Sanayi üretimi artıyor, çarklar hızlanıyor

Sanayi üretimi artıyor, çarklar hızlanıyor

EKONOMİ Haberleri

Mart ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, şubata kıyasla yüzde 2,1 yükseldi. Orta-yüksek teknoloji sektöründe ve imalat sanayiinde yaşanan yükseliş dikkat çekti.

Büyümenin önemli göstergelerinden olan sanayi üretiminde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart istatistiklerine göre; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, şubata kıyasla yüzde 2,1 artış kaydetti. En fazla artış, yüzde 4,2 ile orta-yüksek teknoloji sektöründe gerçekleşti. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,2 artış kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, pozitif trendin devam ettiğini belirterek “Sanayi üretim endeksi ve sanayinin alt sektörlerinde yaşanan gelişmeler, ekonomimizde dengelenme sürecinin pozitif seyrini güçlendiriyor. Özellikle kamu bankalarımızla birlikte açıklayacağımız paketle, sektörümüzdeki dengelenmeye büyük katkı sağlayacağız” ifadesini kullandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da “Pozitif seyre katkı sağlayan sermaye malları ve ara malı üretimindeki artışlar, reel sektörümüzün ekonomiye olan güvenini göstermesi açısından önemli. 2023’e kadarki seçimsiz dönemde, katma değerli üretim öncülüğünde büyümek için çalışıyoruz. Özel endüstri bölgeleri gibi yeni projelerle, üreten ve istihdam sağlayan sanayicilerin yanında durmaya devam edeceğiz” dedi.
Ekonomistler de sanayi üretiminde toparlanmanın sürmesini bekliyor. Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı “Sanayi üretiminde dibin görüldüğünü, toparlanma eğiliminin ılımlı da olsa belirdiğini düşünüyoruz. Sektörel bazda toparlanma eğilimini destekleyen unsurlar mevcut. Güvende toparlanma eğilimi, dayanıklı tüketim mallarına ait üretim verilerinin gelişiminde izleniyor” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...