Borsa İstanbul'da kritik viraj! Merkez'in kararına nasıl tepki verecek? Uzman isimden 'pozitif' yorum

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Borsa İstanbul'da kritik viraj! Merkez'in kararına nasıl tepki verecek? Uzman isimden 'pozitif' yorum

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Borsa İstanbul yarın açıklanacak politika faizi kararına odaklandı. Faiz artışına kesin gözle bakılırken Borsa İstanbul'un kritik virajı nasıl aşacağı merak konusu oldu. Uzman isim "Borsa İstanbul faiz artışına nasıl tepki verecek?" sorusuna yanıt geldi.

Cumhurbaşkanlığı kabinesinin açıklanmasının ardından yükseliş serisi yakalayan Borsa İstanbul, geçen hafta 5730 puan tarihi rekor kırdı. Rekorun ardından kapanışta yüzde 2,68 kayıpla 5.475,48'e gerileyen Borsa İstanbul, Merkez Bankası'nın kritik kararı öncesinde dün 5.251,61 puana kadar geriledi. Yeni günde yüzde 0,55 değer kazanarak 5.280,54 puandan işlem gören Borsanın faiz kararına nasıl tepki vereceği merak konusu.

Merkez Bankası’nın faiz kararının oluşturduğu belirsizlik hem de Kurban Bayramı öncesi yatırımcıların nakde dönme eğilimlerinin hakim olduğu Borsa için uzmanlar 5 bin 550 seviyesinin direnç olarak öne çıktığını, 5 bin 180 seviyesinin de aşağı yönlü hareketlerde destek olacağını söylüyor. 5 bin 550’nin üzerinde kapanışlarda yeni rekor denemelerinin olabileceğini söyleyen uzmanlar 5 bin 200’ün aşağı doğru kırılması halinde satışların hızlanabileceğine dikkat çekiyor. 

"BORSA POZİTİF SIYRILACAKTIR"

Lisanslı Borsa Analisti Tuncay Turşucu, faiz artışının yaşanması halinde borsanın bundan nasıl etkileneceğine yönelik dikkat çeken yorumda bulundu. 

Normal şartlarda faiz artışlarının borsayı negatif etkileyeceğini söyleyen uzman isim, hetorodoks politikaların ardından ortodoks politikalara dönüşte borsanın pozitif seyredeceğini belirtti. 

Tuncay Turşucu, şu ifadeleri kullandı:

“Genel olarak faizin yükselmesi borsayı negatif etkiler. Ama borsa zaten bir süredir yüksek faize maruz kalıyor. Bununla birlikte borsada oluşan bu ralli zaten faiz artırımının geleceğini bile bile oldu. Piyasalar bugüne kadar ekonomi yönetiminde uygulanan heterodoks olarak ifade edilen rasyonellikten uzak uygulamanın tekrar rasyonel bir şekle gireceği beklentisini satın aldı. Sonuç olarak faiz artışının borsayı çok fazla olumsuz etkilemesini beklemiyorum. Eğer uygulamalar yerinde olur, şeffaf ve iletişimi güçlü yönetilirse endeks bu işten pozitif bir şekilde sıyrılacaktır.”

HEDEF 6 BİN PUAN ÜSTÜ

Dünya gazetesinde yer alan habere göre politika faizinde yaşanacak yükselişlerle borsada başta BIST-30 endeksinde yükseliş maratonunun başlayacağını ifade eden A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Baki Atılal, "Politika faizinin yılı yüzde 30’la kapatmasını beklemekteyim. Bu adımların borsada başta BIST-30 endeksinde yükseliş maratonunun başlaması olarak görmekteyiz. Havayolları, otomotiv ve bankacılık sektörleri öncülüğünde borsada yükseliş yaşanabilir. Mevcut durumda 6 bin 250 hedefimizi korumaktayız” dedi.

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, “Teknik olarak, olası bir faiz artışının bankacılık sektörü açısından olumlu yorumlanmasını bekleyebiliriz.

Kurum olarak endeks için yıl sonu tahminimiz 6 bin 300 puan olarak bulunuyor. Haftaya bayram tatili, vadeli sözleşmelerde vade sonunun yaklaşması, piyasalarda tedirgin bir fiyatlamaya yol açıyor. Teknik olarak 5 bin puan ana destek noktası olarak izlenebilir. Buna karşın, yukarıda 5 bin 500 direnci olurken, bu direnç üzerinde kapanışlarda son zirvesi olan 5 bin 730 direncine doğru hareketin devam etmesini bekleyebiliriz” diye konuştu.

Kaynak: Dünya gazetesi 

Derleyen: Türkiye Gazetesi

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...