Wagner lideri Evgeny Prigojin’in içinde olduğu uçak düştü

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı

Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in özel jeti Rusya topraklarında vuruldu. Hava savunma sistemiyle düşürülen uçakta Prigojin’in de olduğu iddia edildi. Evgeny Prigojin’in dahil 10 kişinin öldüğü bildirildi. Rus makamları Prigojin'in cansız bedeninin bulunduğunu duyurdu. Uçağın füzeyle düşürülmesinin ardından Putin'in meşhur röportajı da bir kez daha gündem oldu.

Paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojjin, Rusya'daki başarısız isyanından sonra kayıplara karışmıştı. Uzun süredir ortalıklarda gözükmeyen Prigojjin, iki gün önce görüntülü konuşma kaydı yayınladı. Bunun ardından sıcak bir gelişme yaşandı.

Wagner lideri Evgeny Prigojin’in içinde olduğu uçak düştü

HABERİ RUSLAR DUYURDU

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "hain" ilan ettiği Yevgeni Prigojjin'e ait özel jet düştü. Rus haber ajansı TASS, Rusya'nın Tver bölgesinde özel bir jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğü bildirildi. Ajans bu kişiler arasında Wagner liderinin de olduğunu aktardı.

Wagner lideri Evgeny Prigojin’in içinde olduğu uçak düştü

Prigojin’e ait Embraer ERJ-135BJ tipi özel jet Rusya’nın başkenti Moskova’dan St. Petersburg kentine uçtuğu sırada Tver Bölgesi’nde düştü. Kazada, 3’ü pilot toplam 10 kişi hayatını kaybetti.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya) tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Tver Bölgesi’ne düşen uçak kazasıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Yolcu listesinde Evgeny Prigojin’in adı ve soyadı var” denildi.

Wagner lideri Evgeny Prigojin’in içinde olduğu uçak düştü

KALKIŞTAN YARIM SAAT SONRA DÜŞTÜ

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, “Uçak, Şeremetyevo Havaalanı’ndan (Moskova), St. Petersburg’a uçuştaydı. Uçağın içinde 3’ü uçak personeli olmak üzere toplam 10 kişi bulunuyordu” ifadeleri kullanılarak, uçağın kalkıştan yarım saat sonra düştüğü aktarıldı.

WAGNER VE BBC DOĞRULADI

İngiliz yayın kuruluşu BBC ile Wagner bağlantılı Telegram kanalları, Prigojin'in öldüğünü doğruladı.

Wagner lideri Evgeny Prigojin’in içinde olduğu uçak düştü

RUSYA'DAN RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in uçak kazasında öldüğünü doğruladı

Rusya Sivil Havacılık Servisi, düşen uçakta bulunan yolcu ve mürettebat listesi açıkladı.

Yolcular:

Propustin Sergey
Makaryan Evgeniy
Totmin Aleksandr
Chekalov Valeriy
Utkin Dmitriy
Matuseev Nikolay
Prigozhin Evgeniy

Mürettebat:

Levshin Aleksei - Pilot
Karimov Rustam - İkinci pilot
Raspopova Kristina - Uçuş görevlisi

Wagner lideri Evgeny Prigojin’in içinde olduğu uçak düştü

KREMLİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Putin'in eski danışmanlarından Sergey Markov'dan dikkat çeken bir iddia geldi. Markov, Prigojin'in Ukrayna'nın terör saldırısında öldüğünü söyledi.

Wagner lideri Evgeny Prigojin’in içinde olduğu uçak düştü

WAGNER'DEN İLK AÇIKLAMA

Wagner'den yapılan ilk açıklamada Prigon'in uçağını Rus güvenlik güçlerinin düşürdüğü söylendi.

SAĞ KOLU DA YANINDAYDI

Uçakta Prigojin'in sağ kolu Dmytro Utkin de olduğu belirtildi. Utkin, isyandan sonra Wagner'in yeni lideri olarak görülüyordu. "Prigojin'in gölgesi" olarak bilinen Utkin için "Nazi hayranı", "suç makinesi" gibi tanımlamalar da kullanılıyordu. 

Wagner lideri Evgeny Prigojin’in içinde olduğu uçak düştü

AKILLARA O RÖPORTAJ GELDİ

Olayın ardından Putin'in daha önce verdiği röportaj yeniden gündem oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi ismini taşıyan bir belgesel film için verdiği röportajda, kendisi ile tartışmaya girmemenin karşı taraf için daha iyi olacağını söyleyerek, "Bunun yapılmaması daha iyi olur elbette" demiş, kendisi ile tartışmaya girmenin tehlikeli olup olmadığı sorusunaysa, "Hayır (tehlikeli değil)" cevabını vermişti.

'İHANET AFFEDİLMEZ'

Röportajın en dikkat çekici kısmında ise Rus gazetecinin "Affedilemeyen nedir?" sorusuna Putin 'İhanet' cevabını vermişti.

Wagner lideri Evgeny Prigojin’in içinde olduğu uçak düştü

Öte yandan Putin'in uçağın düştüğü sıralarda Kursk Muharebesi zaferinin 80. yıl dönümü kutlamalarında konuştuğu öğrenildi. Yüzünün güldüğü görülen Putin'in mutlu hali dikkat çekti. 

https://twitter.com/anonymouswave1/status/1694411898639532460

 

WAGNER’İN 24 SAAT SÜREN İSYANI

Prigojin, 23 Haziran'da Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, savaşçıları ile Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB) "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik tedbirlerini artırmıştı.

Yevgeniy Prigojin'in 24 Haziran'da, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek “isyancı liderin” Belarus'a gideceğini bildirmişti.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Söz23 Ağustos 2023 22:25

Bizdede havada vurulacak o kadar çok vatan haini varki

Anıl 23 Ağustos 2023 20:16

Putin yanına bırakacağını sanmıştın progojin.

Sonraki Haber Yükleniyor...