Ukraynalı generalin 'savaş çıkmaza girdi' sözleri Zelenskiy'i kızdırdı

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Ukraynalı generalin 'savaş çıkmaza girdi' sözleri Zelenskiy'i kızdırdı

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukraynalı bir generalin 'savaşın çıkmaza girdiği' iddiasına karşı çıktı. Ukrayna lideri, ülkesinin savaşmaya devam etmesi gerektiğini düşünürken, yaveri ise yaptığı açıklamada, generalin yaptığı açıklamanın Rusya'nın 'işini kolaylaştırdığını' belirtti. Ukrayna'nın yanı sıra general Zaluzhnyi'nin açıklamasına Rusya'dan da yalanlama geldi. Dmitry Peskov, çatışmanın çıkmaza girip girmediği sorusu üzerine, "Hayır, bir çıkmaza girmedi" ifadesini kullandı.

Volodimir Zelenskiy, Ukrayna ordusunun başkomutanının Rusya ile savaşın çıkmaza girdiği yönündeki sözlerini reddetti. Ukrayna hükümetinden üst düzey bir sözcü, söz konusu generale tepki göstererek yaptığı açıklamanın Rusya'nın 'işini kolaylaştırdığını' söyledi. 

General Valerii Zaluzhnyi, geçtiğimiz hafta yayınlanan bir röportajda Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin son durumu değerlendirmişti. Economist'e yaptığı açıklamada, "Tıpkı birinci dünya savaşında olduğu gibi, bizi çıkmaza sokacak bir teknoloji seviyesine ulaştık. Büyük ihtimalle derin ve güzel bir atılım olmayacak." dedi.

Zaluzhnyi, savaşın, teknolojik bir ilerleme olmadığı sürece her iki tarafın da fazla ilerleme kaydedemeyeceği, yıpratıcı bir çatışma aşamasına girdiğini söyledi. Ayrıca Rusya'nın asker sayısını artırması sayesinde yavaş yavaş üstünlük sağladığını da öne sürdü.

RUSYA İÇİN "İNSAN HAYATINI ÖNEMSEMİYOR" DEDİ 

General, şu ana kadar en az 150 bin kişinin öldürüldüğünü belirterek, "Dürüst olalım, Rusya en ucuz kaynağın insan hayatı olduğu feodal bir devlettir. Ve bizim için... sahip olduğumuz en pahalı şey insanlarımızdır" dedi. 

Zaluzhnyi, uzun süren çatışmaların Ukrayna'yı dezavantajlı duruma düşürdüğünü ise şu sözlerle itiraf etti: "Bu Rusya'ya fayda sağlayacak, askeri gücünü yeniden inşa etmesine imkan tanıyacak ve sonunda Ukrayna'nın silahlı kuvvetlerini ve devletin kendisini tehdit edecek."

ZELENSKİY'DEN GENERALİN SÖZLERİNE YALANLAMA 

Cumartesi günü Zelenskiy, savaşın çıkmaza girdiğini yalanladı ve hava savunmasını güçlendirmek için müttefiklerle daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Konuk Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen ile düzenlediği basın toplantısında, "Zaman geçti ve insanlar yorgun ancak bu bir çıkmaz değil." dedi. 

Zelenskiy, 21'inci ayına giren savaşta zorluklar yaşandığını kabul ederken, Kiev'in karşı saldırıda henüz büyük bir başarı elde edemediğini kabul etti. Ancak Ukrayna birliklerinin savaşmaya devam etmekten başka seçeneği olmadığını ve batılı müttefiklerinden özellikle hava savunması konusunda daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

MAYIN TARLALARI UKRAYNA BİRLİKLERİNİ YAVAŞLATTI 

Ukrayna kuvvetleri, Haziran başında doğuda ve güneyde başlayan karşı saldırıda Rus askerlerin döşediği mayınlar nedeniyle ilerlemekte güçlük çekti.

Zelenskiy'nin yardımcısı Ihor Zhovkva, general Zaluzhnyi'ye sözlerinden dolayı sert tepki göstererek şöyle dedi:

"Asker olsaydım muhtemelen yapacağım son şey basına ve kamuoyuna cephede olup bitenler, cephede neler olabileceği ve muhtemel seçenekler hakkında yorum yapmak olurdu. Çünkü o zaman saldırganın işini kolaylaştırmış oluyoruz. Her şeyin çok dikkatli okunup not edildiğine ve sonuçlara varıldığına eminim." 

Öte yandan, Zaluzhnyi'nin 'çatışmanın çıkmaza girdiği' yönündeki sözlerine Rusya tarafından da ret geldi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, çatışmanın çıkmaza girip girmediği sorusu üzerine, "Hayır, bir çıkmaza girmedi" dedi.

Cuma günü Zelenskiy, Ukrayna özel kuvvetlerinin başına yeni bir komutan atadığını duyurdu. Zelenskiy, gece saatlerindeki açıklamasında Albay Serhiy Lupanchuk'un artık kuvvetlerin başına geçeceğini söyleyerek, albayı "deneyimli bir subay, muharebe subayı ve doğru komutan" olarak tanımladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...