geçmesine olanak sağlamak için aralar verilmesinden yana olduklarını söyledi.

01:34 Birleşmiş Milletler'in Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Francesca Albanese, Gazze Şeridi'ndeki sağlık sisteminin tamamen çökmesinin yaşanan felaketin boyutlarını ortaya koyduğunu söyledi.

01:14 Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'i uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uymaya ve sivilleri gözetmeye çağırdı.

00:47 İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Gazze'de binlerce Filistinli çocuğun öldürüldüğünü, bunun insanlık dışı olduğunu söyledi.

00:47 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de yeniden iletişim hatlarında yaşanan kesinti ve ağır bombardımanlarla ilgili haberlerden derin endişe duyduklarını belirtti.

00:24 İsrail'in Haaretz gazetesi, yaklaşık bir aydır İsrail'in şiddetli saldırılarına maruz kalan abluka altındaki Gazze Şeridi'nin hala Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın kontrolünde olduğunu bildirdi.

00:12 Irak'ta Şii lider Başkanı Mukteda Sadr'ın çağrısı üzerine başkent Bağdat'ta sokağa inen Sadr destekçileri, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Irak'a yaptığı sürpriz ziyareti protesto etti.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
osmanlı kartalı 6 Kasım 2023 11:18

inşallah abd abve destekci olan zalimlerin yıkılışı olacakbunun habercisi gelişen olaylar

Sonraki Haber Yükleniyor...