Asgari ücrette 2 yıllık zam rutini bitiyor! İşte oran oran maaş simülasyonu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Asgari ücrete zam için geri sayım başladı. Gözler Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Komisyonuna çevrildi. Uzmanlar iki yıllık zam rutinin son bulacağını söylüyor. İşte oran oran maaş simülasyonu...

Enflasyon her geçen gün kendisini hissettirmeye devam ediyor. Fiyatlar gelen zamlarla yukarı giderken, alım gücü giderek düşüyor. Bekarı evlisi, asgari ücretlisi emeklisi Ocak ayında maaşlarında yapılacak düzenlemeyi merakla bekliyor. 

Emeklilere verilen 5 bin TL'lik ikramiyenin ardından gözler asgari ücrete yapılacak zam oranına çevrildi. Aralık ayında başlayacak görüşmelere sayılı günler kalırken, asgari ücrete yapılacak zam için masadaki rakamlar ortaya çıktı. TGRT Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan, asgari ücrete ilişkin simülasyon üzerinden beklenen zam oranlarını ve rakamları açıkladı.

ASGARİ ÜCRET İÇİN ZAM SİMÜLASYONU

Enflasyonda hedeflenen rakmaların tutmadığını ve son olarak Merkez Bankası tarafından yıl sonu beklentisinin yüzde 58'den yüzde 65'e yükseldiğini hatırlatan Sözcan, Temmuz ayında yapılan yüzde 34'lük zammın erdiğini belirtti.

Aralık ayında başlayacak görüşmeler öncesinde asgari ücrete yapılacak zam konusunda konuşulanları aktaran Sözcan şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücrette beklentiler yüksek. Çünkü, enflasyon yüksek alım gücü düşüyor. Şimdi bir simülasyon yapalım. Şu anda asgari ücret 11 bin 402 TL. Asgari ücrete eğer yüzde 30'luk bir zam yapılırsa maaşlara 3 bin 420 TL'lik bir fark konulacak ve asgari ücret 14 bin 822 TL'ye çıkacak.

Eğer asgari ücrete yüzde 35'lik bir zam yapılırsa maaş 3 bin 990 TL artış olacak. Asgari ücret 15 bin 392 TL'ye çıkacak. Eğer asgari ücrete senin de ifade ettiğin gibi yüzde 40'lık bir zam yapılırsa 4 bin 560 liralık bir artış olacak. Asgari ücret 15 bin 962 TL'ye çıkacak.

Eğer asgari ücrete zor görünüyor ama yüzde 50'lik bir zam yapılırsa 5 bin 701 TL artışla 17 bin 100 TL'ye çıkacak.

Asgari ücrette 2 yıllık zam rutini bitiyor! İşte oran oran maaş simülasyonu

ASGARİ ÜCRETTE PSİKOLOJİK SINIR

Asgari ücrette psikolojik sınır 15 bin TL. Ben 15 binin biraz üzerinde bir zam kararı alınacağını düşünüyorum. Memur ve emekli maaşı devlet verirken asgari ücreti özel sektörün cebinden çıkıyor. Pazarlık masasının üç ayağı var: İşveren, işçi ve hükümet temsilcileri. İşveren gücümüzden fazla zam yaparsak maliyetlerde artış olur diyor. Bu da enflasyona yansıyor. Daha zam telaffuz edilir edilmez kiralar başta olmak üzere herşeye zam geliyor. Bu kısır döngünün kırılması lazım."

ASGARİ ÜCRETLİ BU YIL MASADA OLACAK

Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Ocak 2024 asgari ücreti belirlemek üzere Aralık ayında ilk toplantısını yapacak. Damga ve gelir vergisinin kaldırıldığı asgari ücret için vergi gündemde olmayacak. Asgari ücret görüşmelerinde bu yıl sendikalar ve hükümetin yanı sıra ikisi kadın ikisi de erkek olmak üzere toplamda 4 asgari ücretli asgari ücretli çalışan da masada olacak. Komisyonda söz alacak olan asgari ücretli çalışanlar yaşam şartları hakkında bilgi verecek. Zam konusunda net bir şekilde söz sahibi olacak.Asgari ücrette 2 yıllık zam rutini bitiyor! İşte oran oran maaş simülasyonu

ASGARİ ÜCRETTE İKİ YILLIK SÜREÇ SON BULACAK

Pandemi döneminde yılda iki kere yapılan asgari ücret zammının bu yıl son bulması bekleniyor. SGK Uzmanı Özgür Kaya, Hazine ve Maliye yönetiminin tek seferlik bir zam hazırlığında olduğunu söylüyor. Bu nedenle refah payının ilave edilmesiyle asgari ücretin 17 bin - 18 bin TL bandında çıkabileceğini belirtiyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...