Altın fiyatında 'altın çağ' başlıyor! Çeyrek mi gram mı avantajlı? İşte yatırımcı için altın niteliğinde püf noktaları...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, TGRT
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, TGRT

Altın fiyatları 2023 yılında rekor seviyelere yükseldi. Gram altın bir yılda yatırımcısına 862 TL kazandırırken uzmanlar 2024 yılının altın için 'altın çağ' olacağını vurguluyor. Peki çeyrek mi gram altın mı almalı? İşte yatırımcı için altın alımında püf noktaları...

Jeopolitik riskler, enflasyon... Altın, bütün riskler karşısında tüm zamanların en güvenilir yatırım aracı olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Fed'in faiz artışı baskısı karşısında dizginlenen altın, beklentilerin tersine dönmesiyle yeni zirveleri test ediyor. Fed başkanı Powell'ın konuşmasının ardından faiz indirim sürecinin başlayacağı beklentisiyle doların küresel piyasada güç kaybetmesinden destek bulan Ons altın, 04 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Gram altın ise tüm zamanların rekorunu kırdı.

Altın fiyatları rekor kırdıkça yatırımcıları daha fazla cezbediyor. Eline yeni para geçen, yatırımını altına kaydırmak isteyen veya aylık gelirinden ufak ufak birikim yapmak isteyen birçok kişi, altın alımının püf noktalarını merak ediyor. Çeyrek mi yoksa gram altın mı daha kârlı? Kredi kartılya altın alınır mı? Fiziki mi yoksa sanal mı altın almalı? İşte yatırımcı için altın alım rehberi...

FİZİKİ Mİ SANAL MI?

Altın günümüzde fizikinin yanı sıra bankalar aracılığı ile sanal olarak da alınabiliyor. Bankalar serbest piyasanın üzerindeki bir fiyatla gram üzerinden altın satışı yapıyor. Birçok kişi sanal olarak altın yatırımı yapmayı tercih ederken, esasında altına temas etmek yatırımcıyı daha mutlu ediyor. Halk güvendiği yerden alıyor, fiyatına ise bakmıyor. Fiziki altın, gram üretme tesisi veya yetkili e-ticaret sitesinden alınırsa, fiyat kontrolü yapılır arada 100-150 TL kayıp önlenir.

ÇEYREK Mİ, GRAM MI AVANTAJLI?

Emekli maaşından veya aylık gelirinden ufak ufak birikim yaparak altın almak isteyen birçok kişi gram altın mı yoksa çeyrek altın mı almanın daha avantajlı olduğunu sorguluyor. Gram altın 24 ayar olarak alınır. Çeyrek altın işçilikli 22 ayardır. Avantaj 24 ayarlı gramdadır. Üstelik çeyrek altın eski tarih nedeniyle değer kaybı yaşar. Gramda değer kaybı olmaz.

AMAN AYAR FARKINA DİKKAT!

Altında fiyat arttıkça, rafineriler düşük fiyatlı altın üretebiliyor. 1 gram ve katlarında satılan külçe 24 ayardır. Değilse ya gramı ya da ayarı 22 ayara düşürülmüştür. Kuyumcu veya sitelerde 1 gramlık altını düşük görürseniz dikkat! Aradaki rakam uçurumu size mesaj verir. Satıcıdan 24 ayar isteyin.

KREDİ KARTIYLA ALTIN ALINIR MI?

İnternetten tek çekimde alınır. Külçe altın hariç taksit oluyor. Hesap kesim sonrası kartınızla alırsanız nakitinizi 1 ay işletme fırsatınız oluşur. Bu sürede altın artış gösterirse yatırımcı daha çok kazanacaktır. Nakit ve kartla alım arasında 80-100 TL fark olabilir.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, TGRT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...