Hidrojen Vadisi çığır açacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hidrojen Vadisi çığır açacak

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde konuşlandırılacak ilk Hidrojen Vadisi, Türkiye’yi batarya, çip üretimi, uzay ile güneş, rüzgâr ve hidrojen enerji sistemleri merkezi yapacak.

Dünyada iklim değişikliği ve savaşlar nedeniyle “enerji arz güvenliği” kritik önem arz ederken, hidrojen enerjisi bu anlamda öne çıkıyor.
Yerli ve yenilenebilir kaynaklarıyla arz güvenliğini sağlamak amacıyla yeşil teknoloji dönüşümüne odaklanan Türkiye, rüzgâr, güneş, jeotermal ve hidroelektrik gibi enerji kaynaklarıyla hidrojen yatırımlarını da ön plana aldı.

Bu kapsamda Balıkesir’in Bandırma ilçesi merkez olmak üzere Güney Marmara Bölgesi’nde kurulum aşaması süren Hidrojen Vadisi Projesi’nin, Türkiye’yi bu alanda dünyanın önde gelen oyuncularından biri hâline getirmesi hedefleniyor. 

YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ ÜSSÜ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye’nin ilk hidrojen vadisini kurmak için Avrupalı araştırmacılarla birlikte çalışıyoruz. Türkiye’yi batarya teknolojileri, çip üretimi, uzay teknolojileri, biyoteknoloji, hiper ölçekli veri merkezleri, güneş, rüzgâr ve hidrojen enerji sistemleri gibi yenilikçi ve çığır açıcı teknolojilerin merkezi olarak konumlandıracağız” dedi. 

AKDENİZ ÜLKELERİNE ÖRNEK

Hidrojen Vadisi Proje Koordinatörü Mehmet Volkan Duman da oluşturulan modelin tüm Akdeniz ülkeleri için örnek teşkil edeceğini söyledi. Bunun Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda diğer hidrojen vadilerinin de önünü açacağını ifade eden Duman “2030’da yıllık 10 milyon ton hidrojen ithalatını amaçlayan AB’ye hidrojen ve türevlerinin ihracatında, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapılarından Güney Marmara Bölgesi’nin yenilenebilir enerji potansiyeliyle öne çıkmasını da hedefliyoruz. Hidrojen, hem Türk sanayisinin yüzde 100 temiz dönüşümünü sağlamakta hem de enerji ihracatçısı konuma gelmemizde önümüzdeki dönemde önemli bir araç olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...