Güneş paneli fabrikasına ABD ve Avrupa’dan talep var

- Güncelleme:
Güneş paneli fabrikasına ABD ve Avrupa’dan talep var

Ekonomi Haberleri

Kalyon Holding, Ankara’daki güneş paneli fabrikasının kapasitesini 50 milyon dolarlık yeni yatırımla 2 bin megavata çıkarırken, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu “Hedefimiz 2 bin megavatlık üretim yatırımımızı 10 bin megavata çıkarmak. ABD’den buradaki fabrikanın aynısını oraya kurmamız yönünde istekler var. Avrupa’dan da talepler geliyor” dedi.

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ - Kalyon Holding’in güneş enerjisi alanındaki ilk yatırımı olan Kalyon Fotovoltaik (PV) Güneş Teknolojileri Fabrikası’nda 500 milyon dolarlık yatırım büyüklüğüne ulaşıldı. Malıköy Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Kalyon Fotovoltaik (PV) Fabrikası Faz 3 Üretim Tesisinin açılışı önceki gün Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu tarafından yapıldı. Açılışta konuşan Kalyoncu, Faz-3 kapsamında fabrikanın kapasitesini 50 milyon dolarlık yeni yatırımla 2 bin megavata çıkardıklarını belirterek, Kalyon PV’nin toplamda 500 milyon dolarlık yatırım değerine ulaştığını söyledi. Fabrikada üretim kapasitesini artırmanın yanında Türkiye’de üretilmeyen bazı ürünleri üretme stratejisini hayata geçireceklerini dile getiren Kalyoncu “Üretimde yerlilik oranı olan yüzde 85’i AR-GE ve teknik çalışmalarla yüzde 90’lara çıkaracağız” dedi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK SANTRALİ

Cemal Kalyoncu, Konya Karapınar’daki güneş santralinin 2022 sonunda yatırımın tamamlanmasıyla toplam 2.600 futbol sahası büyüklüğüne ulaştığını ve toplam 3,5 milyon adet güneş paneli barındırdığını belirtti. Böylelikle Avrupa’nın en büyük enerji üretim santralinin Türkiye’de kurulduğuna dikkat çeken Kalyoncu “Güneşte, rüzgârda gelişmeye devam edeceğiz. Yabancı ortaklarımızla daha da büyüyeceğiz. Hedefimiz 2 bin megavatlık üretim yatırımımızı 10 bin megavata çıkarmak. Abu Dabi’deki ortaklarımızla belli bir prensip kararı aldık. 10 yıl içinde bunu başaracağız” ifadelerini kullandı.

Açılışın ardından gazetecilerle sohbet eden Kalyoncu, Karapınar GES’le yıllık 2 milyon ton, Kalyon PV ile de yılda 3 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçileceğini belirterek, şöyle konuştu: ABD’den buradaki fabrikanın aynısını oraya kurmamız yönünde istekler var. Avrupa’dan da talepler geliyor. Çin dışında, bütün ürünleri kendi içinde üreten tek fabrika biziz. Çin’de entegre değil ama biz burada entegreyiz. Ayrıca 1.348 megavat olarak kurulu güce ulaşılan Karapınar GES’in resmi açılışını bu ay yapacağız. Niğde, Şanlıurfa ve Gaziantep’te Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları yatırımlarımız var, bu yıl içinde bitireceğiz. Kapasite artışlarıyla istihdam politikamız da değişecek. 800 kişi işe başlamıştık, şu an 2.500 kişi fabrikada, yaklaşık 300 kişi ise Karapınar’da çalışan arkadaşımız var.

AR-GE’MİZ ÇİP ÜZERİNE ÇALIŞIYOR

Cemal Kalyoncu, dünyada son dönemde önemi artan ve arz sıkıntısı yaşanan çip teknolojisi üzerine altyapının Kalyon PV fabrikasında mevcut olduğunu söyledi. AR-GE merkezinin bu alanda titizlikle çalıştığını vurgulayan Kalyoncu “Ön çalışmada çipin üretimi konusunda çalışmalar yapıyoruz. TÜBİTAK ve yurt dışındaki benzer kurumlarla görüşüyorlar. Çip üretebilecek wafer üretmek için ön çalışmalar devam ediyor” dedi. Kalyoncu, Türkiye’nin otomobili Togg ile elektrikli şarj istasyonları üzerine görüşmeler gerçekleştirildiğini belirterek “Onlarla çalışmalarımız oluyor. Elektrikli şarj istasyonu şirketimiz var. Bu alanda çalışıyor. Şarj merkezleri kuruyoruz. 50’ye yakın yerde şarj merkezi kurdular” diye konuştu.

r-956734#

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...