Emekli maaşı zammında 'kök ücret' detayı! SGK Uzmanı Erdursun bu yıl ilk olacak yöntemi açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Emekli maaşı zammında 'kök ücret' detayı! SGK Uzmanı Erdursun bu yıl ilk olacak yöntemi açıkladı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Milyonlarca emekli ikramiyenin ardından gözler maaşlara yapılacak zamma çevrildi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, kök ücret detayına dikkat çekerek, bu yıl ilk olacak uygulanacak yöntemi açıkladı.

Enflasyon karşısında maaşları her geçen gün eriyen milyonlarca emeklinin gözü kulağı maaşlarında yapılacak düzenlemeye çevrildi. Emekliler bu yıl ilk defa maaşlarına ek olarak üçüncü kez ikramiye alacak, Ocak ayında ise maaşlarda kayda değer bir düzenleme yapılacak. SGK Uzmanı Özgür Erdursun'dan yapılcak zamma ilişkin dikkat çeken açıklamalar geldi. Kök ücrete dikkat çeken Erdursun, bu yıl ilk olacak yöntemi açıkladı.

EMEKLİ MAAŞI ERİDİKÇE ERİYOR

Türk-İş geçtiğimiz günlerde Ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı ya da bilinen adıyla açlık sınırı 13 bin 684 TL’ye yükseldi. Yoksulluk sınırı ise yoksulluk sınırı da 44 bin 573 TL çıktı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 17 bin 803 TL oldu.

Şu anda net asgari ücret 11 bin 402 TL olarak uygulanan asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki makas da 2 bin 282 TL'ye çıktı. 7.500 TL olarak uygulanan en düşük emekli aylığıyla ise 6 bin 184 TL'ye yükseldi.

EMEKLİ MAAŞI İÇİN MASADAKİ ORANLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emeklilerin enflasyona karşı ezdirilmeyeceğini defalarca söyledi. Emekli maaşına yapılacak zam için Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası'nın tahminlerine göre hesaplamalar yapılıyor. OVP'ye göre 7500 olarak uygulanan SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı 10 bin 332 liraya yükselecek. En düşük memur emeklisi aylığı da 14 bin 182 liraya ulaşacak.

Merkez Bankası'nın tahminine göre ise en düşük 7.500,00 TL olan SSK ve Bağ-Kur emeklisi 10.520,25 TL alacak. En düşük memur emeklisi maaşı ise 15.030,91 TL'ye yükselecek.

EMEKLİYE ZAMDA KÖK ÜCRET DETAYI

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Ocak ayında yapılacak zamda kök ücret detayına dikkat çekti. Her emeklinin ocak ayında ek zam alamayacağını iddia eden Erdursun, Ocak ayınca çok ilginç bir durumla karşılaşılacağını söyledi. "Temmuz’da yaşadığımızı bir kere daha yaşayacak mıyız?" diye soran Erdursun şu ifadeleri kullandı:

"Tüm emekli aylıklarının aynı oranda artması lazım. Bugün 15 bin TL alanın da 20 bin TL olanın da aynı oranda artması lazım. Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yaklaşık yüzde 40 enflasyon farkı verilecek, Emekli Sandığı emeklilerine de yaklaşık yüzde 49 enflasyon farkı artı toplu sözleşme farkı verilecek. Diyelim ki SSK ve Bağ-Kur’da kendi kök aylığı 5 bin TL. Bu 5 bin TL’ye yüzde 40 artış olsa 5 bin TL’si 7 bin TL’ye çıkar. 7 bin 500 TL almaya devam eder. Tüm emekliler ocak ayını bekliyor. Ne olacağını göreceğiz Türkiye’de ilk defa uygulanacak farklı bir durum olabilir.”

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere bu yıl ilk kez verilecek Cumhuriyet ikramiyesi ödemeleri için tarih verdi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...