Avrupa Merkez Bankası "sıkılaşmaya devam" dedi! ECB faiz artışını sürdürdü: İşte euro, dolar ve altında son durum...

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Avrupa Merkez Bankası "sıkılaşmaya devam" dedi! ECB faiz artışını sürdürdü: İşte euro, dolar ve altında son durum...

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), küresel piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Sıkılaşmaya devam diyen ECB politika faizini beklentiler doğrultusunda yükseltti.

ABD Tüketici Fiyat Endeksi'nin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB), küresel piyasaların merakla beklediği politika faizini açıkladı. Sıkılaşmaya devam eden ECB, piyasa beklentileri doğrultusunda 3 temel politika faizini 25 baz puan artırdı. Dolar, euro ve altın için önemli olan karar sonrası piyasalarda son durum...

ECB KARARLI OLDUĞUNU GÖSTERDİ

ECB, refinansman operasyonları faiz oranı ile marjinal borç verme kolaylığı ve mevduat kolaylığı faiz oranları 20 Eylül 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere sırasıyla %4.50, %4.75 ve %4.00'e yükseltilmeye karar verdi. ECB, enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmekte kararlı olduğunu gösterdi. Yönetim Konseyi toplantısı sonrası yapılan yazılı açıklamada, "Hedefe doğru ilerlemeyi güçlendirmek amacıyla Yönetim Konseyi bugün ECB'nin üç temel faiz oranını 25 baz puan artırma kararı almıştır. Bugünkü faiz artışı, gelen ekonomik ve mali veriler, enflasyonun temel dinamikleri ve para politikası aktarımının gücü ışığında Yönetim Konseyi'nin enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmesini yansıtmaktadır" denildi.

ENLASYON TAHMİNLERİ REVİZE EDİLDİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyon tahminlerini 2023 ve 2024 için yukarı yönlü, 2025 yılı için ise aşağı yönlü revize etti. Açıklamaya göre, 2023'te ortalama enflasyonun yüzde 5,6, 2024'te yüzde 3,2 ve 2025'te yüzde 2,1 olacağını öngörüyor. Önceki tahminler 2023 yılı için yüzde 5,4, 2024 yılı için yüzde 3,0 ve 2025 yılı için yüzde 2,2 seviyesinde bulunuyordu.

EURO DÜŞÜŞE GEÇTİ

Avrupa Merkez Bankası'nın art arda 10'uncu kez faiz oranlarını artırmasıyla euro 1,070 doların altına düştü. Karar öncesinde, yüzde 0,1 artışla 28,9290'dan, işlem gören Euro/TL, kararın ardından anlık olarak 29.53 seviyesine yükseldi. Daha sonra geri çekilen Euro, 28.80 TL'ye geri çekildi. Anlık olarak Euro/TL 28.8028 TL seviyesinde bulunuyor.

DOLAR KURUNDA SON DURUM

Fed’in faiz kararlarında etkili olması beklenen Çekirdek TÜFE'nin aylık bazda beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi Eylül ayı olmasa dahi Kasım ayında faiz artışı için beklentileri kuvvetlendirdi. ABD enflasyon verilerinin ardından Dolar kuru, yeni güne yükselişle başladı. Gün içinde 26,9500 seviyelerinden işlem gören Dolar/TL anlık olarak 27 TL'nin üzerine ataklarını sürdürdü. ECB'nin kararının ardından Dolar/TL, 26.9451 TL'den işlem görüyor.

ALTINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

ABD enflasyon verileri öncesinde 1924,54 dolar seviyesinde olan ONS altın kararın ardından 1910 doların altına sarktı. Sert düşüş gösteren altın, ilk tepki olarak 1905 dolar seviyesine kadar geri çekildi. Kritik verilerin açılandığı sıralarda Ons altın 1903 dolar seviyesinden işlem görmeye devam etti.

GRAM ALTINDA SON DURUM

Dün altının ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 1.653 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne de düşüşle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 1.652 liradan işlem gördü. 

ECB'nin kararının ardından gram altında düşüş hızlandı. Gram altın saat 15.30 sıralarında 1648 TL'ye indi.  Aynı dakikalarda çeyrek altın 2.695 lira, Cumhuriyet altını da 11.401 liradan satılıyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...