Ukrayna'yı vuran İran kamikaze drone'larını Avrupa ülkeleri uçuruyor!

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Ukrayna'yı vuran İran kamikaze drone'larını Avrupa ülkeleri uçuruyor!

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Ukrayna'ya saldırı nedeniyle ağır yaptırımlara maruz kalan Rusya'nın İran'dan tedarik ettiği kamikaze insansız hava araçlarında Batılı ülkelere ait parçaların bulunduğu iddia edildi. Kiev yönetimi tarafından ortaya atılan iddiaya göre drone'larda pek çok Batılı şirkete ait parça bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 19 ay önce başlattığı saldırılar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Rusya, Batılı ülkelerin uyguladığı ağır yaptırımlara karşı çözüm bulmaya çalışırken, Kiev’den gelen bir iddia, Moskova’nın başarı kazanmış olabileceğini gösteriyor. İddiaya göre Rusya’nın Ukrayna’daki kritik hedeflere saldırmak için kullandığı İran yapımı kamikaze dronlarda Batılı ülkelerden alınmış parçalar kullanılıyor.

Batılı ülkelerin yaptırımlarının delindiğine dair iddianın çıkış noktası ise Kiev'in ağustos ayında G7 ülkelerine gönderdiği, Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden The Guardian'ın incelediği bir belgede ortaya çıktı. 47 sayfalık belgede, haziran-ağustos arasında Ukrayna'nın 600 kez vurulduğu, İran yapımı Şahid-131'de 52, Şahid-136'daysa 57 adet elektronik aksamın Batılı firmalar tarafından üretildiğinin saptandığı ileri sürüldü.

Söz konusu İHA parçalarının ABD, BK, Kanada ve Japonya'da yer alan firmaların yanı sıra Avrupa'da Fransa, Almanya, İsviçre, Hollanda ve İtalya'daki şirketler tarafından üretildiği savunuldu. Belgede ayrıca İran'ın ithal ettiği parçaların Türkiye, Hindistan, Kazakistan, Özbekistan, Vietnam ve Kosta Rika üzerinden gönderildiği de iddia edildi.

Ukrayna'yı vuran İran kamikaze drone'larını Avrupa ülkeleri uçuruyor!

İRAN'A SUÇLAMA

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimiyle beraber ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler, İran'ı Rusya'ya silah satmakla suçlamıştı. İran, bu suçlamayı her defasında reddetmişti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 18 Eylül'deki açıklamasında, Washington yönetiminin iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunarak, "Biz Ukrayna'daki savaşa karşıyız. Eğer ellerinde Rusya'ya silah ya da drone gönderdiğimize dair belge varsa göstersinler" demişti.

Kiev'in hazırladığı belgede, Şahid-136 ve Şahid-131 drone'larının başkent Tahran'dan Hazar Denizi'nin güney kıyısındaki Amirabad Limanı'na, oradan da Rusya'ya bağlı özerk bir cumhuriyet olan Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'ye gönderildiği öne sürüldü.

Rusya'nın İran'la silah tedariki bağlantısını gizlemek cihazlara Geranium-1 ve Geranium-2 adlarını verdiği de iddia edildi. Buna ek olarak Tahran ve Kremlin'in Şahid-136 drone'unun hızını ve menzilini geliştirmek için ortak çalışma yürüttüğü de savunuldu.

Ukrayna'yı vuran İran kamikaze drone'larını Avrupa ülkeleri uçuruyor!

FİRMALAR İDDİALARI REDDEDİYOR

Belgede adı geçen firmalardan İsviçre merkezli STMicroelectronics'ten yapılan açıklamada "Dünya çapında 200 binden fazla müşteriyle çalışıyoruz ve ürünlerimizin amaçları dışında kullanılmasına izin vermiyoruz" dendi.

BK merkezli TI Fluid Systems, Guardian'ın yorum talebine yanıt vermezken, Alman firması Infineon Technologies AG, hiçbir şekilde İran'a parça satmadıklarını ve Rusya'daki faaliyetlerini geçen yıl martta sonlandırdıklarını bildirdi.

Hollandalı NXP çip şirketinden yapılan açıklamadaysa "Ürünlerimizin Rus ve İran yapımı silahlarda kullanılmasını onaylamıyoruz" dendi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...