Bakan Bolat, enflasyonla mücadele için piyasaları işaret etti: Denetim için 1500 memur müjdesi verdi

Düzenleyen: / Kaynak: A Haber
- Güncelleme:
Bakan Bolat, enflasyonla mücadele için piyasaları işaret etti: Denetim için 1500 memur müjdesi verdi

Ekonomi Haberleri  / A Haber

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ÖSYM aracılığıyla 1500 memur alımı yapılacağını ve bu memurların piyasa denetlemede görevli olacağını açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu. İsrail-Filistin savaşının ticarete etkileri, marketlerin başlattığı indirim kampanyaları, piyasalardaki fahiş fiyat ve sahte ilanların denetlenmesi ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. 

SAVAŞIN TİCARETE ETKİSİ NE OLUR?

Bu olayın üzerinden yaklaşık 10 gün geçti. Bu minvalde şunu ifade etmek isterim: Bizim Filistin’e yönelik ticaretimiz var. İsrail’e yönelik de ticaretimiz var. Hem İsrail hem Filistin ile serbest ticaret anlaşmamız var. Ümidimiz bu ticaretlerimizin çok fazla etkilenmemesidir. Etkilenmez demek hayalcilik olur.

Biz ticaretin etkilenmemesi için azami gayreti sergiliyoruz. Burada şimdilik önemli olan akan kanın durdurulması, binlerce can kaybı olmaya başladı bunun bir an önce durdurulması, Türkiye olarak en büyük ağırlığı bu alana veriyoruz.

 MARKETLERE İNDİRİM ÇAĞRISI KARŞILIK BULDU MU?

Hükümet olarak 3 Haziran’da kurulduktan sonra Cumhurbaşkanımızın başkanlığında hükümetin en önemli hedeflerinin başında birincisi enflasyonla mücadele ve hayat pahalılığının azaltılması ikincisi deprem bölgesindeki inşa faaliyetlerini hızlandırarak oraların yeniden yaşanabilir, güçlü şehirler olarak ortaya çıkmasını sağlamak.

Enflasyonla mücadele topyekün bir mücadele. Merkez Banka’mızın bir numaralı hedefi fiyat istikrarını sağlamak olarak zikredilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’mızın kredi, maliye politikaları, Merkez Bankası’nın faiz, döviz kuru politikaları bu amaca yöneliktir. Ticaret Bakanlığı olarak görev de piyasada fahiş fiyat ve stokçuluğa karşı denetimler yoluyla mücadele yapmaktır.

PİYASA DENETİMLERİ İÇİN 1500 MEMUR ALIMI YAPACAĞIZ

Cumhurbaşkanımızdan aldığımız izinle çok yakında birkaç haftalık zamanla ÖSYM üzerinden 1500 memur alımını gerçekleştireceğiz. Onları denetçi olarak hızlıca eğitim piyasaya denetimlere görevlendireceğiz.

İNDİRİM ÇAĞRILARI TATMİN EDİCİ Mİ?

Otomotiv sektöründe haksız uygulamalar şeklinde piyasayı altüst eden oto fiyatlarının fahiş düzeylere çıktığı sıkıntılı bir süreç yaşanmıştı. Aldığımız tedbirlerle çıkardığımız yönetmelikler, denetimler sonucu kestiğimiz cezalarla bu sektörde normalleşmeyi sağladıktan sonra aynı şekilde emlak sektöründe de benzeri uygulamalara girdik. Piyasadaki aynı otodaki gibi köpüğün kalkmasını sağladık. 2 hafta kadar önce perakende sektörü ve gıda, market grupları ile görüşmeler yaptık. Onlara dedik ki siz de fiyat indirimi kampanyası başlatın.

Sayın Cumhurbaşkanımız Kabine toplantıları sonrası bütün sektöre fiyat indirim çağrılarını yeniledi. Aldığımız cevaplar çok olumlu, gıda marketler grupları, perakende zincirleri, çeşitli kampanyalar açıkladılar.

Bütün STK’lar sektörel kuruluşlar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, DEİK bütün kuruluşlar, federasyonlar, gıdada mobilyada, giyimde, perakende zincirlerinde indirim çağrımıza olumlu çağrı verdiklerini beyan ettiler.

Vatandaş uygulamada görüyor. Biz fiyat takibini yapıyoruz. Bize indirim yapan üyelerin listelerini gönderin biz bunu kontrol edeceğiz ve indirim yapanları Bakanlığımızın web sitesinde yayınlayacağız. Piyasalarda bir güven var. Halka indirim yapıldığına dair inanç oluştu.

 CİDDİ CEZAİ MÜEYYİDELERLE KARŞI KARŞIYA KALACAKLAR

Oto satışları eylül ayında 96 bin olarak gerçekleşti. İkinci el satışlarda da canlılık var. İlan siteleri konusunda önemli kararlar aldık. 31 Ağustos’ta yönetmelik değişikliği yaparak gayrimenkul satışları ilanlarında oto satışlarında piyasayı şişirme amacıyla manipülatif şekilde ilan girenlere karşı kimlik, gayrimenkul ve araç doğrulamayı yapmadan o ilanı yayınlamam kuralı getirdik. Yayınlandığı takdirde ilan siteleri sorumlu olacak ciddi maddi cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalacaklar. 1 Kasım’da yürürlüğe giriyor. İnternette kimliği belirsiz sahte hesaplarla piyasayı manipüle etmeye çalışanlara karşı da bütün tedbirlerimizi alıyoruz.

İNDİRİMLERİN DEVAM ETMESİ SÖZ KONUSU MU?

Hizmet sektörü kuruluşlarına da çağrılarda bulundum, restorantlar, oteller ve diğer hizmet kuruluşlarının da bu çağrıya hicabet etmesini bekliyoruz. O sektöre çağrıda bulunuyorum. Fiyat indirme kampanyasına katılmasını bekliyoruz.

MARKETLERDE İNDİRİM DEVAM EDER Mİ?

Bence devam edecek, enflasyon sayesinde yüksek karlar elde ediyoruz. Zamların yanlış olduğunu onlar da fark ettiler, alım gücünü yok ettiğiniz zaman sizden alışveriş yapacak müşteri kalmayacak.

‘255 MİLYAR DOLAR MAL İHRACAT HEDEFİMİZİ BAŞARACAĞIZ’

Biz 8 ayda depremden dolayı 6 milyar dolar ihracat kaybı yaşadık. Dünya ekonomisi durgunluğa girdi, emtia fiyatlarında düşme oldu buna rağmen ilk 9 ay itibarıyla baktığımızda biz geçen sene ile kafa kafaya aynı rakama ulaştık. Bu yıl için OVP’de 255 milyar dolar mal ihracat hedefimizi başaracağız.

Hizmet ihracatımızda 100 milyar doların üzerinde kalacağız. İkin büyük handikap yaşadık oto piyasasında çalkantılar nedeniyle ilk 8 ayda oto ithalatında anormal artış. Aldığımız tedbirlerle piyasayı normalleştirerek, oto kredilerinin kesilmesiyle bu ateşi söndürüyoruz. Orada bir 10 milyar dolarlık ilave ithalat gerçekleşti.

ALTIN İTHALATI

Altın ve oto üzerine spekülatif yatırım düzeneği kurulunca burada da talep oldu. Dünyada altın ithalatında büyük bir sıçrama oldu. Ağustos ve eylül ayında altın ithalatında normale geri geliş başarıldı. Sene sonuna kadar bunun devam edeceğini düşünüyoruz. Her iki ithalatta geçen yıla göre 20 milyar dolar ekstra gerçekleşti."

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: A Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...