Ülkeler Hamas'ın elindeki esirlerin peşinde: Türk istihbaratından yardım istediler

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Ülkeler Hamas'ın elindeki esirlerin peşinde: Türk istihbaratından yardım istediler

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Hamas'ın 7 Eylül'de başlattığı operasyon sonrası esir aldığı 150'den fazla kişinin akıbeti merak konusu olurken, Hamas'la iletişim kurmanın oldukça zor olduğu kaydedildi. Vatandaşlarını kurtarmak isteyen ülkeler ise Türkiye dahil üç ülkenin kapısını çalarak yardım istedi.

İsrail-Hamas savaşında son dakika gelişmesi: Hamas'ın silahlı kanadının İsrail'e yönelik başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonu onuncu gününde şiddetini artırarak devam ederken, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'den Gazze'ye götürdüğü esirlerin akıbeti tartışma konusu oldu.

Hamas'ın 150'den fazla kişiyi esir aldığı bildirilirken, esirler arasında çok sayıda yabancının da olduğu ifade edildi. Açıklamada bulunan Hamas, Gazze'ye saldırılar durmadan elindeki esirleri bırakmayacağını duyurdu.

TÜRKİYE, MISIR VE KATAR'IN KAPISINI ÇALDILAR

Haber7'nin Amerikan Wall Street Journal (WSJ)'dan aktardığı bilgiye göre; vatandaşlarını Hamas'ın elinden kurtarmak isteyen çok sayıda ülke Türkiye'deki diplomatlara ve istihbarat yetkililerine başvurdu. Birçok ülkenin vatandaşlarının bırakılması için büyük çaba sarf ettiği belirtilen haberde; ABD ve müttefiklerinin de Hamas'la temas halindekiTürkiye, Mısır ve Katar'la görüştüğünü aktardı.

"TELEFONLARINI AÇMIYORLAR, ULAŞMAK İMKANSIZ"

İsrail, esirler konusunda Hamas'la pazarlığa girmediklerini bildirirdi. Konuyla ilgili WSJ'ye konuşan bir Mısırlı yetkili, "Hamas'la iletişimi olan her ülke bunu denedi ama telefonlarını açmıyorlar ve onlara ulaşmak imkansız" dedi.

Haberde rehinelerin durumu konusunda Türkiye'nin Hamas'tan yeterli cevabı alamadığı belirtilirken, Gazze'de kaç rehine olduğunun bile tam olarak anlaşılamadığı kaydedildi.

Habere göre Hamas, Türkiye'ye gönderdiği mesajda, 'İsrail, elindeki binlerce Filistinli rehineyi serbest bırakmadan esirleri bırakmayacağını' bildirdi.

"BİRÇOK ÜLKE BİZİMLE TEMASTA"

Gazeteye konuşan bir Türk istihbarat yetkilisi, "Özellikle Batılı ülkeler Ankara'yla temas halinde. Bizden mesajlarını gizlice iletmemizi istiyorlar" diyerek İsrail'in Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarının iletişimi zorlaştırdığına dikkat çekti.

Türkiye'nin, Hamas'a elindeki yaşlı ve çocukları serbest bırakma çağrısı yaptığını söyleyen yetkili, "Şu anda Gazze'deki fiziksel durum müzakereler gibi konular için uygun koşulları sunmuyor" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...