Emekliye ikramiye dahil 80 madde Meclis'te: Torba yasa görüşmeleri başladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Emekliye ikramiye dahil 80 madde Meclis'te: Torba yasa görüşmeleri başladı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Anadolu Ajansı

Çalışan emeklilere 5 bin TL'lik ikramiye de dahil olmak üzere 80 maddelik torba yasa TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

Evlilik kredisi, memur ve emekli maaş zammı, taşerona kadro, ev hanımlarına emeklilik ve çalışan emeklilere 5 bin TL'lik ikramiye dahil gibi birçok farklı konuda 80 maddenin bulunduğu torba yasa TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

80 MADDELİK YASA GÖRÜŞÜLMEYE BAŞLANDI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ekonomi alanında düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş Başkanlığı'nda toplandı. Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, teklife ilişkin sunumunda, önemli açıklamalarda bulundu. 

TORBA DEĞİL UYARLAMA YASA

Muhalefetin, bu tür kanun tekliflerine ilişkin "torba kanun" ifadesini kullandığını anımsatan Özkaya, toplumsal ihtiyaçların hızla değiştiğini, dünyada oluşan ekonomik sıkıntılar ve yüksek enflasyon sonrası birçok kanunlardaki parasal değerlerin günün şartlarına uyarlanmasının zorunlu olduğunun altını çizdi. Özkaya, "Zamanın değişmesiyle hükümlerin de değişebileceği kuralına istinaden bu ve benzeri kanunlara 'torba kanun' demek yerine 'uyarlama kanunu' demeyi, parlamento hukukumuza 'uyarlama kanunları' olarak geçmesinin daha uygun olacağını değerlendiriyor ve takdirlerinize sunuyorum." dedi.

Emekliye ikramiye dahil 80 madde Meclis'te: Torba yasa görüşmeleri başladı

Özkaya, toplam 28 kanun ile 2 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapan 80 maddelik bir kanun teklifi hazırlandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Dünyanın son yıllarını etkisi alan pandemi ile başlayan ekonomik daralmalar, krizler, Ukrayna-Rusya savaşıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de enflasyon artış göstermiştir. Son olarak ülkemizde 6 Şubat'ta meydana gelen tarihin en büyük felaketlerinden birisi olan Kahramanmaraş merkezli depremlerde 13,5 milyondan fazla vatandaşımız, 11 ilimiz doğrudan, 85 milyon insanımız da hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkilenmiştir. Bu olaylar neticesinde ne yazık ki çok ciddi ekonomik bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmış bulunuyoruz. Tespitlere göre 110 milyar dolar civarında bir zararın olduğu ifade edilmektedir. Bu kanun teklifimiz ülkemizi de etkileyen bu ekonomik sürecin hasarlarının en aza indirilmesiyle ilgili bir katkı olarak da sunulmaktadır."

Ali Özkaya'nın sunumunun ardından teklifin geneli üzerine görüşmelere geçildi.

80 MADDELİK YASA TEKLİFİNDE NELER OLACAK?

AK Parti tarafından Meclis'e sunulacak 80 maddelik torba yasada birçok başlıkta önemli maddeler yer alıyor. En dikkat çekici başlıklardan biri ev hanımlarına emeklilik hakkı getirilmesi. Çalışma kapsamında ev hanımlarının isteğe bağlı sigortalılık kapsamında 3'de 1'lik prim desteğini devlet ödeyecek. Ayrıca deprem bölgesinde fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara uygulanan para cezası katlanacak. Aynı zamanda Çek Kanunu'nda da değişiklik yapılacak. Torba yasanın meclisten geçmesi dahilinde çekin tarihinden önce bankaya ibrazını geçersiz kılan düzenleme 31 Aralık 2023 yerine 31 Aralık 2025'te sona erecek.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı üzerine iki bakanlığın çalışmalarını tamamlasının ardından çalışan emeklileri içeren önerge i 80 maddelik torba yasaya eklenmesi için AK Parti grubuna gönderildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...