Asgari ücret zam oranını yükseltecek en önemli faktör! Ünlü ekonomist Tarkan Zengin tahminini açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Asgari ücret komisyonu Pazartesi günü yeniden toplanıyor. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren toplantı öncesinde ünlü ekonomist Tarkan Zengin masadaki zam oranını etkileyecek en önemli faktörü açıkladı. Asgari ücret tahmini dikkat çeken Zengin rakam verdi.

Yıl başında yapılan yüzde 54.7'lik artışla 8.506 TL'ye yükselen asgari ücrete yeniden zam geliyor. Milyonların merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri geçen hafta görüşmelerine başladı. 13 Haziran'da yapılan toplantının ardından gözler şimdi 19 Haziran'a çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ve TÜRK-İŞ başkanı Ergün Atalay'ın katılacağı ikinci toplantı merkala beklenirken, Çalışma Ekonomisti Tarkan Zengin'den dikkat çeken asgari ücret tahmini geldi. Zengin, masadaki zam oranını artıracak en önemli faktörü açıkladı.

ZENGİN'DEN ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

Haber7'de yer alan habere göre Asgari ücretin 10 bin TL'nin üstüne çıkacağı yönünde net bir beklenti olduğunu söyleyen Tarkan Zengin, "Asgari ücret yüzde 20 zam olduğunda 10 bin 208 liraya çıkıyor. 30'luk zam olduğunda 11 bin TL'ye yaklaşıyor. Benim temel beklentim, geçtiğimiz Temmuz ayında yüzde 30'luk bir artış yapılmıştı. Ben yüzde 30'lar civarı bir artış bekliyorum. Bunun nedeni de asgari ücret tespit komisyonu, artış miktarını Cumhurbaşkanımıza sunuyorlar ve her bu artış döneminde de sayın Cumhurbaşkanımızın çalışanlar lehine bir katkısı ve son dokunuşunu oluyor" ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRETİ BELİRLEYECEK EN ÖNEMLİ FAKTÖR

Devletin işverene vereceği desteğin bu ay sonlanacağını belirten Zengin, "Asgari ücrete verilen destek miktarı, asgari ücretin artış yönünü de belirleyecektir. Şu anda asgari ücrete 400 lira gibi bir destek söz konusu. Bu destek de Haziran ayında  son buluyor. Dolayısıyla masada ücret artışının yanı sıra asgari ücret desteğinin devam etmesi ve bunun artırılması da söz konusu. Burada yapılacak artışında, rakamın yukarıya gitmesinde etkili olacak faktörlerden birisi" dedi.

Asgari ücret zam oranını yükseltecek en önemli faktör! Ünlü ekonomist Tarkan Zengin tahminini açıkladı

37 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

Tarkan Zengin, Temmuz ayında emekli, memur ve asgari ücretliye yapılacak zamdan toplamda 37 milyon kişinin etkileneceğini söyledi. Aileler dahil edildiğinde toplumun neredeyse hepsini ilgilendirdiğini söyleyen Zengin, "Yılda iki defa olmak üzere Ocak ve Temmuz aylarında hem memurların, memur emeklilerinin, SGK-Bağ-Kur emeklilerinin, maaşları memur maaşlarına bağlı olan engellilerinin, engelli yakınlarının, evde bakım maaşlarının, 65 yaş aylığının, şehit ve dul yetim aylıklarının artırıldığı bir dönem. Böyle baktığımız zaman 21 milyon kişiyi doğrudan etkileyen dönemdir. Bu dönem geçmiş Temmuz aylarından farklı olarak, asgari ücrete de ilave bir zam yapılacak. Türkiye'de 16 milyon 685 bin işçi statüsünde kişi var. Bunların yaklaşık 7 milyonu asgari ücretlidir. Asgari ücret, sadece asgari ücretle çalışanları değil, aynı zamanda asgari ücret üzerinde alanları ilgilendirdiği için 16 milyonu da etkileyen bir düzenlemedir. Bu yüzden 37 milyonu ilgilendiren bir artış dönemidir.Aileleri ile birlikte düşündüğümüz zaman neredeyse toplumun tamamını ilgilendiren maaş ve artış dönemidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber7

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...