Ukrayna ateş altında! Rusya 7 bölgenin enerji altyapısına saldırdı, sivil yerleşim yerleri de vuruldu: 5 ölü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ukrayna ateş altında! Rusya 7 bölgenin enerji altyapısına saldırdı, sivil yerleşim yerleri de vuruldu: 5 ölü

DÜNYA Haberleri

Ukrayna, Rusya'nın bu gece 7 bölgedeki enerji tesislerine saldırılar düzenlediğini açıkladı. Enerji bakanlığı yaşananları, 'barbarca bir saldırı' sözleriyle duyurdu. Harkiv Valisi Oleg Sinegubov ise ülkede birçok noktaya saldırılar olduğunu belirtirken Zolochivskyi bölgesindeki bir yerleşim yerine füze isabet etmesi sonucunda 4 kişi, Dnipropetrovsk bölgesinde de 1 kişi hayatını kaybetti.

Rus ordusu, Ukrayna’ya füzeli saldırılarını sürdürüyor. Rus güçleri Ukrayna’nın başkenti Kiev başta olmak üzere ülke genelindeki farklı noktalarda binaları ve enerji altyapılarını hedef aldı. Batıdaki Lviv bölgesinin valisi Maksim Kozitskiy, Zolochivskyi bölgesindeki bir yerleşim bölgesine füze isabet etmesi sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiği açıkladı. Dnipropetrovsk Bölge Valisi Serhii Lysak da bölgedeki enerji altyapısı ve sanayi tesislerinin hedef alındığını, saldırılarda 1 kişinin hayatını kybettiğini duyurdu.

Ukrayna Enerji Bakanlığı, Rusya'nın gece saatlerinde Ukrayna'nın enerji altyapısına "barbarca bir saldırı" daha düzenlediği duyurdu. Açıklamada, "Saldırılar sonucu Zaporijya Nükleer Santralini besleyen son hat zarar gördü. Şu an santral dizel jeneratörlerle çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

SALDIRI TEHDİTLERİ ENERJİ KAPASİTELERİNDE DÜŞÜŞE ZORLADI

"Rusların dünyayı nükleer bir felaketin eşiğine getirdiği" değerlendirmesi paylaşılan açıklamada, bu saldırıların Birleşmiş Milletler ile Zaporijya Nükleer Santralinin askerlerden arındırılması görüşmelerinin ertesi günü yapıldığına dikkati çekildi.

Açıklamada, 9 Mart saat 06.30 itibarıyla Kiev, Mıkolayiv, Harkiv, Zaporijya, Odessa, Dnipropetrovsk ve Jitomir bölgelerinin enerji tesislerine saldırıların kaydedildiği aktarıldı.

Öte yandan, Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom da toplam kapasitesi 9 bin megavat olan Pivdennoukrainsk, Hmelnitski ve Rivne nükleer santrallerinin füze saldırıları tehdidi nedeniyle kapasitesinin 4 bin 700 megavata düşürüldüğünü açıkladı.

5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Batıdaki Lviv bölgesinin valisi Maksim Kozitskiy, Zolochivskyi bölgesindeki bir yerleşim bölgesine füze isabet etmesi sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiği açıkladı. Dnipropetrovsk Bölge Valisi Serhii Lysak da bölgedeki enerji altyapısı ve sanayi tesislerinin hedef alındığını, saldırılarda 1 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ'YLE BAĞLANTI KESİLDİ

Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi (Energoatom) tarafından yapılan açıklamada, Zaporijya’ya yerel saatle 03.53’te gerçekleştirilen füze saldırısı sonucu Zaporijya Nükleer Santrali ile ulusal enerji sistemi arasındaki son bağlantının da kesildiği bildirildi. Açıklamada, “Şu anda tesisin enerjisi kesilmiş ve tesis işgal edildiğinden bu yana 6. kez elektrik kesintisi moduna geçilmiştir. 5 ve 6 numaralı güç üniteleri soğuk duruma getirildi. Santralin kendi güç ihtiyacını karşılamak için 18 dizel jeneratör devreye alındı. Jeneratörleri 10 gün çalıştıracak kadar yakıt var” ifadeleri kullanıldı.

RUSYA 81 FÜZEYLE SALDIRDI

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna’ya saldırılar düzenlediğini belirtti. “Düşman, bu gece Ukrayna’nın kritik öneme sahip altyapısına büyük bir füze saldırısı düzenledi. Farklı tabanlardan (hava, kara, deniz) 81 füze fırlattı.” diyen Zalujnıy, Rus güçlerinin ayrıca saldırılarda 8 Şahid insansız hava aracı (İHA) kullandığını aktardı.

Zalujnıy, Ukrayna hava kuvvetlerinin kendi güç ve araçlarıyla ve ülkenin diğer savunma birlikleriyle işbirliği yaparak 48 seyir füzesinden 34’ünü ve 4 Şahid-136 İHA'yı imha ettiğini bildirdi. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Zalujnıy, Rusya’nın 8 hava füzesinin de hedeflerine ulaşamadığını kaydetti.

(AA)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...