7 Mart dolar fiyatı! Makas açılıyor, işte Kapalıçarşı'da fiyatlar...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
7 Mart dolar fiyatı! Makas açılıyor, işte Kapalıçarşı'da fiyatlar...

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dolarda son dakika! 7 Mart dolar fiyatı serbest piyasada 30,83 TL’den işlem görürken, son günlerde farklı fiyatlamalar dikkat çekiyor. Kapalıçarşı’da dolar bu sabah ilk işlemlerde 32,26 TL alış ve 32,56 TL satış bandında fiyatlanıyor. ‘Ayaklı borsa’da fiziki talebin arttığı ve bu sebeple serbest piyasa ile makasın açıldığı belirtiliyor. Ekonomistler dolarda psikolojinin doğru yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak “Yerel seçim sonrasında kurlarda sıçramayı gerektirecek tablo yok. Ancak hane halkının enflasyon beklentisi daha yüksek, bu sebeple hem tüketim artışta hem de korunma amaçlı döviz talebi var” şeklinde konuşuyor.

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Seçimlere üç hafta gibi kısa bir süre kala döviz kurlarındaki hareketlilik de sürüyor. Sınırlı ve kontrollü yükselişin devam ettiği serbest piyasada dolar fiyatı, 7 Mart gününe 30,80 TL seviyelerinden başlangıç yapıyor. Son günlerde bankalarda ve özellikle de Kapalıçarşı’da döviz fiyatlarında makasın açıldığı gözlemleniyor. Bu sabahki işlemlerde ‘ayaklı borsa’da doların 32,26 TL alış ve 32,56 TL satış banında seyretmesi dikkat çekiyor. Öte yandan 7 Mart Euro fiyatı da serbest piyasada 34,88 TL’de bulunuyor.

TCMB’DEN YENİ TEDBİRLER

Bu arada TCMB, kredilerle alakalı yeni bir düzenlemeye gitti. Buna göre kredilerde aylık olarak belirlenen yüzde 2’lik büyüme oranını aşan bankalar, artan kısmı için TL cinsinden 1 yıl süreyle zorunlu karşılık da ayıracak. Böylece kredi maliyetlerinde bir miktar artış ve para politikasının da etkinliğinin yükselmesi hedefleniyor.

DOLARDA PSİKOLOJİ İYİ YÖNETİLMELİ

Döviz kurlarıyla ilgili çok konuşulduğunu ancak söylenenlerin spekülasyon boyutuna da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ekonomist Tunç Şatıroğlu, “Kur Korumalı Mevduat ilk ortaya çıktığı zamanlarda bir ihtiyaçtı. Ancak bunun bir vadesinin belirlenmemiş olmasının sıkıntıları şu anda yaşanıyor. KKM’den çıkan paranın bir kısmının dövize yöneldiği görülüyor. Şu anda dolar almayı gerektirecek bir durum yok. Türkiye de öyle kötü durumda değil. Burada psikolojiyi iyi yönetmek gerekiyor” diye konuştu.

FAİZ YÜKSEK AMA KREDİLER ARTIYOR!

Tüketici kredilerine dikkat çeken Prof. Dr. Selva Demiralp, “Geçen yıl hazirandan kasıma kadar kredi hacminde bir azalma var ancak kasımdan sonraki dönemde tekrar artış eğilimine girmiş durumda. Faiz oranları bu kadar yüksek iken kredi hacminin ve tüketim eğiliminin artıyor olması düşündürücü. Çünkü hane halkının bu yıl enflasyon beklentileri daha yüksek. Bugünkü faiz maliyeti bile vatandaşın öngördüğü enflasyonun altında kalıyor. Ve bu durum yine talebi öne çekiyor. Enflasyonun dizginlenmesi için beklenti yönetiminin de doğru yapılması gerekiyor” dedi.

SEÇİM SONRASI DOLAR BEKLENTİSİ

Enflasyondaki yapışkanlığın devam etmesi halinde para politikasının daha da sıkılaşması gerekebileceğini ifade eden Prof. Dr. Selva Demiralp, “Döviz kurlarının da seçimlerden sonra yine bir trend dahilinde ilerlediğini görebiliriz ama bu böyle sıçrama şeklinde olmayacaktır. İnsanların aklında geçen seçimler var, bu sefer şartlar farklı. Bu bir yerel seçim ve ciddi anlamda sıkı bir para politikası devrede. TL o kadar da savunmasız değil. Ekonomide de bir yavaşlama olacaktır muhtemelen. Bu da cari açığı ve döviz talebi üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletecektir” şeklinde konuştu.

YABANCI KURUMLARDAN MESAJLAR

Yabancı kurumlar tarafından Türkiye ile ilgili gelen son açıklamalara bakıldığında; JP Morgan, politika faizinin TCMB tarafından 500 baz puan artırılabileceğini ve %50 seviyesine çekilebileceğini paylaşmıştı. Morgan Stanley ise yılın sonlarına doğru Merkez Bankası'nın faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentilerini öteledi. Bu yıl bir faiz indirimi beklemeyen Morgan, 2025 ilk çeyrekte gerçekleşebileceğini bildirdi. Deutsche Bank ekonomistleri de enflasyonun problem olmaya devam ettiğini ve TCMB’nin mevcut politikaları sürmesi gerektiğini aktardı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...