EYT'lilerden yeni talep: İntibak Yasası 2000 sonrası emekliler için de çıkarılsın

Düzenleyen:
- Güncelleme:
EYT'lilerden yeni talep: İntibak Yasası 2000 sonrası emekliler için de çıkarılsın

Ekonomi Haberleri

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi, 2000 yılı öncesi emekli olanlar için uygulanan "İntibak Yasası"nın 2000 yılı sonrası emekli olanlar için de çıkarılması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; İstanbul Kadıköy Rıhtım Caddesi'nde toplanan vatandaşlar pankart açıp EYT'liler lehine slogan attı.

DİĞER EMEKLİLERE ZAM TALEBİ

EYT Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi, en düşük emekli maaşlarının 7 bin 500 liraya çıkarılırken diğer emeklilere zam verilmemesinin sosyal adalet ilkesine aykırı olduğunu söyledi.

Yüksek prim ve yılla emekli olanlara haksızlık yapıldığını savunan Lastikçi, "En düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmamasını ancak asgari ücretin de gelinen süreçte en düşük memur maaşından az olmamasını, özellikle mutfak ve gıda enflasyonunda rakamların kontrol altına alınmasını talep ediyoruz." dedi.

Lastikçi, emekli olmanın iki şartı olan hizmet yılı ve prim gününe yaş haddi eklendiğini belirterek, "2000 yılı öncesi emekli olanlar için çıkarılan İntibak Yasası'nın 2000 yılı sonrası emekli olanlar için çıkarılması gerekiyor" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

İNTİBAK YASASI NEDİR?

İntibak Yasası Meclis'te kabul edildi TBMM Genel Kurulu'nda İntibak yasa tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Yasa, 2000 yılı öncesi emekli aylıklarında yaşanan farklılığı gideriyor. Peki nedir bu intibak yasası? Aslında en basit haliyle intibak yasası, eşit prim sayısına rağmen emekli olunan yıla göre alınan emekli maaşlarındaki düşüklüktür. İntibak yasasıyla birlikte yaklaşık olarak 150 TL ile 350-400 TL arasında 2000 yılı öncesi emekli olanların maaşlarına bir ilave getirdi. Biz buna intibak yani uyumlandırma, eşitleme deniyor.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR 2023?

Öte yandan kamu görevlilerinin maaşlarında net 8 bin 77 lira artış yapılmasına ilişkin kanun teklifi 2023 Temmuz ayı başında TBMM'de görüşülerek kabul edildi. Yasalaşan düzenlemeyle en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükseldi.

PRİM BORCU OLAN EYT'LİLER İÇİN SON TARİH NE ZAMAN?

Prim borcu olan EYT'liler için de tarih belli oldu. EYT'lilerin İlk ödemelerini 31 Temmuz'a kadar yapması gerekiyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...