WSJ: İsrail, Hamas tünellerini deniz suyuyla doldurmak için sistem kurdu

Düzenleyen: / Kaynak: Wall Street Journal
- Güncelleme:
WSJ: İsrail, Hamas tünellerini deniz suyuyla doldurmak için sistem kurdu

Dünya Haberleri  / Wall Street Journal

İsrail'in, Gazze Şeridi'nin altındaki Hamas tünel ağını deniz suyuyla doldurmak için büyük su pompalarından oluşan bir sistem kurduğunu bildirdi. İsrail güçlerinin El Şati mülteci kampının kuzeyinde büyük deniz suyu pompalarının kurulumunu Kasım ayı ortasında tamamladığı belirtildi.

İsrail ile Hamas arasında başlayan savaş tüm hızıyla sürüyor. 7 Ekim'de Hamas'a bağlı İzzeddin El-Kassam Tugayları'nın İsrail'in güneyine gerçekleştirdiği operasyon sonrası Ortadoğu'da savaşın fitili ateşlendi. İsrail'in operasyona tepkisi kanlı oldu. Gazze topraklarını işgal eden İsrail, hastaneler, okullar, ibadethaneler gibi kritik alanlarda katliamlar yaptı ve binlerce kişi hayatını kaybetti. İsrail ile Hamas arasındaki savaşta Hamas'ın en büyük kozunu ise Gazze Şeridi'nin altında bulunan tüneller oluşturuyor. Hamas'ın faaliyetlerini yürüttüğü bu tünellerin uzunluğu bazı kaynaklara göre 500 kilometre, bazı kaynaklara göre ise 350 kilometre uzunluğunda. İşgalci İsrail, şu ana kadar bütün operasyon girişimlerine rağmen tünellerde kontrolü ele geçiremedi. Hava saldırılarıyla tünelleri yok ettiğini iddia eden siyonist rejime, Kassam Tugayları sözcüsü Ebu-Ubeyde cevap verdi. Ebu-Ubeyde, İsrail'in şu ana kadar tünellerin ancak yüzde 5'ini etkisiz hale getirdiğini söyledi. İşgalci ordunun tünelleri geçememesine karşılık yeni stratejiler geliştirmeye çalıştığı ortaya çıktı. ABD merkezli Wall Street Journal, yeni bir iddia ortaya attı.

TÜNELLERE SU POMPALANABİLİR

Wall Street Journal, dün gece İsrail'in, Gazze Şeridi'nin altındaki Hamas tünel ağını deniz suyuyla doldurmak için büyük su pompalarından oluşan bir sistem kurduğunu bildirdi. Bu sistemin Hamas'ın yer altı yapısını tamamen yok ederek, Kassam Tugayları'nı dışarı çıkmaya zorlayabileceği öne sürüldü. Rapora göre söz konusu sistem, Akdeniz'den yüzbinlerce litre suyu pompalayabilecek en az beş borudan oluşuyor ancak İsrail, bu sistemin devreye girip girmeyeceğine henüz karar vermiş değil.

DENİZ SUYU TOPRAK VERİMİNİ DÜŞÜREBİLİR

İşgalci güçler, El Şati mülteci kampının kuzeyinde büyük deniz suyu pompalarının kurulumunu Kasım ayı ortasında tamamladığı belirtildi. Deniz suyunun Gazze toprağını tuzlandırarak mahsul yetiştirmeyi son derece zorlaştıracağından korkuluyor. Ayrıca tünellerde depolanan maddelerin toprağa sızarak bölgeyi daha da kirletebileceğine dair endişeler de mevcut.

 

 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Wall Street Journal
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...