Ukrayna'dan Çernobil açıklaması: Laboratuvardaki örnekler yağmalandı

Düzenleyen:
Ukrayna'dan Çernobil açıklaması: Laboratuvardaki örnekler yağmalandı

DÜNYA Haberleri

Ukrayna hükümeti yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin radyoaktif atıkları izlemek için kullanılan terk edilmiş Çernobil nükleer santralinin yakınındaki bir laboratuvarı yağmaladığını ve imha ettiğini belirtti.

26 Nisan 1986'da Ukrayna'nın Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santralinin 4 Nolu reaktöründe büyük bir patlama meydana geldi. 30'dan fazla kişi kaza nedeniyle öldü. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, ilerleyen yıllarda binlerce insan radyasyon semptomlarından öldü veya hastalandı.

Kazanın hemen ardından Ukrayna hükümeti bölgedeki yaklaşık 135 bin kişiyi tahliye etti ve santralin etrafındaki bölge yasaklı alan ilan edildi. Kazadan sonraki aylarda, Reaktör 4'ü örtmek ve radyoaktif malzemeyi hapsetmek için bir duvar inşa edildi ancak radyasyon sızıntılarına yol açtı. 2016 yılında duvarın üzerine bir yapı inşa edildi. 

ÇERNOBİL'DE YANGIN VE YAĞMA

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali savaşın korkunç yüzünü bir kez daha ortaya çıkardı. Ukrayna hükümeti, Rus askerlerinin Çernobil'deki radyoaktif atıkları izlemek için kullanılan laboratuvarı yağmaladığını ve imha ettiğini açıkladı. Ancak bölgedeki radyasyon seviyelerini izleyememek, potansiyel olarak tesiste ve çevresinde artan kirlilik belirtilerinin gözden kaçmasına neden olabilir.

Söz konusu laboratuvar Avrupa Birliği'nin finanse ettiği bir radyoaktif atıkları izleme projesinin tesisiydi. Bununla birlikte, bazı örneklerin Rus birlikleri tarafından laboratuvardan alındığı da ileri sürüldü. Bu örnekler, hâlâ zararlı miktarlarda radyasyon yayabilen kararsız atomlar. Ukrayna hükümeti, Rusya'nın bu verileri ele geçirerek 'uygar dünyaya değil, kendisine zarar vereceğini' düşünüyor. 

Bu arada, geçtiğimiz günlerde yasaklı bölgenin çevresinde yangın çıktı. Yağma ve imha haberinin yangınların hemen ardından gerçekleşmesi kafalarda soru işareti bıraktı. Ukrayna hükümetinin açıklamasına göre, Rus kuvvetleri bu yangınları kontrol altına almayı engelliyordu. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...