Yunan vekilden skandal sözler: ‘Batı Trakya’daki Türkler gerekirse dinlenebilir’

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Yunan vekilden skandal sözler: ‘Batı Trakya’daki Türkler gerekirse dinlenebilir’

DÜNYA Haberleri  / AA

Yunanistan'da iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili, Parlamento İkinci Başkan Yardımcısı ve Eski Adalet Bakanı Haralampos Athanasiu’dan skandal bir açıklama geldi. Yunan milletvekili, Batı Trakyalı Türk yetkilerin ‘ulusal güvenlik nedeniyle gerekirse dinlenebileceğini’ söyledi.

Midilli'deki Aeolos TV'ye konuşan Athanasiu skandal açıklamasına, "Diyelim ki Ortodoks Hıristiyanlardan tamamen farklı bir dini yönelime sahip bir milletvekili komşu bir ülkeye, Türkiye'ye düzensiz göçmenlerin nerelere girebileceği konusunda bilgi veriyor. Hiçbir şey kastetmiyorum. Sadece örnek veriyorum." diyerek başladı. Ardından gazetecinin Batı Trakyalı milletvekillerinin dinlenip dinlenemeyeceği yönündeki soruya, "Yasamanın öngördüğü prosedür izlenirse tabii ki." şeklinde bir cevap verdi. 

İktidar milletvekilinin açıklamasına Yunanistan’ın muhalefet partilerinden tepki geldi. Ana muhalefet partisi SYRIZA, Athanasiu'nun Ortodoks olmayanların ulusal tehdit olduğunu iddia ettiği değerlendirmesine atıf yapılarak "(Başbakan Kiryakos) Miçotakis'in bir konuşmasında ima ettiği şeyi açıkça söyledi ve hükümetinin tehlikeli eylemlerini ulusal güvenliğe ve 'karanlık güçlere' atıfta bulunarak örtbas etmeye çalıştı." açıklamasında bulundu. 

Ülkenin üçüncü en büyük partisi PASOK'dan yapılan açıklamada ise Athanasiu'nun beyanlarının ‘kabul edilemez’ olduğu belirtilerek kınama mesajı paylaşıldı. Athanasiu, tepkilerin ardından yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu açıklamasında sadece örnek verdiğinin altını çizerek "Trakyalı milletvekillerinin vatanseverliğinden şüphem yok." değerlendirmesini yaptı.

Yunanistan Parlamentosunda, ikisi PASOK, biri SYRIZA'dan olmak üzere 3 Batı Trakyalı Türk milletvekili bulunuyor.

YUNANİSTAN’DA DİNLEME SKANDALI 

Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatının (EYP), PASOK lideri ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Nikos Andrulakis ile Yunan gazeteci Thanasis Koukakis'in telefonlarını Predator adlı bir casus yazılımla dinlediği ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon, ‘bilgi toplama sürecindeki dikkatsizlik’ gerekçesiyle Miçotakis'in sağ kolu ve yeğeni olan Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis ise söz konusu casus yazılım şirketiyle ticari bağlantıları olduğu yönündeki iddialar üzerine istifa etti.

Miçotakis, konuya ilişkin "Yanlıştı. Bilgim yoktu, eğer olsaydı buna asla izin vermezdim." açıklamasını yaptı. EYP'nin güçsüz olmasını isteyen çok sayıda düşmanlarının olduğunu ileri süren Miçotakis, "Yunanistan dışında bazı karanlık güçler, ülkede herhangi bir istikrarsızlık planı üzerinde çalışıyorlarsa, Yunanistan'ın güçlü olduğunu bilmeliler." diye konuştu.

Yunan basını, Andrulakis'i dinleme talebinin ‘Ukrayna ve Ermenistan istihbarat teşkilatlarından geldiğine dair bilgiler bulunduğunu’ öne sürmüştü. EYP tarafından basına sızdırıldığı tahmin edilen bu iddia, Ukrayna'nın Atina Büyükelçisi Sergii Shutenko ve Ermenistan'ın Atina Büyükelçisi Tigran Mkrtchian tarafından yalanlanmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...