Emekli maaşına zam mesaisi başlıyor! Önce kabine sonra meclis: Masada 3 formül var

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Emekli maaşına zam mesaisi başlıyor! Önce kabine sonra meclis: Masada 3 formül var

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

Memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyon karşısında eriyen maaşlarında düzenleme yapılmasını dört gözle bekliyor. Zam mesaisi bu hafta başlıyor. Emekli maaşlarına zam için bakanlık düzeyinde çalışmalar tamamlandıktan sonra önce kabine sonra da meclise gelecek. Masada ise 3 formül var.

Hem ara zam hem de 5 bin TL'lik ikramiye için gün sayan milyonlarca emekli için mesai başlıyor. Memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarında yapılacak düzenleme için geri sayım başladı.

Emekli maaşlarına zam için bakanlar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında zam için toplantı yapacak. Zam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında gerçekleştirilecek Kabine'de masaya yatırılmasının ardından 1 Ekim'de açılacacak Meclis'te görüşülecek. İşte masadaki 3 formül...

ÜST ÜSTE AÇIKLAMALAR

Emekli maaşlarına düzenleme için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan üst üste açıklamalar geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak emeklilik düzenlemesi için "Fazla uzamaz, en yakın zamanda" ifadeleriyle zam mesajı verdi. Cevdet Yılmaz, emekli maaşlarına yapılacak olan düzenlemeye ilişkin "yıl sonuna kadar çalışmayı tamamlayacağız" dereken, Bakan Işıkhan ise "Cumhurbaşkanımızın talimatını yerine getireceğiz” diyerek 1 Ekim'de açılacak meclisi işaret etti. 

ÖNCE KABİNE SONRA MECLİS

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, önümüzdeki haftalarda toplantı yapmaya hazırlanıyor. Emekli maaşı ek iyileştirme çalışmasına son şekli vermek için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ile bir araya gelecek. Çalışma kabinede görüşüldükten sonra da Meclis'e sunulacak. Emekli maaşına Ocak ayında yapılacak zammın yanı sıra iyileştirme ve Cumhuriyet ikramiyesi verilmesi Meclis'te yapılacak düzenlemeyle belli olacak.Emekli maaşına zam mesaisi başlıyor! Önce kabine sonra meclis: Masada 3 formül var

İKİ AYLIK ORANI NETLEŞTİ SON ORAN OCAK'TA

Temmuz ayında yüzde 17.55'lik enflasyon farkının yanı sıra 7.45 puan refah zammıyla yüzde 25 zam alan memur, SSK, ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak 2024'te alacağı zam için iki aylık kesin rakamlar ise belli oldu. Enflasyon Temmuz ayında yüzde 9,49 olurken, Ağustos ayında ise 9,09 olarak açıklandı. İki aylık enflasyon ise yüzde 19,44 seviyesinde gerçekleşti. Memur ve emekliler yeni yılda enflasyon zammıyla gelen artış oranını 3 Ocak'ta öğrenecek.

ARA ZAM İKİNCİ TORBADA

Annelerin emekliliğinden, Bağ-Kur prim indirimine, evlilik kredisine kadar birçok konu ekim ayında açılacak Meclis'in gündemine gelecek. 1 Ekim'de açılacak TBMM'ye gelecek ikinci torba yasa ile emekli maaşına ara zam konusu da masaya yatırılacak. 

EMEKLİYE CUMHURİYET HEDİYESİ

Emekliler normal şartlarda Ramazan ve Kurban Bayramlarında ikramiye alıyor. Bu yıl ise emekliler için ilk defa bir istisna uygulanacak. Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle milyonlarca emekliye 5 bin TL'lik Cumhuriyet hediyesi verileceği gündemde dolaşıyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN MASADAKİ RAKAM

Seçim öncesi 5.500 TL'den 7.500 TL'ye çıkan en düşük emekli maaşı temmuzda da 7.500 TL'de kaldı. Emeklilerin tepkilerinin ardından düzenleme için harekete geçen hükümetin, en düşük emekli aylığnı 10 bin TL civarına çıkarması bekleniyor. Konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, şunları söyledi: "Şu anda asgari ücretin 11 bin 400 olduğunu ele aldığımızda en düşük emekli maaşının 10 lira civarında olması gerek." 

Emekli maaşına zam mesaisi başlıyor! Önce kabine sonra meclis: Masada 3 formül var

MASADAKİ 3 FORMÜL

Emekli zammı için 3 formül öne çıkıyor. Emeklilerin hem kök aylıkları artıracak hem en düşük emekli aylığı ödemesini yükseltecek formüller masada bulunuyor.

Birinci formül emeklilerin tamamına bir oransal artış yapılması. Bu artış refah payı şeklinde yansıtılabilir. Buna göre Temmuz ayında refah payı ile birlikte yüzde 25 zam alan emeklilere ilave bir artış daha yapılmış olacak.

İkinci formül ise kök maaşlara yapılacak bir seyyanen artış şeklinde düşünülüyor. Burada Temmuz ayında kök maaşı 7.500 TL'nin altında kalan emekliler yüzde 25 zam almış kök maaşları artmış ancak ellerine geçen para 7.500 TL'de kalmıştı. Bu durumun düzeltilmesi de sağlanmış olacak. Burada seyyanen artışın kademeli olarak artırılması da söz konusu olabilir. En düşük maaştan başlayarak bir kademe artışı gündeme gelebilir.

Üçüncü formülde ise taban maaşın artırılması var. Bilindiği gibi 3.500 TL olan taban maaş önce 5.500 TL'ye ve ardından da 7.500 TL'ye çıkartılmıştı. Bunun altında maaş alan emeklilerin aylıkları 7.500 TL'ye tamamlanarak ödeniyor. Burada Hazine desteği sağlanarak taban maaşa ulaşılıyor. Taban maaşta yapılacak bir artış emeklilerin alacakları en düşük aylığı da yükseltmiş olacak. Böylece Hazine desteği artırılacak ve emeklilere bir iyileştirme yapılmış olacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...