Gaziantep'te OSB'ler enerjisini güneşten alacak

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Gaziantep'te OSB'ler enerjisini güneşten alacak

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Şubat ayında meydana gelen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan elektrik kesintileri bölgedeki üretime sekte vururken, Gaziantepli sanayiciler, bundan sonra meydana gelebilecek afetlerde kesintilerin üretime etki etmemesi için yenilenebilir enerji konusunda harekete geçti.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Depremin sanayicilere üretim ve iş gücü açısından büyük zarar verdiğini söyleyen Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, OSB’deki fabrikaların etrafında boş bırakılan koruma bantlarında güneş enerjisi üretilmesi ve bu enerjinin depolanması için çalıştıklarını belirtti.

Ünverdi “Çatısının haricinde, fabrikaların çevresindeki bu koruma bantlarında güneş enerjisi panelleri kurarak OSB’de yer alan firmalara güneş enerjisi sağlayabiliriz. Bu alanda üretilen enerjinin fazlası da depolanabilir. Bu sahalar, panel ölçeklerine uygun yerler” dedi.

Ünverdi şöyle konuştu: "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerimizde de bunu dile getirdik. Gaziantep, güneşten faydalanma yönüyle şanslı bir bölge. Örneğin; şu anda Gaziantep’e kurulan Gaziantep Ayakkabı Terlik Ve Yan Sanayi İhtisas OSB’si yaklaşık 825 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa ediliyor ve bu alanın etrafındaki koruma bandı, yaklaşık 30 megavatlık gücü barındıracak bir alana sahip.

Sanayi yapısı, kesintisiz elektriğe muhtaç durumda. Hassas ürünler üreten firmalardaki elektik kesintileri, anında üretimde firelere yol açıyor. Elektriğin düzenli gelmesi ve kesintiye uğramaması bizim için çok önemli. Koruma bantlarındaki enerji üretimi ve depolama ile Gaziantep’te kesintisiz enerji sağlanacak."

FİRMALAR ARAŞTIRMA HÂLİNDE

Fabrika çevrelerinde üretilecek enerjinin depolanmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Ünverdi "Gündüz ürettiğimiz enerjiyi, gece de kullanabilmeliyim çünkü burası 24 saat çalışan bir şehir. Enerjiyi depolayıp fabrikada kullanmamız lazım. 16’ncı Energy Is Future (EIF) Güneş Enerjisi Fuarı’nda da depolama teknolojileri üzerine çalışan birkaç firmayla görüştük. Lityum pillerin ömrü sınırlı. Firmalar, daha farklı çözümler sunacak. Daha uzun ömürlü enerji depolama sistemiyle bu işin üstesinden gelebiliriz. Fabrikada ürettiğimiz enerjiyi, yine fabrikada depolayabilirsek çözüme ulaşabiliriz" ifadelerini kullandı.

BÜTÜN OSB’LERE YENİLENEBİLİR ENERJİ

Türkiye’deki yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 5’inin Gaziantep’te olduğunu hatırlatan Ünverdi, şu değerlendirmede bulundu: "Bunu çok daha yükseklere çıkarmak durumundayız çünkü Türkiye’deki en büyük OSB de Gaziantep’te. Burada 6 adet birleşik OSB var. 6’ncı OSB yeni kuruluyor. Bu 5 OSB, 47 milyon metrekare kadar bir alanı kapsıyor. Kilis ile Gaziantep arasında kalan ve altyapı çalışmalarına başlanan Polateli-Şahinbey OSB ise 50 milyon metrekarelik bir alan.

Gaziantep’te ilçeler dâhil olmak üzere şu an 9 OSB var. Gaziantep Ayakkabı Terlik ve Yan Sanayi İhtisas OSB, Polateli-Şahinbey OSB ve Nizip’e yapılan yeni OSB olmak üzere toplam 3 OSB’nin de projelendirme ve yapım çalışmaları devam ediyor. Hepsi tamamlandığında Gaziantep’te 12 OSB bulunacak. Enerji yönüyle buralarda önümüzde çok büyük bir süreç var, enerji firmalarının da buralara ilgisi fazla. Gaziantep’teki bütün OSB’lerde yenilenebilir enerji üretimini planlıyoruz."

İHRACATTA 2022'Yİ YAKALARIZ

GSO Başkanı Adnan Ünverdi, şehirdeki sanayinin çabuk toparlandığını ve geçen seneki ihracat rakamını yakalayabileceklerini söyledi. Ünverdi "Geçen yıl 10,5 milyar dolarlık ihracat yaptık. Bu yıl ihracat hedefimiz 12 milyar doların üzerindeydi. Ancak şubat ayındaki yaşadığımız depremden dolayı bir anda dengeler değişti. Son geldiğimiz nokta da ağustos sonu itibarıyla 6 milyar 600 milyon dolar kadar bir ihracatımız gerçekleşti. Yıl sonuna kadar ihracat, geçen sene ile aynı olur diye düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...