Emekli olacaklara 34 bin 500 TL müjdesi! SGK Uzmanı Erdursun kıdem tazminatı ve EYT için sıraladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Emekli olacaklara 34 bin 500 TL müjdesi! SGK Uzmanı Erdursun kıdem tazminatı ve EYT için sıraladı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli olmayı düşünen EYT'lilere ilişkin bir iyi bir de kötü haber verdi. Kıdem tazminatında hissedilir bir artış olacağını söyleyen Erdursun, EYT'den emekli olamayacakları tek tek sıraladı.

Ekonominde 2024-2026 döneminin yeni yol haritası niteliğindeki Orta Vadeli Program'ı ile milyonlar için ikinci emeklilik fırsatı gelirken, Kıdem Tazminatına da düzenleme yapılması gündeme geldi. Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatına ilişkin yeni gelişmeyi Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun duyurdu. EYT'ye yönelik açıklamaları ile öne çıkan SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Kıdem tazminatında 34 bin 500 müjdesi verdi. Erdursun, aynı zamanda EYT'den emekli olacaklara ilişkin kötü haberi verdi.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI HİSSEDİLİR BİR ŞEKİLDE ARTARACAK

Sosyal medya hesabı üzerinden kıdem tazminatıyla ilgili açıklama yapan Erdursun, 2023 yılı içinde emekli olmayı düşünenlere seslendi. Kıdem Tazminatı tavanının 1 Ocak 2024 itibari ile "hissedilir" şekilde artacağını söyleyen Erdursun, yeni yılda kıdem tazminatının 34 bin 500 TL'ye ulaşacağını söyledi.

Erdursun, "1 Ocak 2024'de ''Kıdem Tazminatı Tavanı'' hissedilir şekilde artacak. Kıdem Tazminatı Tavanı devlet memurları kanununa tabi en yüksek devlet memuruna yapılacak artışa göre belirlenecek. 01.07.2023-31.12.2023 için Kıdem Tazminatı Tavanı Brüt 23.489,83 TL'dir. 1 Ocak 2024'de 34.500 TL civarında olması bekleniyor. 2023'de mi emekli olayım, 2024'ü mü bekleyeyim diye düşünüyorsanız, uzun süre çalışanlar ve özellikle yüksek ücretle çalışanlar, kıdem tazminatı tavanına dikkat edin! 2024 emekli aylığı hesaplama güncelleme katsayı değerlerinin de daha yüksek olacağını bekliyoruz... Hesabınızı doğru yapın...” dedi.

Emekli olacaklara 34 bin 500 TL müjdesi! SGK Uzmanı Erdursun kıdem tazminatı ve EYT için sıraladı

EYT'DEN EMEKLİ OLACAKLAR BU ŞARTLARA DİKKAT

Erdursun, EYT'den yararlanmak isteyen ve bu şartları karşılamayan vatandaşlara ise kötü haberi verdi. Erdursun, şartları taşımayanların emekli olamayacağını söyledi. 08.09.1999 sonrası memur olan ve öncesinde askerlik yapan kişi SSK ve Bağ-Kur'da olduğu gibi askerlik borçlanması yaparak işe başlama tarihini öne çekemeyeceğini söyleyenErdursun, EYT'den emekli olamayacakları şu şekilde sıraladı:

  • Emeklilik olabilmek için primlerini tamamlarken 1 gün dahi yurt dışı borçlanması yapan ve yurt dışında çalışan, sosyal yardım ya da işsizlik maaşı alan kişi emekliliği hak etse dahi emekli olamaz.
  • 1.10.2008 öncesi ortağı olduğu şirkette, ortaklık sonrası sigortalı olan kişi ve 1.10.2008 sonrası önce sigortalı olup daha sonra şirket ortağı olsa dahi son 2520 güne takılır ve 9000 güne ulaşamaz ise Bağ-kur'dan, son 1261 günü SSK'dan ayrıca tamamlamaz ise emekli olamaz,
  • 08.09.1999 sonrası memur olan ve öncesinde askerlik yapan kişi SSK ve Bağ-kur'da olduğu gibi askerlik borçlanması yaparak işe başlama tarihini öne çekemez ve EYT'li olup yaşa tabi olmadan emekli olamaz.
  • 08.09.1999 öncesi sigorta başlangıcı staj ve çıraklık olanlar 08.09.1999 tarihine kadar tüm kollara tabi ayrıca sigortalı olmamışlarsa, staj ve çıraklık sigortası ile EYT'li olamaz ve prim günü tam olsa dahi EYT'den emekli olamaz.
  • Bir işyerinde gerçekten fiilen çalışmadan kendisini sigortalı gösteren ve hizmet dökümünde bu çalışmalar için ''Ş'' ve ''K'' harfi olanlar bu sürelere ait günler iptal edileceği için, iptal edilecek günlere ile prim günlerini tamamlayanlar emekli olamaz, ayrıca o günler iptal olduğunda eksik primlerini tamamlamadan emekli olamaz.

Öte yandan Orta Vadeli Program'da Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği ve bu çerçevede Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacağı ifade edilmişti. 2024'ün son çeyreğinde hayata geçmesi beklenen bu sistem ile kıdem tazminatının da yeniden düzenlenmesi bekleniyor. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...