Lisede sınıfta kalma geri geliyor

- Güncelleme:
Lisede sınıfta kalma geri geliyor

Eğitim Haberleri

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni dönemde liselerde sınıf tekrarını hayata geçireceklerini, devamsızlık affını da kaldıracaklarını bildirdi.

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, medya temsilcilerine, yeni eğitim ve öğretim yılında yapılacak düzenlemelerle ilgili detaylı bilgiler verdi. Bakan Tekin’in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Hayat boyu öğrenme vizyonuyla, aileden başlayarak eğitimin tüm kademelerinden çalışma hayatına kadar öğrencilerimizi millî kültürümüzün ve medeniyetin değerleriyle buluşturarak çağın gerektirdiği becerilerle donatmak için gece gündüz çalışıyoruz. İletişimin, teknolojinin ve farklı bilgi kaynaklarının hayatımızın merkezine bu denli oturduğu bir dönemde oluşturacağımız mekanizmalarla çok boyutlu bir eğitim iklimi inşa etmeyi hedefliyoruz. 

Lisede sınıfta kalma geri geliyor

45 BİN DERSLİK ONARILDI

Deprem bölgesinde 400 civarında derslik inşa edip yeni eğitim-öğretim yılına başlayacağız. Dört bine yakın çelik yapı yapmayı planlıyoruz. Bir kısmı şubat ayına ve Eylül ayına yetişecek. Yaklaşık 45 bin dersliğin onarımı da tamamlandı. 11 Eylül’den itibaren deprem bölgesindeki 11 ilin tamamında öğrencilerimize dört haftalık zorunlu bir telafi eğitim programı başlatacağız. Bölgede hâlihazırda çalışan ve yeni atanan 192 bin öğretmenin tamamı arandı, barınma ve diğer konulardaki ihtiyaçları karşılandı. 

Ortaöğretim kurumlarındaki öğretmen arkadaşlarımızın çok dile getirdikleri hususlar oldu. Özellikle liselerde sınıf tekrarının olmamasından kaynaklanan problemlerden söz edildi. Bu zaten bizim de gündemimizdeydi. Bununla ilgili bir tedbir alacağız. Yeni dönemde sınıf tekrarının mümkün olduğu bir süreç söz konusu olacak.

AÇIK LİSEYE GEÇİŞE FREN

Açık lise konusu bizim için çok önemli. Örgün eğitim çağındaki bir gencimizin, yaygın eğitim kurumlarına gitmesini doğru bulmuyoruz. Açık okullara devam eden bu çocuklarımız, özellikle çok sayıda arkadaşımızın eleştirdiği ‘merdiven altı’, izinsiz kurslar üzerinden bir hazırlık sürecine devam ediyor. 11. sınıftan 12’ye geçen öğrenciler içerisinden açık liseye erişim, açık liseye nakil süreçlerini zorlaştırarak, eğitim verdiğini iddia eden yapılarla da mücadele edeceğiz. Zorunlu hâller dışında örgün eğitim çağındaki çocuklarımızın açık liseye kayıt yapmalarını istemiyoruz.

E-SINAV KALDIRILIYOR

Pandeminin oluşturduğu kısıtlılıklar çerçevesinde özellikle açık lise sınavlarının elektronik ortamda yapma süreci vardı. Şimdi tekrar eski hâline dönüştürüp açık liseye geçişleri bir prosedüre bağlamak istiyoruz.

DERSHANE İHTİYACINI ORTADAN KALDIRACAĞIZ

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, ÖSYM’nin üniversite sınavı için soru hazırlama ekibinin içerisine öğretmenlerin girmesini sağladıklarını ifade ederek “Okullarımızı ve kitaplarımızı, yani dershane mücadelesinin bir parçası olarak işlevsel hâle getirdik. Bakanlığın alması gereken tedbirler var, biz o tedbirleri alarak tekrar bu dershaneyle ilgili ihtiyacı ortadan kaldırmak istiyoruz” dedi.

Özel okullardaki fahiş ücretlerle ilgili şikâyetlerle yakından ilgilendiklerini dile getiren Bakan Tekin “Mevzuatımızın dışında yollara tevessül etmek isteyen özel okullara karşı cezalandırma mekanizmalarımız var, idari cezalar uygulayabilecek durumdayız” diye konuştu. 
Yusuf Tekin, öğretmen yetiştirme konusuna özel önem verdiklerini belirterek “Yeni dönemde inşallah öğretmen yetiştirme sürecini ele alıp bunu tepeden tırnağa revize etmek istiyoruz” açıklamasını yaptı. Bakan Tekin “atanamayan öğretmenler” konusunda ise şunları söyledi: 

Bakan olarak öğretmen arkadaşlarımızın sayısının artmasını çok arzu ederim. Ama mevzu politize edilecek bir boyutta değil. Bu konuyu siyaset malzemesi yapıp ‘Bütün atanamayan öğretmenleri atayacağız’ diyen bir siyasetçi ya Türkiye’de rakamlar hakkında bilgi sahibi değil ya da popülizm uğruna insanların gelecekleriyle oynuyor. O yüzden ben bu söylemlerden politikacılarımızın kaçınmasını arzu ediyorum.

DEVAMSIZ ÖĞRENCİYE AF YOK

Öğrencilere uyarılarda bulunan Millî Eğitim Bakanı Tekin, “Önümüzdeki eğitim öğretim yılı sonunda çocuklarımız af ya da benzeri beklenti içerisinde olmasınlar. Devamsızlık ve sınıf tekrarı konusunda çok ciddiyiz. Şimdiden arkadaşlarımızı uyarmış olalım, sonra bir problemle karşılaşmamak adına…” dedi.

ÖĞRETMENLİK KANUNU REVİZE EDİLECEK

Yusuf Tekin, Anayasa Mahkemesinin Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı maddelerini iptal ettiğini hatırlatarak “Gerekçeli karar bize ulaştığında buna uygun olarak hareket edeceğiz. Benim arzum, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlerin talepleri doğrultusunda, belki biraz daha kapsamlı bir şekilde olması” ifadesini kullandı.

BİR İMKAN DAHA

Bakan Tekin, öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri için bir takvim daha başlatacaklarını belirterek “Hem il içi hem iller arası hem de mazerete bağlı yer değişikliği talepleri konusunda yardımcı olacağız” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...