Zengezur’da savaş hazırlığı: İran ve Ermenistan yığınak yapıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Zengezur’da savaş hazırlığı: İran ve Ermenistan yığınak yapıyor

Dünya Haberleri  / HABER MERKEZİ

Karabağ’dan çıkan Ermeni çeteler, Zengezur koridoruna sevk ediliyor. İstihbarat raporlarına göre esas büyük savaş, Zengilan-Zengezur aksında cereyan edecek.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Karabağ’da 23 saatlik operasyonla dize getirilen son Ermeni işgal kalıntıları da temizleniyor. Azerbaycan yönetimi, Yevlah’ta Ermeni kanadına, korsan yönetimin ilgası, yerel idare, ekonomi, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının devri, vatandaşlık, para birimi, kışla ve emniyet yapısının şekli gibi konularda Bakü’ye entegrasyon konusunda süre tanıdı. Azerbaycan ordusu ise kurtarılan bölgede başta mayınlı arazi ve kırsaldaki çete noktalarını imha süreci başlattı. Katliama karışanlar dışında, Ermeni çete mensupları ve siviller tek yanlı açılan Laçin tahliye koridorundan bölgeyi terk etti. Ancak bazı Ermeni çetelerin yeni provokasyon için Zengezur koridoruna sevk edildiğini tespit etti. İran-Fransa-Ermeni üçlüsünün Zengilan-Gubatlı-Kelbecer hattını tahkim ettiği ve yeni savaşa hazırlandığı rapor edilirken esas büyük savaşın Zengilan-Zengezur aksında cereyan edeceği belirtildi.

Zengezur’da savaş hazırlığı: İran ve Ermenistan yığınak yapıyor

HER ŞEYİN FARKINDAYIZ

Türk tarafı, Karabağ’dan kovulan Ermeni çetelerin Zengezur’a sevkiyatını ve Göyçe Gölü, Kelbecer, Gubatlı, Zengilan hattındaki hareketliliği yakından izliyor. Ermeni çeteler için bölgede yeni kamplar kurulurken Karabağ’dan çıkan çete mensupları ilk olarak Sisyan’daki merkezlere yönlendiriliyor. Ardından Azerbaycan Zengezur’u çevreleyen temas hatlarında konuşlandırılıyor. Birinci Karabağ Savaşı gazilerinden Albay Celil Halilov, Azerbaycan kanadının ordu ve istihbarat olarak tüm bölgede olan bitenin farkında olduğunu ve gerekli tedbirleri aldığını aktardı. Ermenilerin yeni bir kışkırtma için hazırlık yaptığını anlatan Halilov “Elbette bu tahrikin bedeli ağır olur. Ermeniler 10 Kasım’da hem Karabağ’dan tüm silahlı güçlerin çıkmasını hem de Zengezur’u açma taahhüdünde bulundu. Resmî anlaşmaya imza attı. Karabağ oyalaması 19 Eyül harekâtı ile son buldu. Şimdi sıra Zengezur’da. Bundan sonrası için esas mücadele Zengezur’da olacak ve o koridor her hâlükârda açılacak” dedi.

EN BÜYÜK TEHLİKE: İRAN

Emekli albay Halilov, Karabağ’dan çıkan sivillerin Erivan’a değil özellikle Avrupa, Belarus ve Rusya’ya gitmeye çalıştığı bilgisini paylaştı ve “Karabağ’da 1990 öncesine dönüş uzak değil” diye konuştu. Erivan’ın Karabağ’daki çetelerin gelmesinden korktuğunu ve protestocularla birlikte bir darbe yapma endişesi taşıdığını kaydeden Halilov “Çetelerin  Sisyan-Kelbecer-Göyçe-Zengezur hattına geçişi Ermeni hükûmetinin de işine geliyor. Bununla birlikte ordunun da önemli bir bölümünü o noktalara yerleştiriyor” şeklinde konuştu.

Gazetemiz, İran’ın geçtiğimiz günlerde Sisyan’a özel bir istihbarat ve asker heyeti gönderdiğini, bu bölgeye farklı ülkelerden terörist taşındığı bilgisine ulaştı. Karabağ’da uzun süre görev yapan Azerbaycan Ordusu eski komutanlarından, Güvenlik Uzmanı emekli asker Azar Bayramov, Zengilan-Zengezur hattının bundan sonra çok daha fazla kaşınacağını söyledi. Bayramov, İran’ın Karabağ konusundaki tehditlerinin işe yaramadığını ancak Zengezur koridorunun İran-Azerbaycan-Ermenistan’a sınırdaş olması hasebi ile Tahran’ın endişelerinin arttığına dikkat çekti. O koridorda Ordubat cephesinde daha şimdiden tacizlerin başladığını aktaran Bayramov “Öncelikle yer altı tünelleri ve yeni siperler kazma yanında bölgeye silah, cephane yığıyorlar. Fakat orada tüm hakim tepeler elimizde. Orada her türden tacize mukabele edecek gücümüzde mevcut” dedi.

Bayramov’a göre Zengezur’un açılmasına karşı Paşinyan’ın direnme gücü kalmadı. Şayet oyalama sürerse de Azerbaycan askerî seçeneğe başvurmaktan çekinmeyecek.

SİLAHLARI TESLİM EDİYORLAR

Rus haber ajansının son aktardığı bilgilere göre Karabağ ayrılıkçıları 6 zırhlı araç ve 800’den fazla ateşli silahı teslim etti.

PAŞİNYAN'A ÖFKE SÜRÜYOR

Azerbaycan ordusunun Karabağ’da başlattığı terörle mücadele operasyonunun ardından Ermenistan’da Başbakan Nikol Paşinyan’ın istifası için başlayan protestolar devam ediyor. Başkent Erivan’da yürüyüş yapan Paşinyan karşıtları, meclis binası önünde toplandı. Paşinyan aleyhinde sloganlar atan göstericiler, polis ile karşı karşıya geldi. Çıkan arbedede bazı gösteriler gözaltına alınırken muhalefet liderleri Paşinyan’ın istifasına kadar eylemlerini sürdüreceklerini duyurdu. Karabağ’a müdahale edilmesini isteyen Ermeniler, Başbakan Paşinyan’ı vatan hainliğiyle suçluyor. Gösterilerde “Türk Nikol” sloganları atan işgal yanlıları, darbe çağrısı yapıyor.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Əmi25 Eylül 2023 01:16

Dedende bundan yedi

Ziyaretçi 23 Eylül 2023 11:15

Zengezurdan büyük bir bölümü alın daha geri vermeyin bunu zorla İran ve Ermenistan'a kabul ettirin deyin ki eğer bu bölgeyi vize savaş tazminatı olarak vermesseniz size bela oluruz İran'ı böler Ermenistan'i komple alırız.

Sonraki Haber Yükleniyor...