Dolar kuru için İslam Memiş'ten korkutan tahmin: Altın uzmanı KKM'den çıkana adres gösterdi

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, TGRT
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, TGRT

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından yüzde 7 kayıp yaşayan dolar yeniden toparlanma sürecine girdi. Orta Vadeli Program'ın ardından Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar kuru ile ilgili canlı yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 2024 yılı için rakam veren İslam Memiş, dolar kurunun 18 TL birden artacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında yüzde 7 kayıp yaşayan dolar kuru ABD enflasyon verileri öncesinde yeniden yükselişe geçti. Dolar kayıplarını toparlamaya çalışırken, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten dikkat çeken açıklama geldi. 

DOLAR KURU İÇİN KORKUTAN TAHMİN

Ekonominin 3 yıllık yol haritasının belli olduğu Orta Vadeli Program'da (OVP) dolar kurunun ortalama olarak 2023 yılında 23,9 TL, 2024 yılında 36,8 TL, 2025 yılında 43,9 TL, 2026 yılında ise 47,8 TL olacağı aktarılmıştı. OVP'de belirtilen dolar beklentisinin ardından Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş TGRT Haber Canlı yayınında dikkat çeken tahminde bulundu. İslam Memiş dolar kurunda 18 TL'lik bir artış yaşanacağını söyledi.

18 TL BİRDEN ARTACAK

İslam Memiş'in açıklamaları şu şekilde:

"OVP'de dolar kuru ile ilgili 2024 yılıyla ilgili 36.80 TL civarında ortalama bir tahmini var. Benim tahminim daha yüksek. Ben 2024 yılı içerisinde 45 TL'ye kadar bir yükseliş öngörüyorum. Ama OVP'de yıllık ortalama değer veriliyor. Yani 30 TL'den yıla başlansa 45 TL'ye kadar çıksa ortalama olarak 36.80 TL'ye tekabül ediyor. Kamuoyunu ürkütmemek için böyle bir tahminde bulunuyor. Tahminime göre 2024 yılına 30 TL'den başlarız, Ocak ayında 32-33 TL görürüz. Yıl içinde 45 TL'ye kadar bir yükseliş yaşanır. Yıllık ortalama ise 36-37 TL'ye tekabül eder.

Gram altında 2500 ve üzerine, gümüşte 30 TL üstünde tekabül ediyor. Dolar karşısında bütün yabancı para birimlerinde de bir yükseliş söz konusu olabilir."

2024 BORSACILARIN YILI OLACAK

Kredilere yönelik yeni sınırlandırma başta olmak üzere Türkiye'yi bekleyen süreç hakkında değerlendirme yapan uzman isim, Türkyie'yi 2024'ün ortasına kadar sancılı bir süreç beklediğini kaydetti. Alınan tedbirlerin ekonomiye büyük katkısı olacağını söyleyen İslam Memiş, bu olumlu sürecin yabancıların gözünden kaçmayacağını belirtti. 2024 yılının Borsa'nın yılı olacağını söyleyen İslam Memiş, "Yabancılar sermaye girişlerini artırabilir. Özellikle bu süreçte Borsa'nın öne çıkması daha kuvvetli. 2024 yılında bunun meyvalarını almaya başlarız. Özellikle 2024 yılı Borsacıların yılı olacak. Borsa tarafında ciddi ralliler bizi bekliyor olabilir." ifadelerini kullandı.

KKM'DEN ÇIKAN İÇİN İKİ ALTERNATİF

Bakan Şimşek'in KKM'ye ilişkin "müsterih olsunlar" sözlerini değrlendiren İslam Memiş şöyle devam etti: "Bakan Şimşek açıklamasıyla kamuoyundaki bilgi kirliliğine son verdi. KKM'de bir sistem değişikliği olmayacak. Vadesi gelen tek tek çıkacak ve yeniden sisteme dahil edilmeyecek. KKM'den çıkanlara da yüzde 50 civarında bir faiz verilecek. Faiz hassasiyeti olmayanlar risksiz bir şekilde korunmuş olacak. KKM'den çıkanlara alternatif olarak ya Borsa ya da faiz var. Her ikisi de iyi kazandırdığını söyleyebilirim.

Merkez Bankası'nın faiz artırımları da 2024 yılının ilk çeyreğine kadar sürecek gibi görülüyor. Bunun mesajları da net bir şekilde veriliyor. Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve SPK yeni genelgeler yayımlamaya devam edecek."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, TGRT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...