'Ham maddeyi benden almazsan satış yapamazsın' tehdidi: Zincirler şimdi de ekmeğe el uzattı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Ham maddeyi benden almazsan satış yapamazsın' tehdidi: Zincirler şimdi de ekmeğe el uzattı

Ekonomi Haberleri

Ekmek fiyatlarına zam konusu gündemdeyken, sektörden ilginç bir iddia ortaya atıldı. Temel gıda maddelerinde fırsatçılık yapan marketlerin ekmek fiyatlarını da domine ettiği belirtildi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ

Ekmek satışlarının yüzde 70’ine yakınını gerçekleştiren zincir marketlerin fiyatlar üzerinde baskı kurduğu iddia edildi. Ekmek Sanayicileri ve İşveren Sendikası Başkan Yardımcısı Abdullah Çerman, marketlerin tekel pozisyonunu ekmek satışında da kullandığını belirterek “Fırıncı esnafı para kazanamaz hâle geldi. Markete girmek için çeşitli hizmet bedelleri ile ücretler talep ediliyor. Ayrıca belli şartlar sunuyorlar. Ekmeği normalde daha ucuza tüketmek mümkün ancak bu marketler nedeniyle bu mümkün olamıyor” dedi.

‘HERŞEYİ BENDEN ALACAKSIN’

Konuyla ilgili bazı örnekler veren Çerman “Örneğin unu, mayayı, susamı tuzu o marketten almak zorundasınız. Üstelik piyasada bu ürünleri çok daha ucuza bulabilirken… Fırın ilaçlamalarını bile o marketin ürünleri veya alt şirketleri vasıtasıyla yapmak zorundasınız. Bu tüm piyasayı etkiliyor. Maliyetlerimizi yükseltiyor. Biz sadece marketlere üretim yapmıyoruz, tüm piyasa etkileniyor” ifadelerini kullandı.

‘BU KADARINA DA PES’

Trakya’da bir un fabrikası sahibinin, kendi fırınında ürettiği ekmekleri, zincir marketlere sokabilmesi için ham maddeyi marketlerden almak zorunda kaldığını dile getiren Çerman “Çünkü market, o kişi kendisinden un almış mı almamış mı bunu kontrol ediyor. Bu kadarına da pes doğrusu. Bunları çoğu ekmek üreticisi gündeme getirmeye korkuyor. Çünkü bir anda sizinle iletişimi kesebiliyorlar” diye konuştu.

Fırıncılarla marketçilerin arasında yüzlerce dava devam ettiğini anlatan Çerman “Tekel konuklarını öyle güçlü kullanıyorlar ki, fırıncı ile ticareti kestiği anda esnaf ortada kalıyor. Mahkemelerde yüzlerce dava var. Üstüne üstlük ödemeleri de 90 gün vade ile yapıyorlar. Buna artık bir dur demek lazım” dedi.

‘BAKANLIK MÜDAHALE ETMELİ’

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz marketlerin bu işten fahiş kâr elde ettiklerini belirterek, “Fırıncı marketten ürün almak zorunda kalınca maliyetler yükseliyor. Ekmek daha ucuz olabilir ama bu şart ve koşullarda bu mümkün değil. Nasıl ki temel gıda ürünlerinde yaşanan bir fırsatçılık var, ekmekte de aynı durum söz konusu. Eskiden yüzde 30-40 iskonto yapılırdı, sonrasında çıkan bir kanun ile iskonto oranı yüzde 20’lere düştü. Ama marketler aradaki bu farkı ceplerine koymak için bu seferde belli şartlar koydu. Bakanlık bu konuya müdahale etmeli” dedi.

Bu videolar da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Cemal Süreyya 27 Aralık 2022 08:31

Zincir marketlere Zincir vurulsun

Sonraki Haber Yükleniyor...