Ukrayna Genelkurmay Başkanı Zaluzhnyi görevden alındı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna-Rusya savaşı devam ederken ordu yönetiminde kritik bir değişikliğe daha gitti. Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhnyi görevden alındı, yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Alexander Syrskyi atandı. 

İki seneyi geçen Ukrayna-Rusya savaşı devam ederken Kiev yönetimi kritik bir karara imza attı, Ukrayna ordusunun en üst düzey kademesinde değişikliğe gidildi. 

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin yenilenmesinin gerektiğini belirterek Genelkurmay Başkanı Valeriy Zaluzhnyi'yi görevden aldığını duyurdu. Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Zaluzhnyi ile görüştüğünü ve kendisine 'ekibin bir parçası olarak kalmasını' önerdiğini söyledi. Zelenskiy açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"General Valeriy Zalujnıy ile görüştüm. İki yıl boyunca Ukrayna'yı savunduğu için kendisine teşekkür ettim. Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ne tür bir yenilenmeye ihtiyacı olduğunu görüştük. Ayrıca Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin yenilenecek liderliğinde kimlerin yer alabileceğini de görüştük. Böyle bir yenilenmenin zamanı şimdi geldi. Valeriy'e ekibin bir parçası olarak kalmasını önerdim."

YENİ GENEL KURMAY BAŞKANI BELLİ OLDU

Zelenskiy, daha sonra yaptığı görüntülü açıklamada ülkenin yeni Genelkurmay Başkanı olarak ise Aleksandr Sırskiy'i atadığını açıkladı. Zelenskiy, bugünden itibaren Ukrayna Silahlı Kuvvetleri yönetimini yeni ekibin devraldığını belirterek, "Robotine ya da Avdiyivka'daki askerlerimizin Genelkurmay ile Başkomutanlık Karargahı'nın savaşla ilgili aynı vizyona sahip olmasını istiyorum" dedi.

Çeşitli kademelerdeki komutanlarla onlarca görüşme yaptığına işaret eden Zelenskiy, söz konusu komutanların hepsinin orduda üst düzey pozisyonlar için düşünüldüğünü ve Ukrayna'nın en deneyimli komutanının liderliğinde görev yapacaklarını aktardı.

Zelenskiy, "Albay General Sırskiy'i, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı olarak atadım. O, Kiev savunma operasyonunu yönetmiş, başarılı savuma deneyimine sahip. O, ayrıca Harkiv'in kurtarılması operasyonu gibi taarruz operasyonlarında da başarılı bir deneyime sahip" ifadelerini kullandı.

SAVUNMA BAKANINDAN TEŞEKKÜR

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov da Ukrayna Silahlı Kuvvetleri liderliğinin değiştirilmesi kararının alındığını doğrulayarak Valeriy Zaluzhnyi'ye tüm hizmetleri için teşekkür etti.

Umerov, Zaluzhnyi'ye Rusya ile savaşta Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini yönetmek gibi en zor görevlerden biri düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, ülkemizin tüm halkıyla birlikte Ukrayna'nın, karşısındaki düşman kim olursa olsun kendisi ve halkı için savaşacağını tüm dünyaya gösterdi. Askerlerimiz saldırganın işgalini püskürttü, devletimizi savundu ve her gün bağımsızlığımızı savunmaya devam ediyor. Ancak savaş aynı kalmaz. Savaş değişir ve değişiklik gerektirir. 2022, 2023 ve 2024'un muharebe operasyonları 3 farklı gerçekliktir. 2024 hazırlıklı olmamız gereken yeni değişiklikler getirecek. Yeni yaklaşımlara ve yeni stratejilere ihtiyacımız var. Bugün Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin yönetimini değiştirme kararı alındı. Valeriy Zaluzhnyi'ye tüm başarıları ve zaferleri için minnettarım."

KIRIM TATAR TÜRKÜ UMEROV BAKAN OLMUŞTU

Zelenskiy, 3 Eylül'de de Kırım Tatar Türkü Rstem Umerov'u Savunma Bakanı olarak atama kararı aldığını açıklamıştı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Zaluzhnyi görevden alındı

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov

1982 doğumlu Umerov, Ukrayna tarihinde bakanlık görevini üstlenen ilk Kırım Tatarı olmuştu.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...