Dolarda mart hareketli başladı! Yeni zirveler zorlanıyor…

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dolarda mart hareketli başladı! Yeni zirveler zorlanıyor…

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dolarda son dakika! Döviz piyasaları mart ayına da hareketli giriyor. 1 Mart işlemlerine dolar 31,30-31,38 TL bandında denge arayışı ile başlıyor. Euro ise 33,95 TL seviyelerinden fiyatlanıyor. Analistler ağırlıklı senaryolarında seçimlerin ardından dolarda sert yükseliş beklemediklerini vurgulayarak, “Şu anda dolar meselesine siyasi bir yaklaşım var. Ancak ekonomi yönetimi TL’nin reel olarak değerleneceğini vurguluyor. Bu tabloda dolarda, belki bir süreliğine yükseliş marjlarının açılmasına izin verilebilir. Fakat ana hedefler korunmaya çalışılacaktır” değerlendirmesinde bulunuyor.

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Ocak ayında 30,36 TL’den kapanış gerçekleştiren dolarda, şubat ayı işlemleri 31,23 TL’den tamamlandı. Böylece kurda son bir aylık artış, yaklaşık yüzde 3 olarak gerçekleşti. Piyasalar mart ayına da hareketli giriyor. 1 Mart dolar fiyatı serbest piyasada 31,30-31,38 TL bandında dalgalanarak başlıyor. Euro’da da ilk işlemler 33,95 seviyelerinden geçiyor.

ABD’de dolar endeksinin 103,70’ten 104,05’e yükselmesi, küresel anlamda da dolarda değer artışına işaret edince, içeride günlük yükseliş yüzde 0,50 civarında gerçekleşiyor.

TCMB’NİN KASASI NE DURUMDA?

Bu arada gözler bir taraftan da TCMB’nin rezervlerine çevrilmiş durumda… 5 Ocak ile biten haftada 139,60 milyar dolar olan TCMB’nin brüt rezervleri, 23 Şubat ile biten haftada 131,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece söz konusu dönemde brüt rezervlerde yaklaşık 7,8 milyar dolarlık bir gerileme yaşandı.

DOLAR MESELESİNE SİYASİ YAKLAŞIM!

Şu anda ülkenin ilk gündeminin makro ekonomi tarafında dolar olduğunu hatırlatan Stratejist Işık Ökte, “Ancak dolarla ilgili yorum yapanlar, ağırlıklı olarak konuya siyasi yaklaşıyorlar. Yerel seçimlerin sonuçlarına göre ekonomi politikalarında değişiklik yaşanabilir mi? İkinci çeyrekten sonra faiz indirimleri başlayabilir mi? Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB tarafından yapılan açıklamalar oldukça net. Mevcut politikalar devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da bu politikaları desteklediği görülüyor. Konuya bu şekilde yaklaşmak gerekiyor” diye konuştu.

ANA HEDEF, TL’DE REEL DEĞERLENME

ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz da seçimden sonra devalüasyon beklemediğini vurgulayarak, “Günlük yüzde 0,20 civarında ilerleyen bir kur var şu anda. Seçimden sonra ise bu bir süre yüzde 0,40-0,50 olabilir. Zaten Merkez Bankası da TL’de reel değerlenmenin, ana hedefleri olduğunu vurguladı. Aksi takdirde enflasyonda yüzde 36 hedefi de çöp olabilir. Dolayısıyla buna izin verilmeyecektir diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

REZERVLER NEDEN GERİLİYOR?

Dolarda bu yılın ilk iki ayındaki yükselişlerin yüzde 3’e yaklaştığını ve seçime doğru aylık yükselişlerde de bir ivmelenme yaşandığını aktaran Eryılmaz, Ekonomi Ekranı kanalında yaptığı açıklamada “Döviz Dönüşümlü KKM hesaplarında ocakta yüklü miktarlarda vade sonu işlemleri gerçekleşti. Mevcut KKM hesapları uzatılamadığı için oradan çıkanların da bir kısmı dövize yöneldi. TCMB’nin gerileyen rezervlerinin bir kısmının buralara gittiğini anlayabiliyoruz” şeklinde konuştu.

YABANCI YATIRIMCILARIN YAKLAŞIMI

Yabancı yatırımcıların yerel seçimle çok fazla alakalarının olmadığını da ifade eden Eryılmaz, “Onların ülkeye giriş yapmaları için tek kriter kurun bulunduğu seviye değil. Uygulanan ekonomik programın devamlılığına, bu programın enflasyon ve cari açık başta olmak üzere içerideki pozitif yansımalarına da bakıyorlar. Makro çerçeveden yaklaşıyorlar konuya. Yıl sonunda doların 39-40 TL civarında olmasını bekleyebiliriz. Bu seviyeler ihracatçı şirketleri bir miktar üzebilir. Ancak daha yukarıda oluşabilecek bir kur seviyesi de yine enflasyon başta olmak üzere daha büyük problemleri beraberinde getirebilir” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...