Dil sınavlarında 'eş değerlik tartışması'

Düzenleyen:
Dil sınavlarında 'eş değerlik tartışması'

EĞİTİM Haberleri

Türkiye’de uygulanan yabancı dil imtihanlarına hazırlanan büyük bir kesim var. Ulusal (YDS, YÖKDİL, TIPDİL) ve uluslararası (TOEFL, IELTS, PTE) olarak ikiye ayrılan bu sınavların aralarında ise büyük farklar bulunuyor.

MAHMUT ÖZAY

Barındırdıkları çeşitli değişiklikler sebebiyle de akıllarda “bu sınavların birbirleriyle denklikleri var mı?” gibi sorular meydana geliyor. Özellikle ÖSYM’ye göre eşdeğer olan YDS ile TOEFL ya da PTE sınavlarının eşdeğer olup olmadığı konusu adaylar tarafından oldukça merak ediliyor. Adayların bu sorusuna açıklık getirmek üzerine çalışmalarını sürdüren yabancı dil sınavı uzmanları Suat Gürcan ve Rıdvan Gürbüz bu sınavların, aynı becerileri ölçmediğini ve dolayısıyla eşdeğer olamayacaklarının altını çiziyor. Uzman Gürbüz “ÖSYM’ ye göre, YDS’den 90 alan bir aday TOEFL’dan alınan 108 ve PTE’den alınan 84 puanı birbirleriyle eşdeğer. Ancak YDS’den 90 alan bu adayın dinleme, konuşma ve yazma becerileri hiçbir şekilde ölçülmediği için bu mantık kesinlikle yanlış” dedi.

 

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...