Fiyatlar iki katına çıktı! Sahibinden kiralık stokçu otoparkı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fiyatlar iki katına çıktı! Sahibinden kiralık stokçu otoparkı

Ekonomi Haberleri

Kurumsal otomotiv şirketlerine kiralanan AVM ve rezidans otoparklarında yer yok. Fiyatlar geçen yıla göre iki katına çıktı. İlan sahipleri “Şehir içinde büyük montanlı araç muhafaza etme alanları artık altın değerinde. Otomotiv şirketleri dışında kiraya vermiyoruz” diyor...

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Otomobil bayilerinde araç olmamasına rağmen, kurumsal otomotiv şirketlerine kiralanan otoparklarda yer yok. Fiyatlar ise geçen yıla göre iki kat artmış durumda. Özellikle AVM’lerin ziyaretçilere kapalı otopark katları ve rezidansların otopark alanları otomotiv işiyle uğraşan şirketlere kiralanıyor. Geçen yıl 200 araçlık bir otoparkta günlük araç başı ücret 10 lira ilken, bugün 20 liraya çıktı. Toplam kira ise 120 bin lirayı buldu. Bu alanlarda galeri, Rent a Car ya da otomobil bayileri araçlarını muhafaza ediyor. Piyasada araç bulma problemi varken, otoparkların bu kadar ilgi görmesi dikkat çekiyor. İlanlarda özellikle ‘Oto yıkama veya depo olarak kullanılmaz. Otomobil bayileri için araç muhafaza alanı’ diye belirtiliyor.

ALTIN DEĞERİNE YÜKSELDİ

İstanbul Şişli’de bulunan bir rezidansın otoparkını kiralamak için ilana çıkan Ceyhun S. isimli kişi gazetemize yaptığı açıklamada “İstanbul’da büyük otopark yerleri altın değerinde artık. Bayiler ve galericiler araç koyacak yer arıyorlar. Ancak İstanbul çevresinde Silivri, Arnavutköy ya da Çatalca’da açık alanlar bulunur. Şehir içinde çok sayıda aracı koyacak yer yok. Bizim de kendi giderlerimiz arttı, talepte var. O yüzden fiyatları yükselttik” dedi.

Araçların uzun süre otoparkta kalabileceğini de dile getiren Ceyhun S. “Araçların faturası otoparkı kiralayan şirket üzerineyse bir yıl da iki yıl da araç kalabilir, problem olmaz. Üstüne biriken toz-pas olursa biz temizleriz” diye konuştu.

BİREYSEL ÜCRETLER DE ZAMLANDI

Öte yandan İstanbul gibi büyükşehirlerde genel bir otopark sıkıntısı da yaşanıyor. Bu da bazı fırsatçıların cebini doldurmasını sağlıyor. AVM’lerde otopark bedeli belli bir süreye kadar ‘ücretsiz’ olmasına rağmen, bu kurala uymayanlar var. Ayrıca özel otopark fiyatları da artmış durumda. Geçen yıl günlük 60 lira olan otopark ücretleri, bölge bazında değişmekle birlikte 120 liraya kadar çıkıyor. İSPARK otopark ücretine de zam geldi. En düşük fiyatı bir saat için 20 lira oldu.

ARAÇ BULMA SIKINTISI BU YIL DA SÜRECEK

Pandemi ile başlayan çip krizi otomotiv sektörünü derinden etkilemişti. Ancak 2022 yılının ikinci yarısı itibariyle bu sorun kısmen aşıldı. Küresel markalar pandemi öncesi üretim adetlerine yavaş yavaş dönmeye başlarken, lojistik krizi patladı. Özellikle Avrupa’yı derinden etkilediği belirtilen problem sebebiyle üretim bandından inen otomobiller fabrika dışına çıkarılamıyor. Limanlarda ciddi yoğunluklar yaşanıyor. Talep ile bağlantılı olarak navlun maliyetlerinde ciddi artışlar var. Türkiye’de araç bayilerde araç bulunamamasının en büyük sebebinin lojistik krizi olduğu belirtiliyor. Bütün yaşananlara stokçular da eklenince bayilerde araç bulmak hayal oluyor. Sektör temsilcileri araç bulma sorununun bu yıl da süreceğini belirtiyor. 

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...