Asgari ücret zammında trafik hızlandı! Gözler Kabine Toplantısı'nda

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Asgari ücret zammında trafik hızlandı! Gözler Kabine Toplantısı'nda

EKONOMİ Haberleri  / AA

Emekli ve memurlara yapılması beklenen Temmuz zammıyla birlikte asgari ücrette artış da ekonomi gündeminin ilk maddeleri arasında yer alıyor. Son olarak dün Bakan Bilgin asgari ücret konusuna değinmiş ve "Görüşmeler sürüyor, önümüzdeki hafta açıklayacağız" ifadelerini kullanmıştı. Asgari ücrete zam gelecek mi, 2022 asgari ücret ara zam ne kadar olacak? Kulislerde 5 bin lira gündeme getirilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 16 Haziran'da TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'ı kabul etmesi de beklentileri artırdı. İşte detaylar...

'Asgari ücret zammı' ekonomi gündeminin en önemli konularından olmaya devam ederken son dakika gelişmeleri de peş peşe yaşanıyor. Son olarak dün konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 'Asgari ücrete zam gelecek mi' konusuna değindi ve yılbaşında asgari ücrete yüzde 50'nin üzerinde zam yapıldığını hatırlattı.

Asgari ücrette artışın gündeme gelmesi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun tarafları olan işçi, işveren ve hükûmet temsilcileri arasında görüşmeler yoğunlaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 16 Haziran'da TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay'ı AK Parti Genel Merkezi'nde kabulünün ardından gündeme yerleşen asgari ücrette artış beklentisi çalışma hayatını hareketlendirdi.

TİSK BAŞKANI AKKOL'DAN BAKAN BİLGİN'İ ZİYARET

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, dün gerçekleştirdiği temaslar kapsamında ilk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'i ziyaret etti.

Bu ziyaretin ardından Komisyonda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ'e geçen Akkol, Genel Başkan Atalay ile asgari ücret başta olmak üzere çalışma hayatının gündemindeki konuları görüştü. Atalay ve Akkol, karşılıklı olarak asgari ücret konusundaki görüş, tutum ve hassasiyetlerini dile getirdi.

BAKAN BİLGİN'İN SUNUM YAPMASI BEKLENİYOR

İşçi ve işveren temsilcileriyle görüşen Bakan Bilgin'in hafta başı yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda asgari ücretle ilgili bir sunum yapması ve bu doğrultuda gelecek hafta asgari ücret konusunda gelişmeler yaşanması bekleniyor.

Yasaya göre, asgari ücrette yapılacak artış için işçi, işveren ve hükûmetten 5'er temsilciden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanması gerekiyor. Mevzuat gereği Komisyonun aldığı zam kararı, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi takip eden ayın başında uygulamaya giriyor.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 4253 LİRA

2021'de brüt 3577 lira, net 2825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5004 lira, net 4253 lira olarak belirlenmişti.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5004 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...