Türkiye'den ABD'ye ret: F-16'ları ver, İsveç'in NATO üyeliğini onaylayalım!

Düzenleyen: / Kaynak: Reuters
- Güncelleme:
Türkiye'den ABD'ye ret: F-16'ları ver, İsveç'in NATO üyeliğini onaylayalım!

DÜNYA Haberleri  / Reuters

ABD, Türkiye'ye F-16'ların tedarikini sağlamadan İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasını istiyor. Reuters haber ajansı, Türkiye'nin bu talebi reddettiğini aktardı. Ankara'nın, İsveç'in ittifak üyeliğinin onaylamayı ertelediğini bildirdi

Avrupa kıtasında ikinci dünya savaşından bu yana yaşanan en şiddetli çatışmalara neden olan Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi ve dünyada değişen dengeler pek çok ülkenin yeni ya da halihazırda bulunan ittifaklara yönelmesine neden oldu. İskandinav ülkesi İsveç, Soğuk Savaş döneminde bile gerçekleştirmediği bir adıma imza atarak Kuzey Atlantik İttifakına (NATO) katılmak için resmi başvuruda bulundu.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ TÜRKİYE'NİN ONAYINA BAĞLI

Rusya ile sınırı olmayan İsveç’in başvurusunun onaylanması için 31 üye ülkenin de yeşil ışık yakması gerekiyor. Türkiye, İsveç’teki PKK/YPG ve FETÖ bağlantılı eylemlere ve kişilerin varlığına yönelik adım atılmaması halinde onay vermeyeceğini duyurdu. Geçtiğimiz aylarda Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleşen NATO Zirvesinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İskandinav ülkesinin NATO üyeliği konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Türkiye, bu süreçte ABD’nin F-16 tedariki için İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasını şart koşması sonrasında yaşanan gelişmeyi hatırlatarak Biden yönetiminin de adım atmasını bekliyor. Washington’da konuyla ilgili net bir yanıt alınmaması nedeniyle Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylama sürecini ertelediği ifade ediliyor.

Türkiye'den ABD'ye ret: F-16'ları ver, İsveç'in NATO üyeliğini onaylayalım!

TÜRKİYE F-16'LARI İSTİYOR

Reuters’ın haberine göre, konuya yakın iki kaynak Türkiye’nin İsveç onayını ABD’nin 20 milyar dolar değerindeki F-16 satışına onayıyla birlikte, aynı dönemde tamamlamak istediğini dile getirdi. AK Partili bir yetkili, “F-16 ve İsveç meselesindeki güven eksikliği göz önüne alındığında, Türkiye NATO üyeliğini onaylamak için acele etmiyor ve ABD’nin eş zamanlı adımlar attığına dair işaret arıyor” dedi

İSVEÇ İLE VARILAN MÜTABAKAT

Türkiye, İsveç’in üyeliğine onay vermek için ülkenin terör örgütleriyle mücadele etmesini, suçluların Türkiye’ye iadesini ve Türkiye’ye savunma ekipmanı satışında sınırlamaların kaldırılmasını istiyor. Vilnius’ta Temmuz ayında yapılan NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üye olması için Türkiye’nin öne sürdüğü taleplere bir yenisini ekleyerek, Türkiye’nin üyeliğe yeşil ışık yakması için Avrupa ülkelerinin Türkiye’nin AB üyeliğinin “önünü açmasını” istemişti.

Öte yandan, İsveç’in NATO üyeliğini de görüşecek olan TBMM Dışişleri Komisyonu’na Meclis’in açıldığı 1 Ekim’den bu yana, İsveç’in üyeliğinin onaylanmasına ilişkin yasa teklifi gönderilmedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...